Naar de finale!

2019-04-24

Index  < Vorige  Volgende >

Het SGS-bekerteam heeft zich dinsdagavond in Barneveld geplaatst voor de finale. In het fraaie nieuwe tijdelijk onderkomen van de Barnevelders, het pluimveemuseum, kwam de thuisploeg eerst nog wel op voorsprong, maar meer zat er niet in voor ze.

Robin Reichardt was om tactische redenen op het eerste bord gezet. Hij speelt graag tegen het Konings-Indisch en zo kon hij mooi een sloot ratingpunten winnen over de rug van Kevin van Brummelen. Helaas, dat pakte anders uit. Ondanks dat Robin veld g4 stevig onder controle had om een dreigende koningsaanval te voorkomen, kwam even later toch g5-g4 met verder sloopwerk tot gevolg. Niet veel later stond Robin mat.

Laurents van Twillert maakte gelijk aan het derde bord tegen Bruun van de Laar. Al vroeg won Laurents in de Russische opening een pion op een manier die deed denken aan de kortste nederlaag uit het oeuvre van Viswanathan Anand. Anand gaf na zeven zetten op wegens stukverlies, Bruun kon natuurlijk nog even door met slechts een pion achterstand. Grappig was wel dat Bruun in het eindspel, met die pion minder, remise aanbood. Je zou zeggen dat je op zo’n moment niets aan te bieden hebt en als je toch remise wilt dat je dan op je knietjes moet met de handen gevouwen om het af te smeken. De reactie van Laurents was kostelijk: “Okeeeeeee” om vervolgens het lopereindspel, en later het pionneneindspel, uit te tikken.

Richard Vedder stond met zwart al na een zet of tien al uitstekend op bord twee tegen Robin van Ee. Dat rijmt. Richard koos voor een afwikkeling naar een eindspel met een pion meer in de veronderstelling dat even soepel uit te schuiven. Dat viel nog niet mee, vanwege een stel actieve witte stukken die hem bezig hielden. Na enige tijd activeerde Richard zijn tot dan nogal passieve loper en die vrat meteen twee pionnen op. Robin gaf het op en En Passant leidde met 2-1.

Daarmee kwam wel het gevaar om de hoek kijken dat Dick de Graaf aan het vierde bord zou gaan opgeven omdat hij van snelschaken houdt, maar die vlieger ging mooi niet op. Dick stond de hele partij beter na een Pirc van Dirk. Pionnenstructuur was beter en er waren aanvalskansen. De partij eindigde een beetje lomp doordat er ineens een Barneveldse loper verloren ging door een penning.

Daarmee werd het dus 3-1 en spelen we op 31 mei in Utrecht, gelijk met de eerste ronde van het OKU, de finale. De tegenstander is nog niet bekend, dat wordt HSG of ZZC.

Richard Vedder