ASV Arnhem-uit - verslag EP I

2022-02-19

Index  < Vorige  Volgende >

Er zijn verenigingen waar men moeite zou hebben om een representatief team om de voeten te brengen voor zo'n leuke wedstrijd als Arnhem-uit op een donderdag. Gelukkig hebben wij daar minder moeite mee. Alleen Robin kon niet, die zit door de weeks aan de ‘studie’, maar gelukkig kon Jasper invallen daarmee zaten we weer op 8 man en het Reichardt-peil was stond weer op 1. Over het meespelen van Henk was ook veel onzekerheid, zijn geliefde zit in Oekraïne en er zijn daar wat probleempjes op het moment, we waren afhankelijk van de ontwikkelingen daar of Henk mee zou spelen. Maar onze vriend Poetin heeft zich ingehouden en zodoende kon Henk gewoon meedoen. We waren dus - bijna - op volle kracht en dat is best bijzonder op een doordeweekse avond in een stad die 60km van Bunschoten afligt. Je zou denken dat er wel goed ge-carpouled zou worden, maar niks is minder waar. We gingen met 8 man in 7 auto's, er werd wel aan het milieu gedacht er waren namelijk 2 elektrische auto's bij dus moedertje natuur mag niet klagen.

Bord 1 Henk Vedder – Michiel Blok

Telkens als ik Henk Vedder op het formuliertje zet moet ik een beetje lachen. Dan denk ik bij mijzelf: Ja, wij hebben een IM die speelt in de onderbond, is dat vreemd dan? Ik vind het wel een prettige gedachte.

Helaas 1-0 voor de Arnhemmers, maar op bord 2 ging het beter.

Bord 2 Sasa Alberts – Richard Vedder.

Richard heeft natuurlijk een schat aan ervaring in het open Spaans, zelf heb ik, op pijnlijke wijze, geleerd gewoon geen Spaans tegen hem te spelen. Hij heeft het open Spaans ge-analyseerd met grootheden als Korchnoi en Stockfish. Het variantje wat hij in de partij op het bord krijgt had hij ook al wat vaker gezien. Hier volgt de partij, met commentaar van Richard zelf:

Bord 8 Bram Zaalmink – Gijs-Cor Heuveling

Gijs-Cor had er deze ronde niet zoveel zin in leek het, hij zag zijn jonge tegenstander en dacht bij zichzelf: Die jonge jongen heeft het verhaal van mijn overwinning op een IM, die geitenwollen sokken in sandalen droeg in de zomer van 1948 in Vlissingen, helemaal nog nooit gehoord. En iedereen die Gijs-Cor kent heeft dat verhaal minstens 6 keer gehoord. Dus dacht Gijs-Cor, ik maak zo snel mogelijk remise zodat ik die jongeman is kan gaan informeren over mijn heldendaden. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het wel een leuk verhaal is en Heuveling het met verve kan vertellen. Maar goed, een snelle remise dus. Het is geen 0 maar daarmee is ook wel alles gezegd. 1.5-1.5

Bord 7 Frank van Woudenberg – Jan Knuiman

Frank heeft mij minstens twee weken van te voren laten weten dat hij 1. g4 wou spelen. Een tegenstander die toch wel 200 ratingpuntjes meer heeft verrassen in de opening leek, op voorhand, geen slecht idee. Toch zou ik de volgende keer wel iets anders proberen dan 1. g4 want dit kwam helemaal niet van de grond. De zwartspeler pakte gewoon doodleuk het centrum met d5, e5, c6 en f6 (waarschijnlijk met een gedachte van: zo die staat) en ging verder vanaf daar. Uiteindelijk is deze partij dus verloren gegaan. Ik ben blij dat Frank mij de partij niet opgestuurd heeft, dan hoef ik er niet meer naar te kijken. 2.5-1.5

