21 juni simultaan GM Lucas van Foreest

2019-06-23

Index  < Vorige  Volgende >

Op 21 juni nam een verzameling En Passanters het op tegen de jongste GM van Nederland. Uiteraard won Lucas van Forceest met ruime overmacht, maar de verwachte / gehoopte / gevreesde 100%-score bleef uit.

De eer voor de eerste nul ging naar Gijs-Cor Heuveling, die al na zes zetten kon opgeven. Hij mocht het nogmaals proberen, zelfs met wit! Het eerste remise-aanbod kwam op naam van de remisekoning van 18/19, maar dat werd zo beleefd mogelijk geweigerd.

Eerst even terug; paar jaar geleden speelde Mike Ruitenbeek in Vlissingen tegen Nanne van Foreest. Broer(tje) van, inderdaad, maar zeker niet de sterkst schakende Van Foreest. In de scherpe Traxler-variant werd Mike echter in no-time van het bord geveegd. Wat bleek? Nanne was in de voorbereiding nogal gehlpen door zijn broer. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Mike van Lucas verloren had, want Nanna had niks zelf hoeven bedenken.

Er stond dus nog een kleine rekening open. Met Mike's Dd3-f1 werd onderstaande stelling bereikt en kon Lucas opgeven. Rekening vereffend!

Kort daarna scoorde ook Gert Reichardt remise, waarmee hij een (halve) simultaanscalp aan zijn verzameling kan toevoegen. Jeroen Gootjes (GM) behaalde ook bijna remise, maar kwam één tempo tekort. Camiel Volders hield het ook lang vol, maar scoorde toch een nul. Het laatste positieve resultaat kwam op naam van Gijs-Cor Heuveling. Inderdaad, de tweede poging (met wit) leverde wel succes op. Spelen met wit hoort eigenlijk niet in een simultaan, maar we tellen hem als een kwart punt.

Als laatsten moesten ook Arie van Diermen en Dick de Graaf de vlag strijken. Lucas was snel klaar, tijd genoeg voor wat rondjes navluggeren in de bar. In de annalen noteren we 14¼ uit 16 (89%).

 


Vrijdagavond 21 juni wordt de jaarlijkse simultaan georganiseerd. Deze keer zal GM Lucas van Foreest simultaan geven. Aanvang 20:00 uur.

Vorig jaar behaalde Jan Willem van de Griendt een onwaarschijnlijke score van 24 uit 25. Voor zover bekend een record, ondanks onderstaande 'galerij der groten'. De lat ligt dus hoog voor Lucas.

Historie simultaan:

2018 Jan Willem van de Griendt
2017 Dick de Graaf
2016 Richard Vedder
2015 Erwin l'Ami
2014 Zhaoqin Peng
2013 Henk Vedder
2012 Friso Nijboer
2011 Tea Lanchava
2010 Hans Böhm
2009 Manuel Bosboom & Bruno Carlier
2008 Jan Smeets
2007 Daniel Stellwagen

GM Lucas van Foreest (foto R. Olthof)