En Passant 2 steviger aan de leiding (+verslag)

2016-03-25

Index  < Vorige  Volgende >

Update 25/3: Hieronder het uitgebreide verslag, door Robert Krouwel:

Na eerdere zwaardere wedstrijden stond op 22 februari de wedstrijd tegen het geplaagde Utrecht 3 op het programma. Er is geen ontkomen meer aan voor Utrecht wat degradatie betreft en dan komt ook nog het sterke En Passant op bezoek. De opdracht voor En Passant was makkelijker gezegd dan gedaan. Bordpunten scoren en hopen dat De Rode loper wat puntjes in Barneveld zou achter laten.

Op het strijdtoneel waar enkele weken geleden een werkelijke thriller werd gespeeld, daar was de spanning ditmaal een stuk minder. Mede natuurlijk omdat Utrecht wederom met een N.O. te maken kreeg. Geen tegenstander voor Gert Reichardt dit keer en op de onderste borden spelers die - met alle respect - te licht zijn voor de eerste klasse. Het zag er dan ook al vroeg op de avond slecht uit voor Utrecht.

Laten we eens beginnen met onze trotse teamleider, die in de vorige ronde als non-playing captain een duizend doden moet zijn gestorven. Nu kon hij mogelijk een moeilijk lopend seizoen wat glans geven met een mooie overwinning. Jan-Matthijs was in ieder geval als eerste klaar als we de N.O. niet meetellen. In een partij die bol staat van zijn eigen toevoegingen, probeer ik zelf nog wat leerzame momenten toe te voegen.

Hidde Bok - Jan-Matthijs van Leeuwen

In een partij die lang gelijk op gaat kiest wit op de 31ste zet voor h4, is dit correct?

We laten Jan-Matthijs zelf aan het woord over zijn partij:

Gabriël Krouwel - Maurice Diederen

Onze topscorer had duidelijk een missie, het handhaven van de 100%-score. Voor Maurice Diederen was er geen houden aan. Gabriel toonde ook aan prima uit de voeten te kunnen met de witte stukken. Met alle respect, het verschil van 500 elopunten was veel te groot.

Vanuit een soort Catalaanse opening met tegengestelde fianchetto-lopers kon Maurice lang mee. Daar waar Maurice de opening nog keurig speelde, werd hij spoedig overlopen toen de theoriezetten op waren. We komen erin bij zet 13. 

In een totaal andere (betere) stijl dan zijn vader kiest Gabriel als het ook maar even kan voor veel ruimtewinst op het bord. Als dan de stukken van de tegenstander gedrongen staan, komen zijn combineer-kwaliteiten vanzelf naar voren. En zo ook nu ging hij dwars door de damevleugel heen.

En dan zat naast mij ook al een man die zich dit jaar weer veel beter voelt in En Passant 2, na het rampjaar dat wij als team vorig jaar beleefden. En het was misschien niet helemaal goed voor mijn eigen partij, maar het potje van Arie van den Hoogen trok al snel mijn aandacht. Mede omdat ik al vrij veel over de drakenvariant heb geschreven, maar vooral ook heel veel heb zitten analyseren. Misschien wel de meest gespeelde opening door clubspelers. Computer-engines die het allemaal niet meer berekenen kunnen en vaak met varianten als voorstel komen die je als mens (als clubspeler) nooit zal vinden. Een echte schakers-opening, want er gebeurt altijd wat. Ik speel hem zelf regelmatig met zwart, dus ken meer partijen waarin zwart wint. Lekker optimistisch, zeg maar. Maar dit keer pakte Arie met wit de Draak aan en maakte er een mak lammetje van.

Arie van den Hoogen - Marc Speijers

We komen in de partij waar het gevecht al is begonnen. Met h4 en g4 staat wit klaar om de koningsstelling op te blazen en zwart heeft het paard op d4 maar afgeruild om zijn c-lijn open te krijgen om een tegenaanval op te zetten. Computerevaluatie (Stockfish) tussen de 0.3 en 0.4 voor wit, gelijk dus. Ik laat Arie voor zijn mooie partij zelf aan het woord ik voeg alleen wat zaken toe uit het oogpunt van een Drakenspeler.

Er volgde 13. h5 d5?

AvdH: Een fout. Zwart wil de stelling openen maar na de volgende zet van wit, e5! staat de pion op d5 zwart alleen maar in de weg. Beter was hier b5.

