Verloren van de Kaaieman?

2017-09-11

Index  < Vorige  Volgende >

Verloren van de Kaaieman?

Na de derde ronde van het Eemlandkampioenschap kwam er een veelbesproken vraag naar voren: ‘Heeft de kaaieman wel eens eerder gewonnen van Henk Vedder’?

Natuurlijk! Maar ook met klassiek speeltempo? Die vraag is lastiger te beantwoorden. Misschien kunnen er mensen helpen, er staat me er namelijk geen eentje voor de geest. Ik geef wel alvast wat feitjes uit de geschiedenis. Er zijn niet zo heel veel evenementen waar deze nederlaag zou kunnen hebben voorkomen. Ik zet er even een paar op een rijtje:

 De interne competitie kan ik met redelijke zekerheid uitsluiten. In het seizoen 1985-1986 deed ik voor het eerst mee in de interne seniorencompetitie van En Passant. Met Dick speelden er destijds wat problemen. Ik meen dat Dick vanwege zijn leeftijd niet werd opgesteld in het eerste van En Passant. Ik sluit niet uit dat dat juist de reden is geweest dat ik zelf na dat eerste seniorenseizoen vanwege de achtste plaats overigens wel werd opgesteld. Hij speelde in de diverse seizoenen bij Hoogland, Ons Genoegen, bij Laren en ook nog bij HSG. Dick deed drie seizoenen niet mee en dat gaf onder andere mijn broer en ik de kans om ook op jonge leeftijd het clubkampioenschap op te eisen. In mijn laatste seizoen interne was Dick er wel weer bij, maar aangezien ik dat seizoen iets van 11 partijen speelde en niet verloor, verloor ik dus ook niet van Dick. Daarna heb ik nooit meer een interne partij bij En Passant gespeeld, dus hier kan een streep door!

 Het Eemlandkampioenschap is al een stuk ingewikkelder. Misschien, zeg ik maar. Wie weet heeft iemand nog verslagen of toernooiboeken. Ik ben ongeveer in 1982 aan het Eemlandkampioenschap begonnen, maar dat was in de laagste groep, de c-groep met onder andere Klaas Bos en de hele familie Flohr, maar Dick speelde in de hoogste groep. De laatste keer dat ik meedeed was denk ik het jaar dat Dick ten Hove kampioen werd, met onder andere de partij Vedder-Vedder die in remise eindigde. Wim Velker ontdekte dat stomtoevallig dezelfde zetten waren gespeeld als in

Foltys,Jan - Kottnauer,Cenek
Amsterdam Amsterdam (14), 1950
[Ftacnik]
1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 a6 4.La4 d6 5.c3 f5 6.d4 fxe4 7.Pxe5 dxe5 8.Dh5+ Ke7 9.Lxc6 bxc6 10.Lg5+ Pf6 11.dxe5 Dd5 12.Lh4 Ke6 [12...Kd7=] 13.Lxf6 gxf6 14.De8+ Kf5 15.Dh5+ Ke6 16.De8+ Kf5 17.Dh5+ ½–½

 en schreef dat dan ook op in zijn rubriek in de Amersfoortse courant!

Ik herinner me echter geen partijen tegen de Kaaieman. Dat betekent niet dat die er niet waren. Wel een remise tegen Dick de Jong. Dus deze blijft nog open voor naslagwerk. Er mag sowieso wel een register van Eemlandkampioenen op het internet gekwakt worden, want het is al een lange traditie en er staan zeker uit de oude tijd aardige namen tussen de winnaars, zoals destijds bijvoorbeeld al Henk Pruijs nadat overigens Henk Weenink zich had terug moeten trekken. Pruijs zou in Kaaiemanstijl de slotronde heel niet spelen in verband met marktperikelen, maar ja …. Schaker he!

