Bonuspunt of verliespunt? (verslag EP2)

2016-11-07

Index  < Vorige  Volgende >

Op 4 november stond de altijd gezellige wedstrijd Eppie 2 tegen Amersfoort 2 op het programma. Een wedstrijd die toch altijd weer speciaal is. Twee clubs die door een soort band aan elkaar verbonden zijn door de jarenlange samenwerking rondom het Eemlandtoernooi, massakampen en langlopende vriendschappen. Het zijn de ingrediënten voor een mooie schaakavond. Amersfoort 2 hoort ook dit jaar weer tot de favorieten in de promotieklasse en ondanks alle ambities van En Passant is een reëler doel om ons eens een jaartje proberen te handhaven in deze zware klasse. Punten pakken waar het mogelijk is en soms eens voor een verrassing zorgen.

Tegen Amersfoort spelen is geen makkelijke opgave, als je al nagaat dat veel spelers van Amersfoort al voldoende KNSB-ervaring hebben en wij het ook nog eens zonder Dick de Graaf moesten doen. Hij moest zo nodig aan een onbelangrijk toernooi moet meedoen in Novi Sad (om daar vervolgens een nietszeggende remise te spelen tegen een nietszeggende GM). Daarnaast lieten veel belangrijke supporters het afweten voor een weekendje Londen of door snel een remise te schuiven en lekker vroeg aan het weekend te beginnen. Maar EP 2 was deze avond niet van plan om zomaar naar de slachtbank te gaan. En remise schuiven, dat kunnen wij natuurlijk ook. Laten we snel naar de partijen gaan en dan bij een van de minst boeiende partij beginnen, dan hebben we dat alvast gehad.

Hoe een geweldig spel toch een functioneel saai resultaat kan opleveren

Ik mocht tegen de terugkerende Jeanine de Cloet; voor Amersfoort is het zeer goed nieuws dat zij weer aan het schaakbord te vinden is. In de tijd dat ik bij Amersfoort speelde, vreesde ik al het ergste als de indeling aangaf dat ik tegen Jeanine moest, dus mijn reactie op de indeling dit keer was ook niet al te positief. Gelukkig heb ik nog het voordeel dat Jeanine nog wat speelritme moet opdoen, maar het is een kwestie van tijd voordat zij op volle speelsterkte speelt en Amersfoort gaat daar zeker weer een hoop plezier van hebben. Ik besloot behoudend te spelen en dan maar te kijken of er kleine kansjes zouden komen. Wild-West schaak zou gelijk staan aan zelfmoord en dat Wild-West schaak zou er op de andere borden nog voldoende worden gedaan.

In een zeer rustige opzet heb ik getracht om de zet f5 uit de stelling te houden met Db3 waardoor de partij niet te scherp zou worden. Jeanine speelde c6 wat mij ruimte bood om de stelling redelijk makkelijk gelijk te trekken.

Met Da3 koos ik er voor om het centrum in evenwicht te brengen omdat er een soort verplichte afruil op het bord komt. De rest van de analyse kunt u terugvinden in de viewer: 

De analyse was geweldig

Snel door naar een partij die eigenlijk alleen prachtig werd in de analyse bij de bar. Een analyse die werd aangevuld door de ingevingen van diverse omstanders waaronder een verdwaalde Remy Sennema die altijd ook wel weer wat gezelligheid meebrengt, en spelers die al vroeg in de avond hun partij hadden afgesloten. De partij tussen Arie van Diermen en Peter Sonder bracht genoeg stof om over na te denken maar ook hier gaf Peter aan dat het missen van speelritme wel zo zijn nadelen heeft omdat hij in de eindstelling toch eigenlijk nog wel even door had moeten spelen. De witte aanval was gestrand en nu had zwart toch echt de betere kansen om ook eens wat aan aanvallen te gaan denken. In de viewer de analyse van Arie zelf met toevoegingen van mijzelf en voortzettingen die ik mij herinner uit de analyse.

We komen er in bij de volgende stelling:

Peter heeft zojuist b5 gespeeld, geheel in de stijl van Dick de Graaf volgens Peter. Een beetje provocerende opzet van zwart, maar wel dynamisch genoeg voor tegenspel. Volgens Peter moet je zo verplicht spelen als je op bezoek komt in het “visboeren-dorp” :-). Arie vond het wel prima en trok ten strijde. De rest van de partij in onderstaande partijviewer:

Duidelijk is wel geworden dat analyseren zonder engines met een groepje mensen toch echt honderd keer leuker is als met een engine. Want wat waren we lekker creatief bezig.

Een gelukje of toch gewoon allemaal prima gezien door Rolf

En toen de partij waar ik werkelijk geen dubbeltje voor zou geven, zonder Rolf tekort te willen doen. Want het is natuurlijk heerlijk als je zulke invallers tot je beschikking hebt. Maar er kwam een ruil op het bord waar Dennis Flohr toch direct bij moet hebben gedacht dat de overwinning binnen was. Of was het alleen maar optisch slecht?

