Een record?

2022-04-03

Index  < Vorige  Volgende >

Deze zaterdag zag het scoreformulier bij EP2 er als volgt uit:

 
Paul Keres 4
Rating
 
En Passant 2
Rating
Ronde 8
  Bollaart, J.A.L. (Jeroen) 1870   Pel van, G. (Gerben) 1943 0 - 1
  Corneth, E. (Erik) 2029   Reichardt, R.C.R. (Robin) 2043 0 - 1
  Dijksterhuis, R. (Rolf) 1901   Drent, S. (Sjoerd) 2016 0 - 1
  Kooij van der, P. (Paul) 1941   Reichardt, G.J. (Gert) 1976 ½ - ½
  Hageman, G.M.J. (Ger) 1828   Reichardt, J.M. (Jasper) 1931 1 - 0
  Lintelo te, P. (Pim) 1875   Hoogen van den, A. (Arie) 1916 ½ - ½
  Oosten van, J. (Jaap) 1851   Reichardt, T. (Thomas) 1864 0 - 1
  Velker, W. (Wim) 1835   Woudenberg, F.H. (Frank) 1734 1 - 0
  Gemiddelde Rating: 1891   Gemiddelde Rating: 1928 3-5

Al op vrijdagavond kwam de vraag daarom boven: 4x Reichardt in één wedstrijd, zou dat een (gedeeld) EP-record zijn? Of in algemene zin; wat is de EP-teamwedstrijd met de meeste spelers met dezelfde achternaam? Naast Reichardt zijn er ogenschijnlijk twee andere kandidaten; Koelewijn en De Graaf. In het 'dinsdagteam' hebben jarenlang 4 Koelewijns gespeeld; Henrik, Bort-Harm, Jaap-Jan en Sjoerd. En Jacob, Dion, Dick en Calvin de Graaf zou ook een aardig team kunnen zijn, maar zouden die ooit samen gespeeld hebben?

Een zoektocht in het geheugen bracht een wedstrijd HSG-uit boven. Ondergetekende herinnerde zich een overwinning, met links en rechts het illustere duo Paul Mars en Huib Jochems dat het jonge duo Thomas en Wim (Beukers) in zat te maken. En dan Monica en Robin op 7 en 8, dat maakt tenminste vier Reichardts. Zou Reichardt vijf (Gert) toen misschien ook meegedaan hebben? Ondanks diverse pogingen - als Kaaieman senior net als zijn zoon was, had ie een telefoonpaal geclaimd - lukte het vrijdagavond niet om die wedstrijd terug te vinden.

Met frisse moed en een vrije zondagmiddag, waagde ik daarom een nieuwe poging. In het SGS-archief zijn alle individuele uitslagen van 2009/10 t/m 2017/18 terug te vinden. Om dat helemaal door te spitten is een monnikenklus, maar gelukkig hielp de computer mee. Eerst liet ik de computer alle pagina's met individuele uitslagen doorspitten, zoals deze. Dat leverde 9 team-seizoenen op, waarbij er tenminste 4 EP-spelers met dezelfde achternaam hebben meegedaan (over het hele seizoen). Vervolgens was het een kwestie van (handmatig) natellen of ze ook in één wedstrijd samenspeelden. Een greep uit de vondsten:

100% Reichardt 

In 2011/12 vormden Thomas, Monica, Robin samen met Wim Beukers een (jeugd)viertal. De laatste wedstrijd kon Wim niet en ondergetekende viel in. Procentueel gaan we hier nooit meer overheen:

HSG-uit

De wedstrijd bij HSG blijkt inderdaad te zijn gespeeld, in seizoen 2012/13. Helaas voor de statistici deed Gert inderdaad niet mee. Een jaar later (Baarn-uit) deed Gert wel mee, maar ondergetekende weer niet. 

Koelewijn 1

Het dinsdagteam is wel eens 'Koelewijn 1' genoemd. Hoewel de Koelewijns er niet altijd allemaal tegelijk zijn, hebben ze flink wat wedstrijden samen gespeeld. We pakken een "vier-op-een-rij" eruit. Inmiddels is Henrik lid-af, dus voorlopig zal het lastig worden om dit weer te evenaren.

Combideal

Het dinsdagteam heeft bij een wedstrijd op vrijdag nog wel eens invallers nodig. Op een koude vrijdagavond in Laren bestelde men daarom maar het "pakket Reichardt" als invallers:

Wie biedt meer?

Het hoogste bod sinds 2009 staat dus op 4, Reichardts dan wel Koelewijns. Maar EP is al wat ouder natuurlijk... "Een Goede Zet" vermeldt dat de allereerste competitiewedstrijd van EP (1938) met drie Vermeers (C., P.G. en K.) gespeeld werd, en verderop komen ook nog een Z. en W. Vermeer voorbij. Zouden die vijf ooit samen gespeeld hebben? Destijds ging dat in tientallen natuurlijk, dat maakt het weer ietsje makkelijker. En in alle tussenliggende jaren hebben er misschien ook wel eens vijf De Graven, Koelewijns of Van Diermens samen gespeeld? Wie o wie zoekt dit uit en biedt meer?

Jasper Reichardt