Eemlandtoernooi: Zaagmans voorbij

2021-09-04

Index  < Vorige  Volgende >

Met vier van de zeven ronden achter de rug heeft het Open Eemlandtoernooi 2021 inmiddels Zaagmans op bezoek gehad. Tijd om te kijken naar de tussenstand, en naar een paar mooie fragmenten uit de eerste twee weken.

Laten we beginnen in de A-groep, daar maakt elo-favoriet Henk Vedder zijn status vooralsnog waar met 4 uit 4. Tom Officier heeft 3 uit 4, daarachter volgt het peloton. Met partijen van gemiddeld een zetje of 20 is het vuur de koploper nog niet bepaald aan de schenen gelegd, ondanks dat de slotronde van vorig jaar toch voor motivatie zou moeten zorgen.

Bovenstaande stelling vormt (“Mag ik dat zo zeggen?”) inzake toch wel het dieptepunt. Gerben van Pel – spelend met wit – op, zonder ook maar een pion achter te staan. Gijs-Cor Heuveling keek er hoofdschuddend naar; hoe kun je met zo'n mooie loper nou opgeven?!

Ook de B-groep kent een koploper op 100%; Jacob de Graaf heeft 4 uit 4, maar Burg de Man staat slechts een halfje achter. Jacob mist echter de slotronde (=0) en Burg zelfs de laatste twee ronden, dus ook de achtervolgers hebben nog alle kans. Dinsdag is de onderlinge partij. Een fragmentje van de koploper, uit ronde 4 tegen Christiaan de vander Schueren.

Zwart hield tot dusver piepend en krakend alles bij elkaar, maar 24.f4! leidt een snelle ondergang in. 24....Pc5 25.f5 De8 26.fxg6 en de aangevallen toren moet zowel La7 als pion f6 (ivm paardvork) blijven dekken. Zwart probeerde het nog een paar zetten, maar het was snel klaar. 1-0

Naast de geldprijzen is er ook dit jaar een extra prijs voor de mooiste / spectaculairste partij; in elke groep een pond paling van Visspecialist de Kaaieman. Dit ter beoordeling van een deskundige jury. Een extra motivatie om ten aanval te trekken. Voor de goede orde, de jury is geheel onafhankelijk van de schrijver van dit stukje, dus een vermelding hier zegt weinig over de kansen op een prijs.

Spektakel was er bijvoorbeeld in de vierde ronde bij Frank Woudenberg en Marcel Flohr. Marcel speelde met zwart het IJslands Gambiet (1.e4 d5 2.exd5 Pf6), een dag eerder nog – zonder succes – gespeeld door zijn tegenstander. Waar Frank nog wel eens “saai spel” wordt verweten, hebben de Flohrs toch een andere reputatie. En inderdaad, na de eerdere gambietpion offerde Marcel een stuk voor twee pionnen op h3 en g4. Wit had echter nog niet (kort) gerokeerd, ging pijlsnel lang en gooide vervolgens in onderstaande stelling de vlam in de pan:

Met 16.Pg5! begon hier het feest; wit ging voor mat op rechts, zwart voor de tegenaanval over de b-lijn. Hoe het afliep ziet u in de viewer:

“Spektakel!”, schreef Henk Overmeer op zijn notatieformulier van de derde ronde. Zo kom je in elk geval op de radar van de jury, al weet je nooit hoe die tegen zelfpromotie aankijkt. De kwalificatie lijkt zeker passend bij het paardoffer 22.Pxh7! in onderstaande stelling.

Na het bijkans gedwongen 22...Pxh7 23. Dh6 f5 (Het lastig te vinden 23...Ld5 om offers op e6 eruit te halen, zou nog de minst slechte zijn) 24. exf6 e.p. was het vrij snel afgelopen.

Tot slot een apart voorval uit de eerste ronde. Meestal wordt wits koningsloper gezien als zijn belangrijkste stuk in het Frans. Tom Bekius hield zijn loper echter 26 zetten lang in zijn hok. Maar toen de loper er eindelijk uit kwam, kon Bert Uneken direct opgeven.

27.La6 Tc7 28.Th7+ 1-0

Wordt vervolgd! Te beginnen op dinsdag 7 september.

Jasper Reichardt