Bunschoter 14 oktober

2015-10-19

Index  < Vorige  Volgende >

In de Bunschoter van 14 oktober was er een halve pagina aan het schaken gewijd. Klik hieronder om deze in het groot te lezen (pdf, nieuw tabblad).

In het verslag van de interne competitie stond het volgende diagram, uit de partij Robert Krouwel - Arie van Diermen. Wit dacht hier lang na, kwam tot de conclusie dat er eigenlijk geen goede zetten meer waren en speelde De1. Je moet tenslotte wat. Wat doet zwart dan?

Na 1.De1 heeft zwart als sterkste 1...fxg3! De dame mag dan nog steeds niet genomen worden wegens het mat op f2. Eens kijken wat de mogelijkheden voor wit nu nog zijn:

Als wit niets doet gaat hij mat op f2, daarnaast hangt ook het paard op h4. De enige optie die niet op z'n minst een paard kost, is dus slaan op g3, dat kan op twee manieren. Na 2.hxg3 volgt 2...exf2+ 3.Dxf2 Txf2 4.Txg4. Wit denkt zijn materiaal terug te winnen, maar nee: 4...Tf1+ 5.Kh2 Lxg4 en zwart blijft een volle toren voor.

Na 2.fxg3 zijn er allerlei mogelijkheden voor zwart, maar een hernieuwd dameoffer met 2...Pd3 is wellicht het mooist. Als de dame weggaat (naar bijv. b1) dreigt e3-e2 zowel promotie als mat op f1, wat niet te verdedigen valt. Pakken helpt ook weinig, want na 3.Txg4 Pxe1 staan zowel Tg4 als Pc3 in. Wit kan dan nog 4.Txg7+ proberen, maar vanwege het dreigende mat op f1 moet hij bijna alles afruilen, waarna de toren op f2 binnenkomt en het eindspel voor zwart een makkie is.

Een alternatief voor zwart (na 2.fxg3) is ...Dd4. Dat wint ook, maar na 3.Txg7+ zit er een lelijke valstrik in: 3...Kxg7 4.Lg2 e2+ 5.Kh1 Tf1+?? (Pd3 wint, zoek zelf maar uit hoe) en nadat alles geslagen is haalt wit met Pf5+ de dame weer terug! 6.Lxf1 exf1D+ 7.Dxf1 Dxh4! werkt wel voor zwart, maar dan nog is het eindspel (onnodig) lastig.

De partijvoortzetting was 1...exf2+ 2.Dxf2+fxg3 3.hxg3, waarmee we na zetverwisseling in de eerder besproken variant na 1...fxg3 2.hxg3 zijn uitgekomen. In de partij won zwart inderdaad die toren, maar toch was deze variant niet waterdicht. Met het tegen-dameoffer 3.Dxf8! had wit namelijk nog een deel van zijn meubelen kunnen redden, zwart zou het dan (na ...Kxf8 4.Txg4 Lxg4) met "slechts" een wat beter eindspel moeten doen. Zo ziet u maar, schaken blijft mensenwerk...