EP2 ex aequo koploper (verslag)

2016-02-07

Index  < Vorige  Volgende >

Na al het geweld in Wijk aan Zee is het weer tijd voor de externe partijen in de eerste klasse onderbond. Klasse 1B gaat er steeds meer uitzien als een tweestrijd tussen De Rode Loper 1 en En Passant 2. De wedstrijd tussen die teams staat pas de volgende ronde op het menu. Maar zet hem maar alvast in je agenda, 2 maart 2016, want het wordt wederom een kraker. Allebei de teams staan al 4 matchpunten los van de rest van het veld, wat een behoorlijk gat is na vijf ronden. Maar goed, je moet natuurlijk ook nog de andere wedstrijden blijven winnen en niet een gat laten vallen in de bordpuntenrace, voor als het 4-4 zou gaan worden in die wedstrijd. Met alle respect voor De Giessen en Linge, maar daar daar werd toch op de voorhand ook even over nagedacht, want De Rode Loper had met 7,5 - 0,5 van hun gewonnen. Om gelijk te komen moesten wij dus met 6-2 gaan winnen.

De mannen gaven zelf aan dat ze niet met al te veel ambitie naar ons mooie clubgebouw waren gekomen en dat is toch jammer en vaak zo onnodig. Want er is niets zo erg als al verliezen in je hoofd. Als eerste niet voor jezelf maar ten tweede ook niet voor je tegenstander. De partij tussen Gabriël Krouwel en Henk van der Hoek is eigenlijk wel een schoolvoorbeeld van dat je er wel in moet blijven geloven, want in het schaken kan alles gebeuren. De volgende stelling is op het bord gekomen vanuit de opening:

 

Wit valt de dame aan en dreigt met de zet Pe5 een lekkere stelling te verkrijgen. Zo werkt bijvoorbeeld 13... Db7 niet vanwege 14. Pe5 Lf5 15. Db3 en met de extra dreiging van Pxc5 gaat wit de partij wel winnen. Maar zwart heeft best nog opties om er een leuke partij van te maken met bijvoorbeeld de volgende twee varianten:

Daarna wordt het voor beide spelers nog een erg leuke partij volgens mij. Zwart speelde echter direct 13... Lf5 waarna het gedaan was. 14. Dxf5 gxf5 (14... e5 was misschien nog even een optie maar blijft ook groot voordeel voor wit geven via 15. Lxe5 Pxe5 16. Dc2 met een zeer gezonde pion voorsprong.) 15. Lxc7 Nu konden de stukken al in het doosje na de zeventiende zet van wit. Er volgde nog 15...Tac8 16. Lf4 e5 Nu dus duidelijk te laat. 17. Lg5 en zwart gaf op.

En toen ging het heel snel met de punten, want binnen no-time stonden we met 3-0 voor door snelle overwinningen van Gijs-Cor Heuveling en mijzelf. Dat is natuurlijk lekker voor ons team, maar ik kan het goed begrijpen dat je daar niet heel vrolijk van wordt als je net een uur in de auto hebt gezeten. Ik weet dat het verschrikkelijk moeilijk is om heel positief te blijven als je tegen een sterke tegenstander moet spelen, want vorige ronde intern kwam ik helemaal uit Wijk aan Zee naar de interne competitie van En Passant om te horen dat ik tegen Richard moest. Op dat moment, bij het zien van de indeling, verloor ik die partij puur door de gedachte: "Ben ik daarvoor helemaal uit Wijk aan Zee komen rijden" (gelukkig was de indeling fout en kreeg ik een andere tegenstander, omdat Richard voor de beker moest spelen) Maar het is en het blijft moeilijk om je dan te motiveren. Ik moet wel zeggen dat ik erg blij was dat we precies tegen De Giessen en Linge thuis mochten spelen, want het is toch altijd wel weer een heel eind weg als je daarnaartoe moet.

