Eemlandtoernooi - fragmenten ronde 3+4

2020-09-06

Index  < Vorige  Volgende >

Het Eemlandtoernooi gaat de slotweek in, met rondes op dinsdag, woensdag en zaterdag. Alle uitslagen, partijen en indelingen zijn weer helemaal bijgewerkt. Onderstaand een kleine selectie daaruit.

De KNSB gooide overigens nog een lekker corona-bommetje, zo vlak voor de inschrijfdeadline van de KNSB-competitie; in tegenstelling tot eerdere richtlijnen, wordt u nu ook geacht tijdens de partij 1,5m afstand te houden van uw tegenstander. Daar zult u ook in het lopende toernooi wel iets van merken, maar hopelijk mag het de pret niet drukken.

Onlangs verscheen van de hand van Richard Vedder het boek “Beat the Masters”. Als dat het ooit al was, dan zal het na het lezen van dat boek zeker geen geheim meer zijn dat dat Richard graag geofferd materiaal mag verorberen. Met al die offeraars liep het in het boek niet goed af, maar Tim Grutter wilde het in de derde ronde toch proberen. In onderstaande stelling speelde hij 12.Pd5?!

Tim Grutter – Richard Vedder, stelling na 11...0-0

Een zet die je wellicht niet kan laten, maar het is simpelweg niet goed. Na 12...exd5 13.exd5 Pe5 is de schade een stuk voor twee pionnen. De witte centrumpionnen werden nog wel gevaarlijk, maar het bleek onvoldoende. Richard pakte hiermee de koppositie, die hij na een solide remise in ronde 4 (tegen broer Henk) behield, zij het gedeeld met Daan in 't Veld. De twee koplopers op 3,5 uit 4 spelen in ronde 5 uiteraard tegen elkaar. Komt dat zien, op http://live.schaakclubenpassant.nl/ gelden geen corona-beperkingen!

In dezelfde ronde kwam ook onderstaande stelling voorbij. Wie staat hier eigenlijk beter?

Dirk Veldhuizen – Arie van Diermen, stelling na 44...Th2

Wit heeft een kwal meer, maar zwart heeft gevaarlijke vrijpionnen. Wit koos hier eieren voor zijn geld en speelde 45.Txc3, met even later remise als logisch gevolg. Maar wat te denken van 45.Te7!? Plotseling betaalt zwart de prijs voor zijn onderontwikkelde koning, want tegen Tc2-a2-a8 valt niks zinnigs te bedenken. Maar ja, niet gezien, niet gespeeld, dus remise.

De offeraar van hierboven haalde zijn gram een ronde later. Ongelijke lopers zijn synoniem voor remise, maar vaak ten onrechte; met bijvoorbeeld torens erbij kan er juist van alles gebeuren. Johannes Kossen stond de hele partij beter en speelde op winst, maar vergat op zijn koning te letten. Ondertussen sloop Tim met zijn koning naar voren. Point of no return was de stelling hieronder; Ke1 is vereist om uit het matnet te lopen. Na het logische 55.Txh6 Lb4! is de witte koning gevangen; Kg3 en mat is onvermijdelijk.

Johannes Kossen - Tim Grutter, stelling na 54...Kf4

De B-groep heeft een enige koploper; Marcel Flohr leidt met 3,5 uit 4. Dat had best anders gekund, want in ronde 4 stond hij met wit helemaal niet zo denderend:

Marcel Flohr – Peter Nitrauw, stelling na 23.Pc5

Na een logisch vervolg als 23...Pxc5 24. Dxc5 Ta5 25. Dc2 c5 (en c4 volgt) heeft zwart ogenschijnlijk een prettig voordeel; hij kan bijvoorbeeld op wits a-pion gaan drukken terwijl er voor wit weinig te halen valt. Echter, Pc5 ging vergezeld van een aanbod en werd opgevolgd door een “handdruk”. Het publiek is de grote verliezer!

Een echte 'uithuil-prijs' hebben we in het Eemlandtoernooi nooit gehad. Uiteraard wel de EHBO na een pijnlijke blunder, maar wat moet je met pleisters als je een stelling om van te huilen hebt? In het onderhavige geval staat de zwartspeler huizenhoog gewonnen, zelfs als hij Ta8 van het bord zou stoten wint hij vermoedelijk nog. Maar verplaatst u zich eens in de witspeler, en probeer een legale zet te bedenken die niet al te veel materiaal weggooit en liefst ook nog enig doel dient. Als u dan niet in huilen uitbarst...

Paul Keizers – Franciscus Hartog, stelling na 34...c3

Tot slot nog iets nieuws. Na tig eeuwen schaakspel is alles wel geprobeerd, zou je denken?! Niet dus, Gerben van Pel en Ron Flohr presteerden het om al op zet 2 (!) een nieuwtje op het bord te toveren. 1.d4 c6 2.Pc3 Da5 is voor zover mij bekend nog nooit eerder gespeeld. Er zijn al diverse Flohr-varianten (o.a. in het Spaans) maar, dit zou misschien wel de Flohr-opening kunnen gaan heten?

Gerben van Pel – Ron Flohr, stelling na 2...Da5

 

Jasper Reichardt