Eemlandtoernooi: Paling-update

2015-09-02

Index  < Vorige  Volgende >

Update: De bijgewerkte indelingen, partijen, enzovoorts zijn te vinden op de gebruikelijke pagina's, via het menu links. Aan het partijen-overzicht is nu ook het archief van 2013 en 2014 toegevoegd.

In het Eemlandtoernooi worden alle partijen beoordeeld door een deskundige jury, die de beste en/of meest spectaculaire prestatie uitzoekt. Deze wordt dan beloond met een pond paling van Visspecialist de Kaaieman. Daarnaast is er een EHBO-setje als doekje voor het bloeden na schaak-ongevallen.

Over ronde 2 is er een uitgebreid juryrapport, afkomstig van Henk Vedder:

De uitglijder van de week, daar zijn nogal wat kandidaten voor, tenminste, ik neem aan dat dit de verbanddoos betreft. Vanzelfsprekend springt in het oog de nederlaag van Frans Hazenberg. Toch is het nog een te groot gedeelte van de partij nog best een moeilijke partij, vanaf zet 40 bijvoorbeeld. Hij uitglij-effect ebt daar weg. We nemen een echte ouderwetse bananenschil, namelijk voor Bert Lardenoye, die tegen William van de Groep dacht dat diens paard op g4 ongedekt stond!

Mooi gevoerde winstpartijen waren er ook en dan ook nog eens door de underdog. Arie van Diermen voerde een knappe winstpartij op door de agressieve bedoelingen van sponsor dezes met gepast geweld te counteren en uiteindelijk een stuk te winnen. Ook Luuc Baltus kwam in aanmerking door zijn tegenstander Gerald Visch direct naar de strot te vliegen. Jammer dat het stukoffer niet werd aangenomen. Daardoor verliet het publiek weer het puntje van de stoel.

Maar de paling is een beloning voor de winst van Melis Korlaar op Jacob de Graaf die er mocht zijn. Vanaf het begin komt Korlaar met gepointeerd spel en brengt daarmee de koning van De Graaf al snel in een onbedoelde centrale rol. De gevaren die dat met zich meebrengt kan De Graaf niet allemaal beantwoorden en Korlaar voert het spektakel gedecideerd naar winst. Daarmee liet Korlaar zien alle facetten van het schaakspel tot in de puntjes te beheersen. Een tactische openingsfase met schijnoffers, gevolgd door een bekwame behandeling van het eindspel, ook nog eens tegen een zeer gerenommeerde tegenstander!

De winnende partij:

De partijen in ronde 1 werden beoordeeld door Richard Vedder. Van hem geen schriftelijk rapport, maar een mondelinge bekendmaking van de winnaars. U had erbij moeten zijn! 

Getuigen wisten te melden dat Alex van de Vuurst EHBO kreeg voor de manier waarop hij mat-in-twee toeliet. De paling was voor Chris Roelandt, die met een paardoffer (15...Pxg2) de stelling van Mario Lambrechts sloopte.