De overwinning van Gabriël stond al snel op het bord, maar toch was het niet het eerste punt voor ons team. Gijs-Cor maakte er een vluggertje van, niet in de zetten maar wel in de tijd. Die kon dus vroeg aan het bier, zullen we maar zeggen. In een soort Stonewall-opzet van zwart kiest Gijs-Cor graag voor de botte bijl. Geen schuifpartijtjes maar gewoon breken die handel. Het zijn niet altijd de beste zetten waar hij de boel mee openbreekt, maar gevaarlijk is het toch altijd wel weer. Het is precies de manier waarop Gijs-Cor toch altijd weer zijn punten binnen haalt. In onderstaande stelling zou iemand toch eerder kiezen voor Tc1, 0-0 of Lg3 maar toch niet snel voor het gespeelde e4.

Gijs-Cor Heuveling - Ernst Delwel

Maar het heeft wel het gewenste effect voor Gijs-Cor 13. e4 fxe4 14. fxe4 dxe4 15. Pxe4 g5 En zo ligt het hele centrum open en dat is iets wat ik als witspeler met mijn koning in het centrum toch niet zou overwegen. Maar Gijs-Cor gaat gewoon nog een stapje verder. Hij wordt wel in de uitvoering geholpen omdat zwart niet de beste voortzetting heeft gevonden. 15... Lb4+ geeft namelijk gewoon gelijk spel na 16. Pe4-c3. Het andere paard is niet veel beter vanwege het directe Pc6. Beide koningen komen op de tocht te staan, maar de stelling van zwart lijkt beter speelbaar, zeker als wit toch besluit te ruilen op f6. Nu gaat Gijs-Cor echter door met zijn breekactie. 16. Pxd6 Dxd6 17. Lg3 En zo staan de volgende breekacties alweer op het menu. Met bijvoorbeeld h4 en zelfs d5. 17... De7 18. O-O Maar dan toch even wat gas terugnemen. 18.h4 maakt er wel meteen een wild-west-partij van, maar nu had de tegenstander de kans om de stelling redelijk in evenwicht te maken met Pc6 en het wordt nog een heel gevecht. Het gespeelde 18... Lc6 is echter een blunder, terwijl het een gewone ontwikkelingszet lijkt te zijn. Met 19. Pc3 haalt Gijs-Cor de buit binnen. 19... Pbd7 20. Tae1 De druk op de e-lijn is niet meer te stoppen en zwart bezwijkt onder de druk. Met 20... Pd5 wordt er een stuk ingeleverd 21. Pxd5 Lxd5 22. Dxd5 Txf1+ 23. Lxf1 1-0

Tussenstand 2-0, reeds een comfortabele voorsprong en op de overige borden hing de tegenstander al redelijk in de touwen. In mijn partij gebeurde van alles waar ik niet tevreden over was, omdat ik niet helemaal scherp was, maar gelukkig wel goed genoeg om te winnen. Maar dat het de volgende ronde duidelijk beter moet, lijkt me logisch.

Robert Krouwel - Arjan Uittenbogaard

EnPassant 2

In de bovenstaande stelling heb ik mij voorgenomen om over de b-lijn de stelling van mijn tegenstander binnen te dringen. Maar als je niet scherp bent, mis je hier toch echt een uitgelezen kans op groot voordeel met een simpele zet als Pg5, waarna zomaar de pion op e6 mag worden opgehaald. Maar zoals gezegd was ik niet helemaal scherp, wat ook nog een paar keer later in de partij naar voren komt.

Er volgde 14. Lxa6 Txa6 15. Tb7 c6 En de b-lijn lijkt voorgoed voor mij, maar mijn tegenstander maakt gebruik van mijn niet-scherp-zijn met een kleine combinatie 16. Db3 Lxc5 Dit levert namelijk twee pionnen en een toren op tegen een loper en een paard. Maar voor mijn gevoel zijn vaak de loper en het paard alsnog sterker. Ook nu bleek de stelling weer uitermate geschikt voor de paarden. De computer onderstreept dit door licht voordeel te blijven geven voor wit. 17. dxc5 Pxc5 18. Db2 Pxb7 19. Dxb7 Tb6 De dame zal niet snel ingesloten worden in deze positie, maar je moet toch altijd wel blijven opletten. Achteraf bleek zwart meer problemen met de toren op b6 te hebben dan ik dat had. 20. Da7 Tb2 Hier was mijn tegenstander achteraf niet blij mee. Maar wat moest dan wel het plan zijn voor zwart?

