En Passant wint de SGS-beker!

2019-06-01

Index  < Vorige  Volgende >

Partijen zijn onderaan terug te kijken in de viewer

Vrijdag 31 mei werd, tegelijk met de eerste ronde van het OKU, in Utrecht de finale gespeeld van de SGS-beker. En Passant mocht het opnemen tegen HSG en dat werd geen moeilijke klus. Eigenlijk was het hele toernooi geen moeilijke klus. Het potentieel gevaarlijke Paul Keres werd al vroeg opgeruimd door Woerden en in de kwartfinale schakelde En Passant Woerden uit. Daarmee was En Passant zwaar favoriet geworden en dat bleek. Over de halve finale kon u al eerder lezen, de finale was een vergelijkbaar gebeuren.

Op bord 1 offerde Richard Vedder al snel een pion. Tegenstander Sito Dekker dacht er tien minuten over na. Een signaal dat hij niet van de finesses op de hoogte was. Toch besloot hij het offer te aanvaarden en dat leidde al na zeven zetten tot een ontploffing in de zwarte stelling…

Dit is de stelling na 7 zetten. Wit heeft de prettige keus tussen 7.Pxh7 en 7.Lxh7. Het is allebei goed. Richard koos voor Pxh7. Het idee is om na 7…Pxh7 eerst even 8.Lg6+ te doen en pas na 8…Ke7 9.Lxh7 te spelen. Zwart kan dan geen Txh7 doen wegens Lg5+ met damewinst. Sito deed het anders, zie de partijen die online nog te bekijken zijn, maar kon een nul niet meer ontlopen.

De pion op e4 wordt geofferd. Foto: René Olthof

Robin Reichardt en Ernst Jos speelden vervolgens remise.

Gezien de toestand in de wedstrijd had de HSG’er (met wit) eigenlijk door moeten gaan, maar objectief gezien was de stelling wel gelijk.

Foto: René Olthof

Michael de Vos begon na zet 21 van Dick de Graaf met zijn bekende gemopper en geklaag…

Michael had net 21.d4 gespeeld en zag het helemaal zitten met die penning van pion e5 en de dreiging die van Td1 uit gaat richting die freule aan de overkant. Met 21…Td6 loste Dick echter beide problemen in een klap op en was bovendien pion d4 de klos. “Ach! Dat was hij dus van plan! He…” en nog meer van dat gebrom. Het heeft natuurlijk wel een voordeel, dat hardop denken. Uw verslaggever weet precies waar het mis is gegaan. Wit ging voor een wanhoopsoffensief met 22.Pe4 Td7 23.Pxf6, maar dat duurde niet lang. Puntje voor Dick en de SGS-beker was binnen!

Foto: René Olthof

Dat betekende dat Laurents van Twillert nog voor spek en bonen zat te spelen. Ja, en voor persoonlijke eer en glorie natuurlijk. De partij begon met allerlei positioneel gedoe. Laurents had stevige controle over het veld voor de zwarte geïsoleerde centrumpion en tevens controle over de open a-lijn. Tegenstander Bart Vermeulen stelde daar het bezit van het loperpaar tegenover. Ineens was het gedaan met positioneel gedoe en werd het scherp. Voor het scherm met liveborden werd heerlijk gespeculeerd bij onderstaande stelling…

Laurents heeft net 40.Le4 gespeeld. Een uitstekende zet, want dan krijgt die zwarte loper tenminste niks te vertellen op de lange diagonaal. Heel aardig is ook de verleiding op c3. Na 40… Txc3 41.Txc3 dxc3 kan wit gewoon 42.Dxc3+! doen. Bart concludeerde dus dat hij aan die enorme druk op de c-lijn helemaal niets had en speelde 40…Tf8, waarna Laurents met fraaie 41.Da2 kwam. Nu dreigt er mat in twee, te beginnen met Tg8+. Het ligt voor de hand dat te verdedigen met 41…Tc4, maar dan wint wit met 42. Ta8! Ik geef u voor de gein maar weer even een dameoffertje: 42…Txa8 43.Dxa8 Tc8 44.Dxc8! Lxc8 45.Tg8 mat. Bart pareerde het mat met 41…Lf5 maar dat kostte materiaal na 42.Tg8+ Kh7 43.Lxf5+ Dxf5 44.Txf8. Een paar zetten later kon ook Laurents aan het bier.

Foto: Henk van Lingen

Dit betekent dat En Passant volgend seizoen twee teams mag inschrijven voor de strijd om de KNSB beker! De deskundigen buigen zich nog over de vraag of het mogelijk is om voor beide teams te spelen. Immers, er zijn spelers die dit seizoen zowel SOS- als KNSB-competitie gespeeld hebben!

Richard Vedder

 

Hieronder nog enkele foto's, allen van René Olthof. Originelen zijn (tussen de andere OKU-foto's) hier terug te vinden.