Ruilen van de zwartveldige lopers op g3 als wit nog niet heeft gerokeerd is toch normaal vragen om problemen als jezelf wel kort gerokeerd bent. Even de stelling pakken na de ruil:

Alles kan rechtstreeks op h7 worden gericht en wit krijgt ook nog eens de betere loper, zou je zo zeggen. Toch? vol verwachting zet ik mijn engine aan nadat ik deze opsomming had gemaakt. Maar volgens de computer is er helemaal niets aan de hand. Weegt die dubbelpion dan zo zwaar? In de partij gebeurden er echter nog voldoende vreemde dingen, waar we de wenkbrauwen van zullen fronsen.

Ik vermoed dat Marcel slecht zal hebben geslapen en zich nog wel eens zal afvragen waar het fout is gegaan. Maar Rolf ik zou je echt willen aanmoedigen om niet meer daar je loper te ruilen. Arme Jasper en ik kregen er een hartverzakking van en ik merk toch echt dat ik er niet jonger op wordt.

Net niet scherp genoeg...

En dan naar de topscoorder van vorig jaar, waarbij het dit seizoen nog niet wil lukken. Het zijn net de puntjes op de "i" en de scherpte die het verschil maken. Want ook met zwart tegen Alexander Miltenburg lagen er kleine kansjes om toch minimaal een half puntje te pakken. Maar zoals gezegd het is net de scherpte waarmee hij vorig jaar zo gevaarlijk was. In onderstaande stelling is de gespeelde zet 0-0 echt geen slechte. Maar e5 was toch wel echt een zet voor Gabriël geweest.

Ook in de partij komen nog genoeg kleine kansjes terug die zeker het naspelen waard zijn.

De 2-2 tussenstand was toch wel verrassend en nodigde uit voor een rondje langs de velden. Tissink tegen v/d Hoogen (in vorm) was een partij waar ik snel ben weggelopen want begreep er helemaal niets van. Jasper Reichardt tegen Marcel Flohr, een klein voordeeltje op dat moment maar nooit genoeg voor de winst. Sjoerd Drent die toch echt aan het winnen was van Shahroez en Robin een pion voor tegen Hans maar wel alles nog onduidelijk. Zat er een stunt aan te komen?

Nooit punten tellen voor ze op het formuliertje staan

Sjoerd is weer teruggekeerd bij En Passant en het voelt alsof hij nooit is weggeweest. Gewoon een rustige vriendelijke man die wel vreselijk fanatiek achter het bord is. Van zijn strijdlust kunnen nog veel schakers wat leren. In de eerste ronde liet hij zijn aanwezigheid al gelijk gelden met een prima punt tegen Ons Genoegen. En ook in de tweede ronde had hij het punt echt al bij elkaar gespeeld. Zeker nog ruimte voor verbeteringen maar geen zet zonder plan. Het punt werd geteld toch? Nee ook de beste kan het overkomen dat er wordt geblunderd waardoor plotsklaps het punt is verdwenen. Dat Sjoerd er niet van kon slapen zal eenieder begrijpen die de partij naspeelt. Maar ik weet zeker dat hij nog sterker zal terug komen en ons de nodige punten gaat opleveren. Ik ben in ieder geval enorm blij met deze (voor mij) nieuwe speler in En Passant 2.

En dan het minder leuke. Soms is het moeilijk om de winnende zet te vinden, maar in onderstaande stelling is er één verliezende zet te vinden en dat is vaak net zo moeilijk. En dat je dat dan nog overkomt ook maakt het enorm zuur. Maar kop op Sjoerd, het komt goed.

De partij is in de viewer te vinden:

Spektakelstukje

Arjan Tissink en Arie v/d Hoogen maakte er een wonderbaarlijke partij van waar de kansen maar bleven wisselen. De grootste kans op winst werd gemist door Arie maar ik denk dat beide spelers prima konden leven met de remise. Een heerlijke pot die mij het meeste moeite kosten om te analyseren voor het verslag. Zomaar wat lezersvragen: Wie staat er beter in de volgende stellingen?

Stelling 1: zwart heeft na een ruil een pion meegepikt op b5, maar wie staat er nou eigenlijk beter?

 

Stelling 2: De ergste dreigingen lijken voorbij, maar wie staat er nou eigenlijk beter?

 

Stelling 3: Wit geeft schaak en zwart lijkt onder druk te staan, maar wie staat er nou eigenlijk beter?

 

Stelling 4: Zwart aan zet maar die koning staat wel echt op de tocht, Maar wie staat er nou eigenlijk beter?

We zaten met zijn alle lekker in de kantine en jullie zullen begrijpen dat we remise een vreemde uitslag vonden als je de partij had gevolgd. De spelers zelf vonden het waarschijnlijk de normaalste zaak van de wereld.

De partij zelf en de antwoorden zijn te vinden in de viewer.