Hier heb ik nog een tijdje met mijn tegenstander zitten te analyseren, maar zijn focus was puur gericht op het behouden van zijn a-pion. Mijn idee was al snel dat die er nou net niet toe deed. Misschien is zwart zelfs nog wel beter af zonder die pion. De computer komt in ieder geval met Db8. De varianten die nog langs zijn gekomen spelen allemaal wit in de kaart, zoals 20... Tb3 waarna het verschrikkelijke Pd4 gaat huishouden. Pd4 is overigens toch al een zet die de hele tijd zal blijven dreigen. In ieder geval hielp de zet Tb2 niet, want nu komen mijn stukken met tempo de stelling binnenvallen. 21. Pa4 Tb5 De enige optie die zwart nog had was alsnog 21... Db8 te spelen, waarna 22. Dxb8 Tbxb8 en wederom 23. Pd4 de stelling alsnog verwoest. 22. Pd4 Zoals gezegd vond ik al dat de stelling uitermate geschikt was voor de paarden. 22...Tf7 23. Da6 Tbb7 24. Pxe6 Dit is erg hebberig en zeker niet de beste voortzetting. De pionnen komen allemaal wel, maar hier kan wit veel beter voortzetten met het krachtige Pc5. 24... Dd7 Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik hier eigenlijk al aan het snelschaken was. Als je dan je partij terugziet heb je daar toch wel spijt van. 25. Pec5 is wel een erg teleurstellende voortzetting. Mooier en beter is 25. Da8+ waarna 25... De8 26. Dxe8 Pxe8 27. Pd8 met torenvork volgt. Ook Pac5 is natuurlijk al beter dan wat ik speelde, maar wat nu volgde was in ieder geval voldoende voor de winst.

25... Ta7 26. Pxd7 Txa6 27. Pxf6+ Txf6 28. Pc5 En wit heeft een zeer prettige stelling bereikt en kan de winst al niet meer ontgaan. Dat het sneller kan moge duidelijk zijn. 28... Ta8 29. Tb1 Tff8 30. g3 Toch altijd wel weer een nuttig zetje want in dit geval houdt het Ta-b8 tegen. Want na ruilen op b8 dreigt er geen mat meer en haalt wit het pionnentje op a5 even tussendoor op. 30... Tfc8 31. Lc3 g6 32. Tb7 Tab8 En hier mis ik de mat in 7. Daar heb ik niet zo'n probleem mee, maar dat ik ook in deze fase nog slordig ben vind ik jammer. 33. Tg7+ Kf8 34. Txh7? Pd7 is natuurlijk direct helemaal uit en die mag ik nooit missen. De mat-variant is echter 34. Pe6+ Ke8 35. Lf6 en zwart kan nog twee torens offeren om het mat uit te stellen. 34... Tb1+ 35. Kg2 Tcb8 36. Pd7+ Als troost zie ik het gelukkig de tweede keer wel. 1-0

Jan-Matthijs van Leeuwen - Tony Else

Helaas was het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ondanks dat onze teamleider het als teamleider heel goed doet, is hij minder scherp dan andere jaren wat het schaken betreft. Ook deze keer ging het fout in een stelling die toch meer dan voldoende mogelijkheden bood op een beter resultaat. We komen op een zeer interessant moment in de partij.

Het aandachtspunt in de zwarte stelling is de loper op e6 en de mogelijke penning plus overbelasting die daaruit kunnen volgen. Dat Jan-Matthijs hier een tijdelijk offer uitvoert met Txe6 is compleet logisch. Nog veel sterker is echter 20. Lxa7! die niet teruggenomen mag worden vanwege het Txe6 wat zal volgen. De beste voortzetting zou dan zijn 20... Lf7 21. Df2 met pionwinst. Maar met de gespeelde zet is ook niets mis.

