En Passant 5 boekt eerste overwinning (verslag)

2016-12-11

Index  < Vorige  Volgende >

In een breuk met de traditie heeft En Passant 5 al voor de kerstdagen de eerste overwinning geboekt. Uit tegen HSG 4 werd het 3-5 voor de onzen.

Mart Woudenberg, Aart de Jong, Jeroen Makkinje en Mike Ruitenbeeek wonnen. Jeroen Gootjes en Rick van Beek speelden remise, Frank Woudenberg en Gia Shwan verloren.

Geruchten over een grootmeesterlijke patgrap (EP5 heeft ervaring met patgrappen) konden door de redactie helaas niet worden bevestigd.

Verslag:

En Passant 5 wint belangrijke wedstrijd bij HSG 4

Op 8 december speelde En Passant 5 haar tweede wedstrijd van dit seizoen. Tegenstander was HSG 4, het team van Paul Mars en consorten. Dat team had in de eerste wedstrijden niet veel soeps laten zien met o.a. een 7,5 – 0,5 nederlaag tegen Leusden 1. Als er punten gepakt konden worden was het wel deze avond in Hilversum.

Al snel kwam het vijfde op voorsprong dankzij Aart (bord 5). Hij kon inslaan op h7 en dit was gelijk dodelijk. Even later kwam HSG op gelijke hoogte aan bord 8. Daar debuteerde Gia Shwan, maar hij speelde geen gelukkige partij. Hij verloor ergens en toren en even later ook de partij. Kort daarna verloor ook Frank (bord 6). Hij verloor zijn dame. Zorgen maakte ik mij echter niet. Ik speelde met zwart op bord 2 en zag zowel links als rechts van mij een Siciliaan met succes worden bestreden. Links van mij speelde Martmans (bord 3) een mooie tegengestelde-rokadepartij, waarin hij volop aanviel op de zwarte koning, terwijl zijn tegenstander geen enkele tegenstoot produceerde. Het verdedigen liep evenmin voorspoedig voor de Hilversummer. Marts aanval sloeg volledig door en een mooie

overwinning was zijn deel. Rechts van mij speelde Mike een dijk van een partij op het eerste bord. Hij won pionnetje voor pionnetje en in het toreneindspel met drie pionnen minder vond de Hilversummer het mooi geweest; 2 – 3.

Jeroen Gootjes (bord 4) had de 2 – 4 op zijn schoen. Maar liefst een stuk en een paar pionnen stond hij voor tegen Paul Mars. Maar Jeroen overzag een dolle toren van Paul en moest knarsetandend remise toestaan. Zoals Paul Mars betaamt moest de hele zaal dit weten. En Jeroen zal niet best hebben geslapen de nacht van 8 op 9 december.

Het eerste wedstrijdpunt kwam een halfuurtje later toch. Ik speelde een moeilijke partij waar een hoop in zat en waarin ik steeds ietsje minder leek te staan. Ik had de hele partij ook in een ander opzicht last van hoge druk. Tegen een uur of elf kwam dit tot een hoogtepunt en produceerde ik een heuse Ostrovski. Sinds 1 april (destijds speelde ik tegen Gia) was dit niet meer voorgekomen. Nu heet ik geen Richard of Henk Vedder, dus levert een Ostrovski niet direct een punt op. Maar ik was gezien mijn iets mindere stelling toch tevreden met mijn remise waartoe even later werd besloten. 3 – 4 dus en Jeroen Makkinje (bord 7) nog aan de gang. Hij was in een toreneindspel beland met beiden evenveel pionnen. Jeroen wist daarin op een of andere manier een pionnetje te snoepen en even later de torens af te ruilen. Toen was er geen houden meer aan. Zijn tegenstander zag dit ook in en gaf op. Hierdoor kon En Passant 5 met een mooie 3 – 5 overwinning huiswaarts keren.

Rick van Beek