En Passant 2 wint in Wageningen

2022-02-06

Index  < Vorige  Volgende >

Na een lange winterstop mocht En Passant 2 zaterdag weer aan de bak. Uit naar Wageningen, een plek waar we uitstekende herinneringen hebben aan zowel het schaken als de lokale Chinees. 

EP2 miste Laurents, Sjoerd en Arie v/d Hoogen, maar met Gert en Robert als invallers konden we dat aardig opvangen. Ondanks dat bij Wageningen 1 een half basisteam ontbrak, was alleen de kopman van het tweede als invaller opgeroepen, zodat de teams op papier vrijwel gelijkwaardig waren. Na de QR check en de speeches, konden we om 13:00 van start.

De wedstrijd begon met drie vrij nietszeggende remises. Gerts uitnodiging tot de Frankenstein-Dracula-variant werd helaas niet aangenomen, Dicks initiatief vervlakte snel en bij Gerben ging ook in no time het hele bord leeg. Stand 1,5-1,5.

Ondergetekende was de eerstvolgende op het scorebord. Vermoedelijk was de klok defect, want anders valt een Reichardt met (op enig moment) een half uur tijdsvoorsprong niet te verklaren. En dat halve uur was eigenlijk nog te weinig, want het nietszeggende geschuif van de eerste 24 zetten had ook in de helft van de tijd moeten kunnen. Maar nadat wit zijn fianchettoloper geruild had (voor een irritant paard op e4), vond ik eindelijk een plan:

Wageningen scoorde de gelijkmaker ten koste van Arie van Diermen. Na een enorme slagenwisseling ontstond de bijzondere materiaalverhouding T+L+L versus D+P. Daarbij stond Arie ook nog eens behoorlijk aangekrant, zijn koning en paard konden niet bewegen hij moest uitkijken voor mat. Uit mijn hoofd stond het - nadat de kruitdampen waren opgetrokken - ongeveer zo. Dat bleek voor Arie niet te houden, stand 2,5-2,5.

Toen de 40 zetten waren gepasseerd, waren er nog drie partijen bezig. Of nou ja, eigenlijk twee, want Heuveling had een stuk voorsprong en zou spoedig winnen. Eerder in de partij stond hij nog on-Heuvelings redelijk, met zelfs een loper die iets van de wereld kon zien. Dat kon natuurlijk niet goed blijven gaan, en na een zwarte pionnenstormloop kwam hij zelfs twee pionnen achter. Maar ja, "laat ik het hem wat minder lastig maken en een stuk cadeau geven", zal zijn tegenstander ongetwijfeld niet gedacht hebben, maar het gebeurde - voor de zoveelste keer - wel. Het blijft toch een bijzondere kwaliteit...

De partij van Robin stond buitengewoon moeizaam, dus de beslissing leek te gaan vallen op bord 8. Robert stond een (geofferd) pionnetje voor, maar met ongelijke lopers en zware stukken op het bord was dat vrij betekenisloos. Het gaat in het schaken om mat! We komen erin in de beslissende slotfase:

Met 4,5-2,5 voor was de winst daarmee binnen. De Chinees was pas gereserveerd voor 18:00, dus Robin hoefde niet te vrezen voor een beroep op de Henkregel. Die zou dan opgave betekenen, want op een aangenomen remise-aanbond hoefde hij zeker niet te rekenen. Met een pion minder zag het er rond zet 40 echt vrij beroerd uit, daarna langzaam weer beter, maar uiteindelijk was de vrije dubbele e-pion van zwart toch niet te houden.

De Chinees smaakte prima, en aan tafel viel het K-woord zelfs. En waarom ook niet, we staan tenslotte tweede, en we krijgen (in mei) de koploper nog op bezoek. Klein detail is dat de koploper 4 MP en een sloot bordpunten meer heeft, dus we hebben wel snookers nodig. Maar de verschillen blijven klein; zonder dat cadeautje aan Heuveling hadden we slechts op bordpunten boven de rode streep gestaan... 

 
Wageningen 2
Rating
 
En Passant 2
Rating
Ronde 6
  Naaijer, M. (Martijn) 1936   Reichardt, R.C.R. (Robin) 2060 1 - 0
  Dam, H. (Hans) 2007   Pel van, G. (Gerben) 1941 ½ - ½
  Slijper, H.T. (Thomas) 1990   Graaf de, D. (Dick) 2056 ½ - ½
  Vos de, C.M. (Clemens) 1941   Diermen van, A. (Arie) 1971 1 - 0
  Leerdam van, R. (Robin) 1956   Reichardt, G.J. (Gert) 1977 ½ - ½
  Verwoert, J. (Jef) 1973   Reichardt, J.M. (Jasper) 1917 0 - 1
  Taylor, F.H.B. (Frank) 1877   Heuveling, G.C. (Gijs-Cor) 1805 0 - 1
  Smaling, E.M.A. (Eric) 1955   Krouwel, R. (Robert) 1832 0 - 1
  Gemiddelde Rating: 1954   Gemiddelde Rating: 1945 3½-4½

 

Jasper Reichardt