20. Txe6 20... Txe6 21. c5 Tae8 22. Td6 Df7 Tot hier geen enkel probleem. De stelling is volledig is evenwicht. Maar dan volgt 23. Dc4 en dat is teveel van het goede. Dd3 of Dd2 houdt de stelling onder controle. 23... Pc7 veruit de sterkste voortzetting, want wit komt in de problemen door de dreiging Pd5. 24. Dd3 Nu komt de dame hier alsnog te staan, maar neemt zwart langzaam maar zeker de stelling over. 24... Lxc3 om de dreiging van Pd5 nog groter te maken. 25. Lxe6 Txe6 Zeer sterk gespeeld door Tony. 26. Td8+ Te8 op dit moment dat wij naar de partij stonden te kijken kwam Dick (die zijn team nog even kwam aanmoedigen) ook maar eens kijken. En tot mijn grote verbijstering geeft Dick aan dat Jan-Matthijs (die nu serieus in de denktank zat) Td7 zat te overwegen waarna die meteen kan opgeven. En Dick kreeg gelijk 27. Td7? Dit kost een vol stuk en de partij. De enige juiste voortzettingen waren 27. bxc3 of 27. Txe8+ maar allebei levert wit te weinig op. Tony moest het nog wel even berekenen maar vond keurig 27... Txe3 De rest is vechten tegen beter weten in. De partij is verloren. 28. Dxe3 Dxd7 29. Dxc3 Dd1+ 30. Kf2 Pd5 31. De5 Dc2+ 32. Kg3 Dxc5 33. Db8+ Kf7 34. Dxb7+ De7 35. Db8 De3+ 0-1

Daarna moesten we lang wachten op het volgende punt, wat het eerste matchpunt zou opleveren. Wat ik dan altijd toch wel weer leuk vind is als dat wordt gedaan door de invalster van de avond, Monica Reichardt. Monica straalt zoveel rust uit al ga ik nooit zoveel kijken bij haar partijen, maar dat ligt meer aan mij dan aan Monica. Ik wordt zenuwachtig als een klok nog minder dan 10 minuten aangeeft en dat terwijl ik dol op snelschaken ben. Als de tijd dan zelfs onder de twee minuten gaat, dan ga ik wel even een sigaretje roken. Ik zie de partij wel in de analyse. En daar valt uit op te maken dat Monica weer een prima partij heeft gespeeld.

In de partij tussen Bert van Geldere en Monica Reichardt komen we in een positionele stelling waarbij wit aan zet is. Tijdens trainingen zet ik vaak dit soort stellingen op het bord en vraag naar een plan voor wit. Er zit geen direct winstplan in de stelling maar wel een direct verliesplan. Maar kijk er zelf maar eens na en bedenk een plan. Het is echt niet zo makkelijk.

In ieder geval wil je volgens mij de mogelijkheid voor Pe4 of Le4 in de stelling houden. Een ander plan is om het paard van g5 te verwijderen, want die doet daar toch niets meer. Misschien iets met Td1 en Le3 omdat je wilt voorkomen dat zwart iets op c5 gaat spelen. Maar feit is volgens mij dat je veld e4 wilt vrijhouden voor stukactiviteit. Dat wit daar anders over denkt en toch e4 speelt, wordt vervolgens door Monica keurig afgestraft.

13. e4 Tad8 14. Le3 Met een pion inmiddels op e4 is dit toch echt al een stuk minder sterk. 14... Pc5 15. g4 Lg6 Hier staat de loper nog beter dan op h5, dus eigenlijk heeft wit de zwartspeler geholpen. De druk op e4 wordt opgevoerd, het paard op g5 kan makkelijk worden weggejaagd en zal de verdediger op g2 zelf uitschakelen.

