Dick de Graaf wint Open Eemlandtoernooi 2016

2016-09-12

Index  < Vorige  Volgende >

Uitslagen en standen zijn hier te vinden: Groep A Groep B. Voor de gespeelde partijen, klik hier.

Het Open Eemlandtoernooi 2016 is gewonnen door Dick de Graaf, met 6 uit 7. Audry Burer zorgde voor een grote verrassing door ongeslagen tweede te worden, titelverdediger Richard Vedder werd derde. Na een spannende laatste ronde werd de titel in de B-groep gedeeld door Mike Ruitenbeek en Ton Sprong. Luuc Baltus en Hans de Vries werden gedeeld derde.

De eerste serieuze klap werd uitgedeeld door Audry Burer in ronde 3. In een ingewikkeld eindspel ging tegenstander Dick de Graaf zoals altijd op zoek naar winst, maar verrekende zich. Audry was er als de kippen bij en claimde de winst en de koppositie. Die koppositie verdedigde hij een ronde later succesvol tegen medekoploper Richard Vedder; Richard offerde een dame voor mat, maar moest genoegen nemen met remise door eeuwig schaak.

Inmiddels waren ook Bruun van de Laar en Santoso Wijono aangesloten bij de koplopers; beiden behoorden op papier tot de zwaksten, maar weigerden zich aan het “script” te houden. In ronde 5 nam Dick alleen de leiding door Richard te verslaan, de andere koplopers scoorden een halfje. De slotaanval werd door de jury bekroond met paling. Die paling (een “sigaar uit eigen doos”) ging na middernacht naar een andere gelukkige, maar de partij mag Dick wel koesteren. Vooruit, hier is ie nog een keer:

De apotheose vond plaats in ronde 6. Santoso bereikte tegen Dick een dame-eindspel met twee pionnen meer. Bij winst zou hij alleen aan kop komen, maar in wederzijdse tijdnood is zo’n eindspel natuurlijk razend moeilijk. Na wéér een schaakje koos Santoso het verkeerde veld voor zijn koning… en plotseling stond hij mat. Uiteindelijk zou hij “slechts” de ratingprijs winnen. In de slotronde bleef de top-3 zoals hij was; Dick, Audry en Richard, in die volgorde. Twee van die drie namen waren wel te voorspellen, maar de tweede plaats van Audry Burer (rating 1864, maar nu +69!) is wel een extra applaus waard.

 

Dan de B-groep. Na vier ronden stond Thomas Reichardt daarin alleen aan kop, een halfje voor op het viertal Hans de Vries, Mike Ruitenbeek, Ton Sprong en Alex van de Vuurst. In ronde 5 leed Thomas echter een nederlaag tegen Hans, omdat hij ook nog eens de slotronde zou moeten missen (=0 punten) moest hij daardoor afhaken in de titelstrijd. Het zou uiteindelijk tussen dat viertal gaan, waarbij Alex een halfje achterstand had bij het ingaan van de laatste ronde.

De partijen Hans – Mike en Alex – Ton waren uiteindelijk de allerlaatste van het hele toernooi die nog bezig waren. Mike kwam met zwart goed uit de opening en wist zijn paarden op f4 en d3 te planten. Het verjagen van die beesten kostte Hans een kwaliteit en een pion. Er restte nog een boel techniek, maar Mike trok de vis op het droge en verzekerde zich van (al dan niet gedeelde) toernooiwinst. De partij ernaast was minder rechttoe-rechtaan; Ton speelde de opening onorthodox en had bij doortastender spel van Alex ernstig in de problemen kunnen komen. Na de rokade op zet 35 (!) nam Ton langzaamaan de partij over en op zet 59 was het afgelopen. Beide partijen zijn hieronder opgenomen in de viewer:

Hans werd hiermee gedeeld derde, samen met Luuc Baltus. Ook die naam had u geld op kunnen leveren als u hem op uw toto-formulier had gezet, want van alle deelnemers met een rating had hij de laagste. Hij eindigde echter met drie overwinningen op rij, waarvan één op een tegenstander met 463 ratingpunten meer. Dat leverde hem (naast het punt, natuurlijk) ook de reuzendoders-trofee in groep B op; bowlen bij Bowlingcentrum Overhees. Aandachtige lezers zullen niet verbaasd zijn dat die prijs in groep A naar Audry Burer ging.

Dan heeft u nog één ding te goed; de rondeprijs-winnaar van ronde 6. (In ronde 7 is er geen prijs, de jury kan niet toveren) De paling van De Kaaieman ging naar Gert Vogel – in ronde 4 ook al dichtbij – voor zijn mooie slotaanval tegen Bert Ekkelboom:

Dat was m weer voor dit jaar… op naar 2017!

Jasper Reichardt