Juryrapport R4: Weinig te genieten

2015-09-08

Index  < Vorige  Volgende >

Ook over ronde 4 van het Eemlandtoernooi hebben we weer een juryrapport, deze keer door Henk Vedder:

Eerlijk gezegd viel er maar weinig te genieten deze ronde. Sommige potjes leken redelijk op weg. Zo had reuzendoder Santoso Wijono wel een stelling die als eindbestemming een pondje paling zou kunnen hebben, mogelijk, misschien. Maar hij zat tegenover reuzendoderdoder Gerard van Otten en die nam zo rond de dertigste zet de touwtjes in handen. Ook het partijtje tussen Aart de Jong en Alex van de Vuurst was het aankijken wel waard. De jury heeft even overwogen om de winnaar en de verliezer te belonen voor de respectievelijke prijzen, maar dat zou toch teveel van het goede zijn geweest. Maar de zwarte koning na 20 zetten mat op g4, dat is nogal wat!

Nee, eerst maar even weer de echte bananenschil, een toren-loper eindspel met twee pionnen meer voor Monica Reichardt tegen Ton Sprong, maar ach en wee, net als Monica ervoor kan gaan zitten, glijdt ze uit. En dan nog een keer, waarschijnlijk vanwege de schrik! Kwal weg, toren weg. En het had zo mooi kunnen zijn!

Dan de palingprijs van Visspecialist De Kaaieman. Er lag wellicht een mogelijkheid om de paling toe te voegen aan de volgende ronde. Maar dan doen we de sponsor en de paling tekort. De meest verheffende combinaties bleken petit, zoals Johan de Zwart dat tegen Jasper Reichardt deed met Txc4 en Richard Vedder tegen Arie van Diermen met Pxh3+. Maar ja, dergelijke combinaties winnen alleen prijzen als ze met gevaar voor eigen welzijn zijn.

Een korte remise dan maar belonen? Een soort juryprotest? Haaaa, dat mochten de korte remiseschuivers willen! Mooi niet! Dan wordt het toch Aart de Jong voor het matje op g4!