Bord 6 Wouter Abrahamse – Robert Krouwel

Ons 2e KNSB-team speelde ook al een keer tegen Arnhem en dat team heeft een paar spelers die ook op deze avond speelden. Abrahamse is er een van, hij zal wel niet tevreden terugkijken op de wedstrijden tegen EP want hij kreeg twee keer klop, dit keer van een in BLOEDVORM verkerende (de partij tegen Dick in de interne is iedereen al vergeten) Robert Krouwel. De partij met commentaar van Robert zelf:

Dat loperpaar heeft daar lekker huis gehouden 2.5-2.5

Bord 5 Jasper Reichardt – Koen Maasen van den Brink

Jasper is na vele jaren overgestapt van 1.c4 naar 1.d4. En dan is er de mogelijkheid dat je tegen het Benko gambiet moet, een opening die Jasper al jaren met de zwarte stukken speelt. Jasper noemt het zelf het Wolgagambiet maar dat slaat nergens op, het heet de Benko. Dat is een opening waarin zwart 1 of soms zelfs 2 flank pionnen offert voor fijne ontwikkeling en een klein offensiefje op de damevleugel. Het probleem is alleen dat wit altijd kort rokeert, dus als de zwarte aanval doorslaat wint hij vaak slechts zijn flank pionnetjes terug maar niet meer dan dat. Kijkt u zelf maar even:

3-3

Wel een prima remise overigens, bedankt voor het invallen Jasper.

Bord 4 Tom Bus – Gerben van Pel

Mijn tegenstander heeft een bekende naam, een paar jaartjes geleden had hij nog een rating van 2200 nu iets minder, maar hij had de twee voorgaande partijen gewonnen en had een TPR die meer op zijn vorige rating lijkt dan op zijn huidige. Hij speelde 1.Pf3, waar ik geen kaas van heb gegeten. Ik speelde 1.. c5 hopend op 2.e4 waarna we een Siciliaans zouden krijgen. Helaas gebeurde dat niet, het werd g3 Engels. Ik dacht bij mijzelf, veel afruilen en scherp blijven op kansen die komen altijd. Lang verhaal kort: die kansen kwamen inderdaad, zelf speelde ik vrij scherp en mijn tegenstander speelde best zwak, waarschijnlijk moe na een lange dag en een lange pot. Het eindspel werd ook volledig op increment gespeeld, het was niet best maar ik won dus wel. 4-3

Bord 3 Dick de Graaf – Rik Roelofs

Dick speelt ook in het KNSB team wat vorige keer won van Arnhem en moest toen ook al tegen Rik, na donderdagavond is de onderlinge score van Dick en Rik 2-0 voor Dick. Het was een partij waar beide kanten kansen hadden maar uiteindelijk trok Dick aan het langste eind en dus verloor Rik.

Hier een foto van een cruciaal moment, Dick komt met een pionstoot in het centrum en Rik had daar niet van terug. Er zaten heel veel wendingen en varianten in, maar vraag dat vooral aan Dick want ik ben ze vergeten.

5-3

Al met al een leuke avond waarin we een concurrent voor het K-woord hebben getrakteerd op een nederlaag. Volgende keer moeten we tegen Barneveld, die moeten er helemaal aan.

 
ASV 1
Rating
 
En Passant 1
Rating
Ronde 5
  Blok, M. (Michiel) 2151   Vedder, H.R. (Henk) 2359 1 - 0
  Albers, S. (Saša) 2129   Vedder, H.L. (Richard) 2284 0 - 1
  Roelofs, H.T.G.C. (Rik) 2063   Graaf de, D. (Dick) 2056 0 - 1
  Bus, T.G. (Tom) 2041   Pel van, G. (Gerben) 1941 0 - 1
  Maassen van den Brink, K.J. (Koen) 2003   Reichardt, J.M. (Jasper) 1917 ½ - ½
  Abrahamse, W. (Wouter) 2001   Krouwel, R. (Robert) 1832 0 - 1
  Knuiman, J.J.E. (Jan) 1962   Woudenberg, F.H. (Frank) 1742 1 - 0
  Zaalmink, B. (Bram) 1662   Heuveling, G.C. (Gijs-Cor) 1805 ½ - ½
  Gemiddelde Rating: 2002   Gemiddelde Rating: 1992 3-5

 

Gerben van Pel