Toptalent Lucas van Foreest nieuwe aanwinst En Passant 1

2018-06-26

Index  < Vorige  Volgende >

Volgend seizoen zal Lucas van Foreest de kleuren van En Passant verdedigen. De 17-jarige Lucas geldt als een van de grootste schaaktalenten van het land. Hij komt over van Meesterklasser JSV SISSA.

De documentaire ‘De stelling van Foreest, een schaakfamilie’ beschrijft de wonderbaarlijke samenstelling van de familie Van Foreest in Groningen. Een portret van de VPRO dat gaat over een gezin met zes kinderen die, mede dankzij thuisonderwijs, op topniveau schaken. De oudste broer Jorden werd in 2016 verrassend Nederlands Kampioen. De tweede telg, Lucas, timmert eveneens aan de weg met diverse NK titels in de jeugdcategorieën. Op zijn vijftiende werd hij al Internationaal Meester. Voor de titel grootmeester is nog een norm nodig, na twee eerdere normen in 2016 en 2017. Hij wordt getraind door grootmeester Sergey Tiviakov en speelt in de Duitse Bundesliga voor de topclub DJK Aufwärts Aachen. Lucas speelde in Nederland de laatste jaren voor JSV SISSA, dat enige tijd concurrent was van En Passant in de strijd om het landskampioenschap.

De overkomst wordt mede mogelijk gemaakt door Koelewijn's Haringinleggerij, dat En Passant een seizoen zal sponsoren. Jacco Ootjers; bedankt!

Met het aantrekken van Van Foreest wordt het gat opgevuld dat grootmeester Benjamin Bok in het team achterlaat. Laatstgenoemde gaat de komende vier jaar in de Verenigde Staten studeren en verdwijnt daarmee voorlopig uit beeld. Ook grootmeester Zhaoqin Peng zal in principe niet meer in actie komen. Zij heeft de teamleider laten weten dat zij gaat stoppen als actief schaker, omdat zij zich volledig gaat toeleggen op het trainerschap. Volgende maand speelt ze nog wel het NK, en later nog een Olympiade. Het aantrekken van een vervanger voor Peng is afhankelijk van het vinden van nieuwe sponsoring.

Lucas van Foreest (foto Harry Gielen)