Wit besluit het maar meteen op het ruilen te gooien en dat is niet verstandig als je materiaal achter staat. 16. Tfd1 h6 17. Pf3 Pcxe4 en er is materiaal buit gemaakt. 18. Ph4 Pxc3 19. Pxg6? En dit is wel erg veel van het goede er gaat niet alleen nog meer materiaal van het bord af het kost ook nog eens een kwaliteit. Dxc3 was toch eigenlijk wel een verplichte zet. Maar ook dan staat zwart prima. 19... Txd1+ 20. Txd1 Txd1 21. Pxe7+ Dxe7 22. Dxd1 Td8 Prima doorgeslagen door Monica, helemaal niets op aan te merken. En ondanks dat wit het loperpaar heeft blijft de compensatie uit omdat Monica ook nog eens meteen de open lijn in gebruik neemt en indien nodig daar nog dameruil kan afdwingen. 23. Dc2 Dd7 waardoor wit niet meer kan inslaan op a7 vanwege 24. Dxa7 Dd1+ 25. Dxd1 Txd1+ 26.Kh2 Td2 en de pion komt met rente terug. Vervolgens volgt er een vrij rustige fase waar Monica niet snel verder lijkt te komen. Maar de tegenstander kijkt nog altijd tegen een veel mindere stelling aan en kiest vervolgens om Monica nog een handje te helpen. De dames gaan van het bord af waardoor het materiaal overwicht (relatief) alleen maar groter wordt. 24. Db2 Dc7 25. Lf3 b6 26. g5 hxg5 27. Lxg5 Td6 28. Dc2 Ph7 29. Le3 Tg6+ 30. Kh1 Pf6 31.Df5 Dd7 32. Dxd7 Pxd7 En dan blijkt waarom, gewoon schaakblindheid. Wit dacht met de ruil een pion te winnen. Maar die lijn is ondertussen weer gewoon open. 33. Lxc6?? Txc6 Hier had de tegenstander natuurlijk direct kunnen opgeven, maar Monica had nog twee minuten. Met 10 seconden increment per zet was het echter makkelijk uit te spelen. Deze zetten nog analyseren heeft niet meer zoveel zin. 34. Kg2 Td6 35. Kf3 Td1 36. Ke4 Kf8 37. Kf5 Ta1 38. a4 Tb1 39. a5 bxa5 40. Lxa7 Txb3 41. c5 Tc3 42. f4 exf4 43. Kxf4 a4 44. Ke4 Pxc5+ 45. Kd4 Tc1 0-1

Maar netjes gespeeld Monica en dank je wel voor je bijdrage aan het team.

De partij van Arie van Diermen was er weer een zoals ik van hem al vele malen eerder heb moeten analyseren. Een pion winnen in de opening (of een klein voordeel) en daarna naar het eindspel waar Arie zo verschrikkelijk goed in is. Als je van Arie wilt winnen, moet je minimaal met voordeel uit de opening komen. In een toreneindspel met een pion meer maakt hij bijna geen fouten. En ook nu volgende weer een lesje toreneindspeltechniek.

Louis Rutgers - Arie van Diermen

We komen in de partij bij het betreffende toreneindspel met dit keer twee pionnen meer, maar de ene is een dubbelpion op de h-lijn. De techniek van Arie lijkt simpel. Tegengestelde flanken tegen elkaar afruilen en een pion voorsprong is doorslaggevend.

Regel 1: de koning zo actief mogelijk maken in een toreneindspel en spelen op de flank waar je het pionnenoverwicht hebt. 36... Kg6 37. Kf2 Kg5 Op zich is hier de tussenzet Tc7 wel een aanrader, om de toren van de tegenstander niet teveel vrijheid te geven en hem ook op te zadelen met een verdedigende taak 38. Kf3 f5 Fase 1 voltooid. 39. Td3 is wel heel passief en Arie gaat door om de afruil te bewerkstelligen. 39... h4 40. Td4 Tc7 41. Td3 Dit kost drie tempi in een moeilijk eindspel en nu kan Arie gaan dreigen met de opmars b5-b4 om zo een ankerveld op c3 te creëren. 41... b5 42. b4 Goed onderbroken en op tijd gezien. 42... h6 waar Tc4 wel beter is om de witte koning op afstand te houden, maar die zet komt alsnog. 43. a3 Tc4

