Eemlandtoernooi: Juryrapport

2021-09-11

Index  < Vorige  Volgende >

Naast de 'gewone' prijzen was er in het Open Eemlandtoernooi 2021 wederom paling van Visspecialist de Kaaieman, voor de mooiste partijen in groep A en B. Het verslag van de jury, met de winnende partijen:

Groep B

Het was even zoeken naar de mooiste partij, in beide groepen wel. Vandaar dat we van de gelegenheid gebruik maken om toch ook maar wat bananenschillen onder de aandacht te brengen. Helaas geen EHBO-setje, aangezien, and I quote de toernooidirecteur, ‘eerste hulp’ na afloop van het toernooi veel te laat is.

Op de shortlist voor de paling kwam bijvoorbeeld de partij Burg de Man – Paul van der Hammen. De plannen van Burg waren niet zo moeilijk te doorgronden: Alle stukken op de koning af en offeren maar. Het leverde een pion en doorlopende aanval op maar vanaf dan voert Paul alleen nog maar zetten uit die de computer ook zou doen. Net toen het cashen onvermijdbaar leek bleek zijn paard gedekt door een gepende pion. Weg grootmeesterresultaat.

En dan is er nog de partij Bas van Schooten – Mick Schilder. Moeiteloos danst de partij meerdere keren van -5 naar +5 en weer terug. Al naspelende krijg je vooral het idee dat Bas degene zou zijn die met de winst aan de haal zou moeten gaan, maar op zet 22 mist hij mat in 3 en toen hij op de 24e zet vergat om even een vol paard mee te nemen, kwam de klad erin en tikte Mick de vermelding binnen door het opvreten van een weggeblunderd paard!

Ook Jan Koopman had een typische uitglijder in ronde 5. Alles stond gedekt, maar zijn paard staat nog in een vervelende penning. Dc8 dus maar. Tegenstander Paul Keizers tsjompte de losgelaten loper direct op!

En dan is er nog de tragiek van Daan van Pel. Wie een pion pakt en tegelijkertijd een dame aanvalt, loopt toch weinig risico zou je denken. Tegenstander Sytze van de Velde zag dat er plots een toren ongedekt kwam te staan. Daan zag het nog eerder! Ook tegen Christiaan de vander Schueren was Daan de eerste die na 23… Pxg3 zag dat zijn slotzet niet de beste was.

Een gooi naar de paling deed Daan ook. In zijn partij tegen Tom Leijdekkers zette hij al snel een fraaie aanval op, nam bewust een geisoleerde pion om die vervolgens op te offeren om de zwarte koning te kunnen bestoken. ‘Jammer’ dat een blunder van Tom er op de 18e zet versneld een einde aan maakte.

Maar de paling gaat naar de helaas al een paar ronden niet meer aanwezige Henk Overmeer, maar ja, ik ben niet van de logistiek. In zijn partij tegen Stefan Werkhoven zette hij met een heuse rooklift, 17 Te4, de aanval in. Dol op rooklifts, ze komen op de ene of andere manier altijd onverwacht. 1 voor 1 werden de stukken naar de koning van Stefan gedirigeerd en toen deze 21… h5 miste, de sterkste verdediging, was er geen houden meer aan.

Groep A

Traditiegetrouw wat minder echte uitglijders in A, al mocht die van Thomas Reichardt er in de eerste ronde tegen mijzelf natuurlijk wel zijn. Een toren neerzetten op een veld voor deze gewoon gepakt kan worden hadden we in deze categorie nog niet gehad. Ook nieuw in deze categorie is het drama dat Sjoerd Drent overkwam in zijn partij tegen Wiebe de Witte. Met een pion meer leek hij de partij voorbeeldig naar de winst te voeren. ‘Alles wint’, zeggen we dan wel eens. Ja, behalve 59… d3. Wiebe kreeg een vol paard, maar het had nog steeds veel weg van een remisestelling. Sjoerds wraak zal straks wel zoet zijn.

Dan de paling. Droog naspelend sprong de dame eindspelbehandeling van Marvin Dekker tegen Gijs-Cor Heuveling in het oog. Altijd veel kans op remise, maar Marvin paste een Dame-eindspelwapen uitstekend toe. De vrijpion met de langste benen is vaak gevaarlijker dan drie of vier pionnen. De vraag was of het eeuwig schaak was. En dat was het. Heuveling zag het echter niet. Op meerdere momenten was er toch een uitgelezen kans op remise. Jammer, want het was een unicum geweest in de geschiedenis van de paling, zo schat ik in.

Ook de strak gevoerde aanval van Tom Officier tegen Wiebe de Witte is het naspelen waard. Na een Scandinaaf pakte Wiebe een loper op g4 en kwam vervolgens op allerlei fronten in de problemen.

Dan de partij Frank Woudenberg – Marcel Flohr. Flohr offert een stuk en lijkt daarna onder de voet te worden gelopen, maar het werkte aanstekelijk. Frank gooide onder andere met Pg5 ook wat knuppels in het hoenderhok. Met Tdg1 gaf hij zijn stuk terug, maar wel bij aanhoudende aanval, terwijl zijn eigen koning ook meer en meer op de tocht kwam te staan. Toch gaat het te ver om met paling te honoreren aangezien 12… Pxg4 toch bepaald niet nodig lijkt.

Ook een vermelding waard: Twee namen die we al eerder zagen in dit verslag, bijna ieder jaar wel. Tom Officier – Marvin Dekker. Officier stort zich vol op de koning van Dekker. Dekker zoekt het op de damevleugel. Doordat Officier een stuk kan offeren, gaat het daar wat sneller. Dat stuk stond sowieso al langere tijd aangevallen, maar dat was theorie. Naspelen dus. Uneken-Dekker is ook leuk om na te spelen. Knap dat zoiets dan toch in remise eindigt!

Maar de knoop moet door. De paling gaat naar de zeer strak gespeelde stonewall van Sjoerd Drent tegen Tom Officier. Nadat de Stonewallloper naar aktiviteit is gedirigeerd slaat Sjoerd zijn slag met 20… Lxf4. Het is aan alle kanten uit! Zo blijft het vak van jury leuk, maar is het moeten kiezen een marteling.

Henk Vedder