Verslag uit de onderbond (EPI)

2022-04-10

Index  < Vorige  Volgende >

Of: Na regen komt zonneschijn, na Wageningen komt Amersfoort

Op een woensdag spelen vind niemand fijn. Zo ook wij niet. Het avontuur begon met 3 afzeggingen, we zouden het moeten doen zonder Dick, Robin en Heuveling. U merkt het al, de smoesjes komen dit keer extra vroeg. Gelukkig hebben we 3 invallers weten te vinden, en dat is zeer te prijzen want Wageningen-uit op een woensdag kan je ook aan je voorbij laten gaan. Jasper, Thomas en Hans bedankt!

Je voelt hem al aankomen: We hebben dus verloren. Ondanks een (gemiddeld) rating verschil van 167 punten, dan zie je maar weer dat rating geen partijen wint maar dat je het echt zelf moet doen.

 

Het was uiteindelijk vooral het wedstrijdverloop dat ons de das omdeed. Frank en ondergetekende hadden al snel een ei gescoord en dan is het vechten tegen de bierkaai.

Hier zie je hoe ik verlies. Tussenstand: 2-0 achter.

Er was wel hoop want Robert stond erg goed en Henk doet mee, Henk wint bijna altijd wel. Maar Robert had pech, natuurlijk bestaat pech niet in het schaken maar hier wel. Robert wou net de winnende combinatie uitvoeren, toen het bleek dat die niet winnend was. Toen moest Robert toch maar iets anders doen en werd het later nog remise. 2,5 – 0-5.

Richard, die tot dan toe alles nog had gewonnen kwam in een wel erg vervelend eindspel terecht. Het was duidelijk dat hij beter stond en de winstkansen had. Maar helaas de tegenstander liet hem niet binnen en speelde zijn loper braaf heen en weer waarna het remise werd. 3-1.

Toen hadden we nog 4 partijen over waarvan er 3 gelijk stonden. Dat Henk wel ging winnen was wel duidelijk maar dat is 1 punt en we hadden er minstens 2 nodig. Dus forceren. Dat leverde nog 2 nullen op. Thomas en Hans verloren een stellig die volkomen gelijk was. Jammer, want Henk won inderdaad en ook Jasper haalde/kreeg het volle punt.

Hier de partij van Henk en het slot van Jaspers pot.

Deze wedstrijd zat het ons niet mee, volgende keer beter.

 
Wageningen 1
Rating
 
En Passant 1
Rating
Ronde 3
  Jonker, A.B. (Fred) 2140   Vedder, H.R. (Henk) 2341 0 - 1
  Stigter, J. (John) 1872   Vedder, H.L. (Richard) 2292 ½ - ½
  Mulder, J.B. (Joren) 1847   Pel van, G. (Gerben) 1967 1 - 0
  Leijser, R.F. (Rob) 1568   Reichardt, J.M. (Jasper) 1930 0 - 1
  Kruit, P.H. (Pieter) 1859   Krouwel, R. (Robert) 1867 ½ - ½
  Poole le, C. (Corniek) 1551   Reichardt, T. (Thomas) 1864 1 - 0
  Waerdt van de, C. (Cees) 1731   Vries de, M.J. (Hans) 1784 1 - 0
  Vries de, B.J. (Bram) 1866   Woudenberg, F.H. (Frank) 1724 1 - 0
  Gemiddelde Rating: 1804   Gemiddelde Rating: 1971 5-3

Amersfoort

En het was beter! Amersfoort werd verpletterd!

We speelden dit keer zonder Henk en Robert en dat is een groot gemis want die twee heren hebben bij elkaar 8 uit 10 gescoord dat is niet mis, gelukkig konden Johannes en Arie van Diermen invallen. De invallers scoorde een prima remise en een top overwinning maar daarover later meer. Johannes en Arie, bedankt!

Het begon ermee dat onze teamleider, ik kan even niet op zijn naam komen, de tijden verkeerd had doorgestuurd. Het begon niet 20:00 maar 19:45. Dat heeft normaal niet zulke erge gevolgen maar dit keer zou het wel vervelend hebben kunnen aflopen. Want Dick kwam netjes binnen het uur binnen ongeveer rond 20:50 maar dat is natuurlijk al een uur na de officiële aanvangstijd. Gelukkig deed Amersfoort niet moeilijk en werd Dicks partij gewoon gespeeld.

Bord 1 Richard Vedder – Tim Grutter.