Zwart heeft inmiddels actief spel bereikt en wit heeft bijna geen ruimte meer om te spelen. 44. Kf2? Dit kan wit zich echt niet veroorloven, dan maar saai Tb3 en Td3. Nu komt de zwarte koning nog verder opstomen. 44... Kg4 45. Kg1 Tc6 46. Kh2 a6 Om de achterste linie ook nog helemaal te beschermen, de zwarte koning is inmiddels bijna het actiefste stuk. 47. Tb3 f4 48. Td3 Te6 Ditmaal op zoek naar het ankerveld e3 om de pion op a3 op te halen of om de torens te ruilen, wat ook winst zou opleveren. 49. Td8 Dit is het moment waarop Arie de drie pionnen op de f- en h-lijn omruilt voor de a- en b-pion van wit. Met de gedachte dat de toren in een later stadium geruild wordt voor de laatste witte pion en de witte toren nooit meer de a- en b-pion van zwart kan tegenhouden. 49... Te3 50. Tg8+ Kf5 51. Tf8+ Ke4 52. Te8+ Kd4 53. Tf8 Txa3 54. Txf4+ Kc3 55. Txh4 Ta4 56. Txh6 Kxb4 Een zeer sterk staaltje eindspeltechniek. De laatste fase van het plan is om te verhinderen dat de witte pion promoveert. Zelfs als het de toren zal kosten dan winnen de verbonden vrijpionnen. De rest is techniek. 57. g4 Kb3 58. Kg3 a5 59. g5 Tc4 60. Tf6 b4 61. g6 Tc8 62. Kg4 a4 63. Tf3+ Ka2 64. Tf4 Ka3 65. g7 Tg8 66. Tf7 b3 0-1

Zo makkelijk kan het zijn als je de principes van een eindspel goed ter uitvoering brengt.

En zo waren de matchpunten binnen en konden Robin en Jasper nog spelen voor de nodige bordpunten. In de partij van Jasper heeft er zeker nog meer ingezeten dan de behaalde remise. In zijn partij tegen Wim Rietveld was er groot voordeel te halen in het eindspel. Met zwart houdt Jasper de partij lang in evenwicht en ook daar komen we in een toreneindspel terecht, maar dit maal met dubbele torens wat het vaak nog lastiger maakt. In onderstaande stelling heeft wit een klein voordeeltje vanwege de gedekte vrijpion. Deze pion is echter makkelijk tot een halt te roepen en zo lijkt er een behoorlijke remisestelling op het bord te staan.

Wim Rietveld wil echter te snel meer een probeert de stelling te forceren met f4?! Dit levert echter zeer goede winstkansen op voor Jasper. 22. f4 exf4 23. Txf4 Te8 24. Df2 Txe2 Zeer sterk gevonden. Dit is natuurlijk geen offer, want de toren kan niet teruggeslagen worden omdat dan de toren op f4 hangt. Er zit niets anders op dan dat er een grote ruil gaat plaatsvinden. 25. Txf6 Txf2 26. Txd6 Ta2 Tc2 is ook prima speelbaar maar op de gedachte is helemaal niets af te dingen. 27. Td7 bxc4 28. Tf1 cxb3 29. Tfxf7+ Kg8 Tot hier helemaal correct gespeeld. De stelling is gewonnen als Jasper uit het eeuwigschaak kan lopen. Maar met de keuze van Jasper wordt het helaas remise. De winnende variant is Kh6 en spoedig heeft wit geen schaakjes meer en zal zwart gaan promoveren 30. Tg7+ 30... Kh8 31. Txh7+ 1/2-1/2 Maar ik denk dat Jasper hier het meeste van zal balen van ons allemaal. Want de wil om te winnen is er altijd bij Jasper. Hopelijk bewaart hij zijn volle punten voor de komende belangrijke wedstrijd.