Het individueel kampioenschap SGS voor senioren heb ik niet vaak gespeeld. Ik deed echter wel mee toen Dick dat kampioenschap op zijn naam schreef. Onze onderlinge eindigde echter in remise. Lange tijd bleef ik concurrent, maar moest toch afhaken. Ook hier helaas geen eregalerij voor handen. Eregalerijen zijn belangrijk om me te kunnen herinneren of ik vaker heb meegespeeld en of dat misschien ook tegen Dick is geweest.

Ook in bekercompetitie van En Passant ben ik niet helemaal zeker van mijn zaak. Echter, ik vermoed dat ook hier de degens in de jaren 80 niet gekruist hebben. Ik won de beker hier overigens nooit. Ook kon ik niet altijd meedoen tot het einde omdat een bekeravond vaak nog gewoon een bekeravond was. Had ik ergens training, dan betekende dat terugtrekken. En dan was er nog mijn kwelgeest, de helaas veel te jong overleden Herman den Hartigh van wie ik nooit won, maar wel enkele keren verloor, waaronder in de beker. In een bekertoernooi verlies je maar 1x, zodat de kans dat ik van de Kaaieman zou hebben verloren niet zo groot zal zijn geweest. Ook geldt hier denk ik weer dat Dick een aantal jaar niet meedeed. Dick won de beker en het clubkampioenschap in 89/90 maar niet van mij. Ik verloor niet in de interne en mijn laatste bekeruitschakeling was zeker tegen Den Hartigh. Op diezelfde avond schakelde mijn vader overigens mijn broer uit! De afgelopen jaren hebben we wel gebekerd, maar Dick won daarin niet van mij. Ik denk dat ik twee keer heb gewonnen, een keertje heb ik de openingsavond gemist en 1x verloor ik na barrage van Richard.

In de externe bekercompetitie voor clubteams hebben we elkaar niet ontmoet. HSG heeft thuis een keer tegen En Passant gebekerd. Ik had toen een zwaarbevochten overwinning op Arie van Diermen terwijl Dick tegen Friso Nijboer een warme maaltijd anekdote deed optekenen. Wat was het geval? Natuurlijk kwam Dick niet op het aanvangstijdstip in Groot Goylant aan. Het was haasten en het werd zelfs zo erg dat Dick zijn eten meenam de auto in (Don’t try this at home) en onderweg tussen de verkeersperikelen door een warme hap naar binnen vorkte. Te Hilversum gearriveerd stelde Friso voor de verloren gegane tijd te delen! Een geste die je niet zo heel vaak tegenkomt! En Passant verloor met 3-1. Ik kan me verder geen externe bekerduels voor de geest halen.

De externe competitie voor clubteams kent ook meerdere mogelijkheden, maar we hebben daarin nooit tegen elkaar gespeeld. Laren speelde te hoog. Ik denk dat Hoogland en Ons Genoegen net in andere klassen speelden toen ik het eerste ging aanvoeren. Misschien mijn eerste jaar, toen ik aan het derde bord zat, maar ik denk dat Dick toen met Richard voor Laren speelde. Dat speelde tweede klasse landelijk. We hebben nog samen voor HSG 2 gespeeld, dus ook niet tegen elkaar en dat speelde ook hoger dan En Passant 1.

Rest nog de interne competitie van HSG. Ik weet niet eens of Dick daaraan vaak mee heeft gedaan. Ik kan me geen onderlinge partijen herinneren. Bovendien werd ik alle acht seizoenen bij HSG clubkampioen. De kans dat ik verloor, was niet zo groot!

Dus we hebben nog een paar open eindjes. Mensen met geschiedenisinteresse, met name wellicht eerdere Eemlandedities, ik kijk ook naar de heer B.H. Wilders of de heer W. Lamme uit Amersfoort. Ik houd het nog even erop dat ronde 3 van het afgelopen Eemlandkampioenschap de primeur had. We hebben nog wel meegedaan aan andere toernooien, zoals in Hoogeveen, maar daar speelden we ook niet tegen elkaar. En tussen 1997 en 2007 speelde ik uberhaupt geen toernooien!

Henk Vedder