EP4 wint nipt van De Damrakkers (+verslag)

2016-11-14

Index  < Vorige  Volgende >

Afgelopen vrijdag 11 november mocht het vierde team weer aantreden. Dit keer was het De Damrakkers uit Utrecht die als tegenstander mocht fungeren.  Onze tegenstander had aan de hoogste borden een aantal sterkere spelers dus het moest komen van de lagere borden.

Jacob de Graaf verzocht de teamleider om hem aan een lager bord te zetten omdat hij nog andere verplichtingen had die avond. In een mooie aanval waar Jacob een stuk gaf, zette Jacob zijn tegenstander mat.  Ernst de Reus aan bord 8 had niet echt zijn dag. Hij kwam een pion voor in de opening, maar nadat zijn tegenstander met zijn paard Ernsts dame aanviel, ging iedereen ervan uit dat Ernst dit paard met zijn loper zou slaan. Ernst pakte zijn loper ook op, maar... hij zette deze keurig achteruit. Weg dame, weg partij, goedendag frustratie! Ernst speelde nog wel even door, maar het was onbegonnen werk.

Een rondje langs de velden leerde dat eigenlijk alleen bord 4-speler Hans de Vries een stukje minder stond. De rest had alles behoorlijk onder controle.  Rolf van Dorst deed waarvoor hij was aangenomen. Gewoon winnen. In een toreneindspel met een pion meer en behoorlijke tijdnood van beiden, liet hij zijn tegenstander een zwakke koningszet doen waarna Rolf met een schaakje de toren van zijn tegenstander kon slaan. Zijn tegenstander gaf direct op. Wederom een mooie overwinning. Hierdoor werd het 2-2 omdat Hans de Vries er kansloos met wit werd afgeschoven.

Met nog vier wedstrijden aan de gang vroeg Thomas of hij remise mocht aanbieden. De teamleider concludeerde dat Gijs gewonnen stond, Dion had een gelijke stand en Monica had weliswaar een iets mindere stelling, maar wel ongelijke lopers. Dat moest ze toch wel remise kunnen houden, zo was de indruk. Het mooiste was dat Dion ook gelijk remise aan zou bieden, zodat de twee minst duidelijke partijen remise werden. Dan kon Gijs winnen en Monica naar remise schuiven. Bij Thomas en Dion werd inderdaad tot remise besloten en niet snel daarna kopte Gijs de 4-3 binnen. Alleen Monica was nog bezig. Even werd nog gedacht dat haar tegenstander achter haar pionnen kon komen, maar gelukkig had Monica alles goed gezien. Na zetherhaling werden de handen geschud en de kleinst mogelijke overwinning was hiermee een feit.

Door deze overwinning blijft het vierde aan kop in de tweede klasse. De volgende ronde is op 29 november uit tegen het vijfde team van het Utrechtse Oud Zuylen.

  En Passant 4 De Damrakkers 1 4,5 - 3,5
1. R. van Dorst (Rolf) J. Borm (Joost) 1 - 0
2. M.A. Reichardt (Monica) M.R. Plantema (Marco) 0,5 - 0,5
3. T. Reichardt (Thomas) S. van Heck (Sjef) 0,5 - 0,5
4. M.J. de Vries (Hans) E. Timmer (Ernst) 0 - 1
5. D. de Graaf (Dion) G.J. van Oostenbrugge (Gert-Jan) 0,5 - 0,5
6. G. Huygen (Gijs) S. van de Velde (Steven) 1 - 0
7. J. de Graaf (Jacob) L. van der Heijden (Lex) 1 - 0
8. R.E. de Reus (Ernst) R. Gauw (Radboud) 0 - 1

Hans de Vries