En als laatste weer de partij van Robin Reichardt die er geweldige gevechten van maakt. Maar dat En Passant 2 verrijkt is met de twee jeugdspelers, blijkt wel uit de scorelijsten waarbij vermeld moet worden dat Robin al het hele jaar actief is op bord 1 en 2.

Ook tegen Hans Karelse ontstond er weer een mooi gevecht, waarbij wit wel de betere kansen heeft gehad maar Robin goed actief bleef verdedigen. In onderstaande stelling is de partij behoorlijk in evenwicht, al is de geïsoleerde d-pion van zwart wel een punt van aandacht.

Robin houd van attractief spel en ook uit zijn zet Tc8 blijkt zijn ambitie en zijn schaaktechnisch vermogen op basisprincipes. Zwart voelt dat hij tegengas moet gaan geven op de c-lijn om daar niet overlopen te worden, alleen vergeten we hier het principe van wijlen Henk Pruijs. Een paard op f5......

18... Tc8 Dit is een zet waar wit wel degelijk meteen kansen door krijgt. Beter was om dit gevaarlijke paard te ruilen op d4 de loper op b7 meer ruimte te geven. 19. Pf5 Nu moet Robin helaas toch naar achteren om d6 te blijven verdedigen. 19... Le7 19... Pb4 lijkt nog een actieve verdediging, maar de pion op d6 gaat wel verloren. De vraag is dan of de actieve stukken genoeg compensatie geven na 20. Lb1 Txc1 21. Lxc1. 20. P1g3 Pb4 Nu wordt Robin er wel toe verplicht, anders volgt Pxe7 en volgt het volgende paard op f5. 21. Lb1 g6 22. Pxe7+ Dxe7 23. Dd2 De stelling komt langzaam maar zeker in het voordeel van wit. Maar wit moet wel scherp blijven spelen. 23... Txc1 Ook hier weer volgens een schaakprincipe. Als je met een isolani speelt moeten de zware stukken van het bord en moeten de lichte er op blijven. Dan kan wit de geïsoleerde pion steeds moeilijker aanvallen en is het makkelijker verdedigen. Prima keuze dus. 24. Txc1 Pbc6 25. Lh6 Tc8 Een test of wit ook de andere toren toevallig ook wil ruilen. Maar nu gaat wit wel de pion proberen aan te vallen met zijn zware stukken. Er komt een stukje taai verdedigen van Robin aan. 26. Td1 Td8 27. Lc2 Dit is een te trage voortzetting. Het plan had moeten zijn om de loper die op h6 vliegen staat te vangen te verplaatsen via e3, waarna hij veld d8 kan aanvallen als het nodig is. 27... f6 Nu krijgt Robin de kans om te gaan metselen en zal zijn stelling spoedig solide zijn. 28. Le3 Pf7 En de geïsoleerde pion heeft zijn gewenste extra verdediger. 29. b4 Wederom een zet die de witte stelling niet helpt. Robin kan nu zijn paard verplaatsen via e5 naar c4 wat een prachtig veld is. Voortzettingen waar de ambitie van af straalt zijn Tc1, f4 of Lb6. Ik denk dat de witspeler hier al tevreden was met remise. De rest van de zetten zijn voor de statistieken. 29. ...,Pce5 30. Lb6 Tc8 31. Lb3 Pc4 32. Dd4 Tc6 33. La7 De5 34. Dd5 En hier werd de vrede getekend. 1/2-1/2

6-2 is natuurlijk een prachtige uitslag wat ons weer precies naast de vrienden van De Rode Loper brengt. De volgende ronde wordt een kraker van heb ik u daar, die we weer gaan voorzien van een zeer uitgebreid verslag. Voor nu wil ik het hierbij laten, zodat ik alvast kan beginnen met het opsparen van mijn energie. De uitslag:

EnPassant 12

Robert Krouwel