De partij die nooit gespeeld is, helaas, want beide heren hadden lekker voor elkaar zitten pluggen maar deden dit beide met wit. Zodoende zat Richard op bord 1 met wit en Tim op bord 2 met wit. Misschien komt de clash der titanen bij het Eemland toernooi?

De borden 7 en 8 maakte ik me wel zorgen over omdat we op die borden toch wat minder rating puntjes hadden. Ten onrechte. Wat we misten in Wageningen, hadden we in Amersfoort wel, namelijk een beetje geluk.

Frank kreeg een stuk cadeau en met een stuk meer wint Frank Woudenberg, niet van Woudenberg zoals ik in mijn vorige verslag schreef, het wel. Bram moest Frank na een uurtje al van Harten feliciteren.

Heuveling speelde een fantastische partij. Offerde een toren en kreeg daarvoor zoveel spel dat zijn tegenstander binnen 20 zetten mat stond. Dit is nogal een opgeleukte versie maar er werd wel gewonnen en dus 2-0.

Dan de partij van Richard die dus baalde dat hij niet tegen Tim moest. Hij had geen zin in de Caro Kann van Hendrik Porte en smeet daarom 1.Pf3 op het bord. Richard kwam in een beter eindspel terecht en met een uur tegen een paar minuutjes op de klok wint Richard dat gewoon. 3-0 dus.

De partij van Robin was ook mooi om te zien. Zijn tegenstander koos een wat alternatieve variant van het koningsindisch en leverde daarmee wel erg veel ruimte in. Dat moet je tegen Robin nooit doen. Nu stuurde Robin zijn pionnen, begeleid door zijn koning en andere stukken, als een soort van Romeinse schildpadformatie op de tegenstander af. Deze bezweek al snel onder de druk waarna het dus al 4-0 was.

Dan nu het klapstuk van de avond de partij Arie van Diermen – Ron Flohr. Als er een prijs was voor de mooiste partij had deze het gewonnen. Ron overtreedt zo'n beetje elke openings-regel die er is en werd met harde hand gestraft door Arie. 5-0

Een lesje over tempi en tijd.

Toen gingen de flessen champagne al open natuurlijk er zou dik gewonnen worden. Hoewel, dit klopt beide niet. Drinken was veel te duur en Dick verloor.

Dick kwam ruim 3 kwartier te laat en moest toen ook nog eens tegen Tim Grutter wat zeker geen kleine jongen meer is. Dick verloor, volgende keer beter. 5-1

Johannes stond na de opening een pionnetje achter en had daar geen compensatie voor, dus vechten voor een halfje en die strijd won hij. 5.5-1.5

Mijn partij tegen Gunie duurde het langst van de avond. Na een openingsvoordeel te hebben verprutst, kwam ik toch weer goed te staan. Wit blunderde een toch al slechte stelling weg in tijdnood. 6.5-1.5

Het kan verkeren. Waar in Wageningen (bijna) alles misging, ging het in Amersfoort uitstekend.

 
SG Amersfoort 1
Rating
 
En Passant 1
Rating
Ronde 7
  Porte, H. (Henrik) 2178   Vedder, H.L. (Richard) 2292 0 - 1
  Grutter, T.J. (Tim) 2244   Graaf de, D. (Dick) 2046 1 - 0
  Tissink, A.J. (Arjan) 2019   Reichardt, R.C.R. (Robin) 2041 0 - 1
  Chatinier du, A.L. (Gunie) 1869   Pel van, G. (Gerben) 1967 0 - 1
  Flohr, R.E. (Ron) 1893   Diermen van, A. (Arie) 1957 0 - 1
  Piet, J.J.N. (Joeri) 1948   Kossen, J. (Johannes) 2049 ½ - ½
  Harten van, A.L. (Bram) 1811   Woudenberg, F.H. (Frank) 1724 0 - 1
  Seijp van de, Q.W. (Quintin) 1879   Heuveling, G.C. (Gijs-Cor) 1811 0 - 1
  Gemiddelde Rating: 1980   Gemiddelde Rating: 1986 1½-6½

De 29ste komt Barneveld op bezoek om de kampioenswedstrijd te spelen. Het zal een wedstrijd worden die zijn weerga niet kent. Een gelijkspel is voor ons voldoende maar natuurlijk willen en zullen we winnen. Om maar met Frank te spreken: Laat die kippen maar komen.

Gerben van Pel