RK: Als je als Drakenspeler niet hebt gekozen voor de opzet met h5 en je ook niet direct zin hebt in het klassieke offer op c3 (op het juiste moment), dan moet je in ieder geval tegengas gaan geven. Het gaat niet langer om een pion of een kwaliteit voor of achter staan. De Draak is een gevecht op leven en dood. b5 is een goed voorgestelde poging, maar ik zou naar mijn stelling kijken en zeggen. De Loper op e6 doet nog niet heel veel maar mijn toren op a8 komt als ik zo doorgaat helemaal niet in de partij aan bod. Tc6 en gaan dubbelen lijkt mij het allerbeste plan. Een plan die in iedere Draak wel thuishoort, als je het mij vraagt. Nu staat zwart eigenlijk direct verloren door de zet d5, zo scherp is de variant dus. Want nu worrdt je koningsstelling opgeblazen en je hebt nog geen tegenspel. Genieten voor de witspeler dus. 

Het vervolg in de viewer, met commentaar van Arie:

Maar het was niet allemaal geweldig wat de En Passanters lieten zien. Twee man maakten er een beetje een potje van. Eén daarvan werd gelukkig nog door de tegenstander geholpen en kreeg een toren cadeau en won zo alsnog. Puntje voor Dick. Maar zelf mishandelde ik een door mi zelf geplaatst offer. Daarna ging het vooral verkeerd in mijn hoofd. En ondanks dat de stelling vaak genoeg nog gelijk was, had ik helaas in mijn hoofd al verloren.

Johan Voskuil - Robert Krouwel

De stelling schreeuwde om een offer en die kreeg het dan ook. In mijn partij tegen Johan Voskuil werd met de laatste zet Dd2 de loper op e3 ingesloten wat het offer mogelijk maakte met Pxe4:

Nou ben ik normaal gesproken behoorlijk fan van de partijen van Robin maar in deze ronde was er niet veel te beleven (sorry Robin). Het moeilijkste voor mij was om de juiste tegenstander te vinden. In de aangeleverde partij stond namelijk "Stefan Vosjacht". Mijn jacht begon, maar een vosjacht heb ik nooit gevonden. Het bleek Vosshard te zijn en dat klinkt natuurlijk behoorlijk hetzelfde. Beide spelers zullen niet hebben zitten genieten van hun partij, verwacht ik.

Stefan Vosshard - Robin Reichardt

En als laatste een partij die door de speler zelf is beschreven. Je moet er van houden maar in de mail stond al "eindelijk weer een lekker partijtje pielen". En dat is wanneer Jasper op zijn sterkst is natuurlijk. Partijen die gaan om uithoudingsvermogen en een stelling helemaal uitwringen. Maar daar speel je ook Engels voor natuurlijk.

Jasper Reichardt - Theo Paymans

In de partij tussen Jasper Reichardt en Theo Paymans komen we er in op zet 12...e4 van zwart waarmee de stelling wordt geopend. De partij wordt prachtig uitgelegd door de speler zelf.

En zo was de eindafrekening 1,5 tegen 6,5 voor de Passanters. Lekker voor de bordpunten, maar het beste nieuws van de avond kwam vanuit Barneveld. Want daar had de plaatselijke BDSV met 5 - 3 van De Rode Loper gewonnen. Hierdoor komen we 4 matchpunten los van de rest van het veld en kan het kampioenschap ons bijna niet meer ontgaan.

Barneveld zal zich absoluut de volgende wedstrijd willen revancheren voor de 7,5 - 0,5 nederlaag uit de laatste ontmoeting tussen deze teams, maar we gaan er gewoon voor zorgen dat we dit keer wel het kampioenschap in eigen huis kunnen vieren. Wat een heerlijk gevoel dat we zo snel een herkansing gaan krijgen in de promotieklasse.

De volledige uitslag:

Utrecht 3  En Passant 2  1,5 - 6,5
John van Midde - Dick de Graaf 0 - 1
Stefan Vosshard - Robin Reichardt 0,5 - 0,5
Marc Speijers - Arie van den Hoogen 0 - 1
Johan Voskuil - Robert Krouwel 1 - 0
Theo Paijmans - Jasper Reichardt 0 - 1
N.O. - Gert Reichardt 0 - 1
Maurice Diederen - Gabriël Krouwel 0 - 1
Hidde Bok - Jan-Matthijs van Leeuwen  0 - 1
 
Robert Krouwel