Déjà vu

Ook de tweede ronde kwam Jasper weer in de situatie dat hij in een remise stelling door moet proberen te spelen vanwege de stand en de stellingen op de overige borden. Gelukkig ging het dit keer niet fout en kon Jasper ook een halfje schrijven in de promotieklasse. In een interessante partij waar kleine verbeteringen mogelijk waren, is een remise volgens mij een terechte uitslag. Maar bij het doorklikken ging mijn engine tekeer als een gek, zonder naar de varianten te kijken ben ik eens gaan zoeken. Ik heb het nooit zelf kunnen vinden helaas en had zo toch de hulp van de computer nodig. Na een typische Flohr-zet g5 kan wit toeslaan. Maar hoe? Zien jullie het wel? Hij is verschrikkelijk moeilijk volgens mij.

De verantwoording in je schoot geworpen krijgen, en dan zo koelbloedig blijven

Ik heb Hans al jaren in mijn Facebook en kan Hans enorm waarderen als persoon, trouwe gast in Wijk aan Zee en nooit te beroerd om even een aanmoediging te geven en altijd zelf lekker zijn schaakpartijtjes afwerkt. Het weerzien met bekenden en het genieten van het mooie Wijk aan Zee wordt altijd aangetoond met mooie foto's, een echte genieter van het spelletje en alles wat er bij komt kijken. Bij Hans komt helaas nog wel eens onzekerheid om de hoek kijken als het zijn eigen schaken betreft, ook toen ik bij hem in het team zat moest je hem gewoon even oppeppen. En ook nu kreeg ik daar de neiging toe, ondanks dat Hans niet in ons team zat. Dit keer moet het totale schaakblindheid zijn geweest, maar Hans je kan echt super schaken als je met vertrouwen speelt, heb vertrouwen en dan komt het goed. Natuurlijk was de positie al verloren, maar om als laatste zet nog je toren weg te geven en denken dat het pat is was natuurlijk wel complete kortsluiting en dat gun je niemand.

Maar nu snel naar de speler die wel in mijn team zit. De hele partij heeft Robin voordeel gehad maar Hans bleef stug verdedigen en zo werd het voordeel nooit doorslaggevend. Wel een zeer solide partij van Robin die actief is blijven spelen ook onder grote tijdsdruk waarna, Hans toch zijn stelling langzaam maar zeker weggaf.  Het was super volwassen gespeeld om zo lang de druk er op te houden tot de tegenstander zwicht. Zelfs met een heel armada om het bord heen, een 4-3 achterstand en in een tijdnood heeft volgens mij geen mens eraan getwijfeld dat Robin het punt op het droge zou trekken. Ook zonder de laatste slechte zet van Hans had Robin deze partij winnend afgesloten. Op een elektronisch bord zouden er geen zetten verloren mogen gaan, helaas gebeurde het deze avond toch waardoor ik jullie niet volledig de beslissende partij kan laten zien. Wel geeft de partij al aan hoeveel druk Hans de hele avond moet hebben gevoeld. Knap staaltje, Robin.

Een zeer volwassen partij tot slot en zo een einduitslag waar we allemaal wel mee kunnen leven volgens mij. Maar er had toch echt meer ingezeten, als ik alle partijen inmiddels heb geanalyseerd. Maar dat is achteraf lullen, op de voorhand was iedereen van En Passant zeer tevreden geweest met deze uitslag. Laten we de lange vriendschap met Amersfoort maar goed houden in plaats van te mopperen op de uitslag. Want het is altijd geweldig gezellig als de wedstrijden worden gespeeld tussen Amersfoort en En Passant, of het nou team 2 is of team 5, het zijn altijd avonden waar je je op verheugd als schaker.

Ik heb er vertrouwen in dat het goed gaat komen met En Passant dit jaar en we eindelijk een beetje omhoog kunnen kijken. De volgende ronde kon wel eens een hele spannende worden tegen Utrecht Oud Zuylen omdat beide teams niet zoveel voor elkaar onder doen. Gelukkig hoeven we er niet zo lang op te wachten. 22 november op de locatie waar al zoveel successen zijn gehaald de laatste jaren.

De uitslagen dan:

 

En Passant 2

Amersfoort 2

4

4

1.

A. van den Hoogen (Arie)

A.J. Tissink (Arjan)

0,5

0,5

2.

S. Drent (Sjoerd)

S. Shahrizadeh (Shahroez)

0

1

3.

R.C. Reichardt (Robin)

H.F. van Doorn (Hans)

1

0

4.

A. van Diermen (Arie)

A.J.A. Sonder (Peter)

0,5

0,5

5.

G.T. Krouwel (Gabriel Tristan)

A.G. Miltenburg (Alexander)

0

1

6.

J. Reichardt (Jasper)

M.R. Flohr (Marcel)

0,5

0,5

7.

R. van Dorst (Rolf)

D.R. Flohr (Dennis)

1

0

8.

R. Krouwel (Robert)

J.L. de Cloet (Jeanine)

0,5

0,5

 

Robert Krouwel