Schaakclub "En

Nipte nederlaag voor En Passant 1


Een klasse lager, veel nieuwe gezichten. En Passant is topclub af en gaat als club pure liefhebbers door in de eerste klasse A van de nationale schaakcompetitie. Dat betekent overigens niet dat er alleen maar spelers uit Bunschoten-Spakenburg de clubkleuren verdedigen. In de uitwedstrijd tegen De Waagtoren in Alkmaar deden ook schakers uit Amersfoort, Baarn, Hilversum, Hoevelaken, Lelystad en Nijkerk mee. Ze kregen er evenwel geen cent voor betaald. 

Kees Nagtegaal uit Baarn schaakte jarenlang bij het Hilversumse HSG, maar eigenlijk vond hij het niveau waarop zijn club speelde te laag. Na de vrijwillige degradatie van En Passant naar de eerste klasse meldde hij zich aan, want dat niveau vond hij wel bij zich passen. Hij trof het echter niet dat juist de enige grootmeester die de Alkmaarders in de gelederen hebben tegenover hem plaatsnam aan het vierde bord. Dimitri Reinderman, Nederlands kampioen van 2013 en ook nog oud-speler van En Passant, bedierf Nagtegaals debuut door hem al na 18 zetten tot overgave te dwingen. 

De stand werd snel gelijkgetrokken door Henk Vedder, die sinds de laatste ronde van het vorige seizoen geen stuk meer had aangeraakt. Van roestigheid bleek echter niets. Sterker nog, als er al een roestig was, was dat zijn tegenstander. Die had na 15 zetten nog maar drie minuten bedenktijd over, terwijl Henk nog vijf kwartier op de klok had. In tijdnood liggen blunders op de loer en dat bleek al snel. De Alkmaarder gaf een stuk weg en kon opgeven. 

Arie van Diermen scoorde vervolgens een remise. Daar was hij tevreden mee, maar even doorspelen om te zien of er meer te halen was had ook gekund. Hoe dan ook, een prima prestatie van de 70-jarige invaller. 

Richard Vedder zetten En Passant op voorsprong na een knotsgekke partij. Vedder graaide een paar pionnen bij zijn tegenstander, maar bracht daarmee zijn toren in groot gevaar. Die toren sneuvelde dan ook, maar doordat de Alkmaarder het niet op zijn handigst deed kreeg Vedder uitstekend tegenspel. Er ontsnapte een pionnetje dat, gesteund door twee machtige lopers, naar de overkant liep. Promotie tot dame was niet meer te voorkomen, zodat Richard dit spektakelstuk in zijn voordeel besliste. 

Jan Willem van de Griendt vergrootte de voorsprong. Zijn opponent kwam zuchtend uit de speelzaal: “Een lesje positioneel schaak gehad”. Toevallig of niet, de drie die vorig jaar nog met En Passant in de meesterklasse speelden scoorden alle drie een vol punt. Is ervaring dan zo belangrijk? 

Daarmee was de koek wel bijna op overigens. Robin Reichardt en debutant Tim Grutter uit Amersfoort scoorden nog een remise. Maar helaas wist Gerben van Pel zijn min of meer gelijke stand niet gelijk te houden en miste Dick de Graaf de winst en verloor hij zelfs nog. Daarmee werd het 4,5-4,5 en rustte de zware taak op de schouders van teamleider Johannes Kossen om een inferieur eindspel niet te verliezen. Daar slaagde hij niet in. De pionnen van zijn tegenstander waren te machtig en kort voordat er een tot dame zou promoveren wierp Kossen de handdoek in de ring. Een nipte 5,5-4,5 nederlaag derhalve. 

De volgende ronde is al aanstaande zaterdag. De tweede ronde staat eigenlijk gepland voor zaterdag 8 oktober, maar omdat een afvaardiging van En Passant dan in Oostenrijk is in een poging de Europacup te veroveren maakt men gebruik van het recht om vooruit te spelen. In het eigen denksportcentrum ontvangt En Passant dan LSG 2 uit Leiden, dat net als En Passant is begonnen met een 5,5-4,5 nederlaag. 

 
De Waagtoren 1
Rating
 
En Passant 1
Rating
Ronde 1
  Tellingen van, F. (Frank) 2298   Griendt van de, J.W.J. (Jan Willem) 2369 0 - 1
  Rover de, Y.H. (Yong Hoon) 2304   Grutter, T.J. (Tim) 2294 ½ - ½
  Geerke, D. (Daan) 2082   Vedder, H.R. (Henk) 2332 0 - 1
  Reinderman, D. (Dimitri) 2543   Nagtegaal, C. (Kees) 2263 1 - 0
  Agter, F. (Frank) 2204   Vedder, H.L. (Richard) 2288 0 - 1
  Keetman, M. (Maaike) 2166   Graaf de, D. (Dick) 2008 1 - 0
  Vlaming, J. (Jos) 2084   Reichardt, R.C.R. (Robin) 2029 ½ - ½
  Konijn, R. (Rob) 2101   Kossen, J. (Johannes) 2051 1 - 0
  Liempt van, M. (Michael) 2147   Pel van, G. (Gerben) 1926 1 - 0
  Bakker, T. (Tycho) 1807   Diermen van, A. (Arie) 1903 ½ - ½
  Gemiddelde Rating: 2174   Gemiddelde Rating: 2146 5½-4½

Richard Vedder

18-09-2022


 
blog comments powered by Disqus