Victorie in Nieuwaal! 

2022-02-22

Index  < Vorige  Volgende >

Het is flink wedstrijden spelen sinds de Coronamaatregelen versoepeld zijn. Ook de strijd om de SGS-beker wordt voortgezet. Nadat En Passant in november 2021 Soest met enige moeite uitschakelde, stond er op maandag 21 februari een uitwedstrijd tegen Zaltbommel Zuilichem Combinatie op het programma. Twee SGS-uiteinden tegen elkaar. Ik heb niks nagemeten, maar zou er binnen de SGS een grotere afstand tussen twee clubs denkbaar zijn dan Bunschoten – Nieuwaal? 

Ondergetekende mocht de score openen op bord 1. Tegenstander Remco van Brakel koos voor een wat passief ogend systeem. Ik kreeg veel ruimte en besloot op veld d5 te gaan spelen. Ik tastte zijn structuur aan en met een kleine tactische grap kwam ik niet alleen positioneel, maar ook materieel in het voordeel...

Robin Reichardt bereikte daags voor de wedstrijd de respectabele leeftijd van 21 jaar. Meteen brak hij met een familietraditie. Maar liefst vier mogelijkheden op dameruil, op zet 21, 23, 24 en 25, liet hij lopen. En terecht, want je kunt beter een dame winnen dan ruilen. En zo geschiedde! 

Gerben van Pel blunderde net na de opening een pion weg op h7. Hij rechtte evenwel de rug, schoof een stel pionnen naar voren en daar wist zijn opponent geen raad mee. Winst voor Gerben, die zijn partij van licht commentaar voorzag. 

Tenslotte de grote Kaaieman. Hij nam risico door de Fritzvariant van het Tweepaardenspel in de Nahand op het bord te brengen. Lange naam he? U kent hem niet? Welnu, dan verwijs ik u naar Yakov Estrin vs Hans Jack Berliner (1965) Ich bin ein Berliner (chessgames.com) . Die opening dus! De eerste 13 zetten waren gelijk aan die partij. De witspeler week af met 14.Db3, Dick kreeg een gewonnen stelling, maar kon het mat niet vinden. Ja, en dan sta je wel gewoon materiaal achter. 

Dat mocht de pret echter niet drukken. We hebben met 1-3 gewonnen en zijn door naar de volgende ronde! 

Richard Vedder