Eemlandtoernooi ronde 2: Chaos!

2015-08-27

Index  < Vorige  Volgende >

Uitslagen, gespeelde partijen, standen en indelingen zijn te vinden onder "Eemlandtoernooi" in het menu links.

Gisteren schreef ik hier dat er veel verrassingen waren in de eerste ronde… maar dat was wat voorbarig. In vergelijking met ronde 2 stelde ronde 1 maar weinig voor. Verrassingen, bedoelde offers, onbedoelde offers, hopeloze stellingen die toch gewonnen worden, er gebeurde gisteravond van alles. En dat met slechts 16 partijen, i.v.m. een flink aantal opgenomen byes.

Laten we bovenaan beginnen. Bord 1 was nog redelijk “normaal”, Richard Vedder won met zwart van Martin Veldhuizen. Op bord 2 had Frans Hazenberg tegen Jeroen Schuil twee pionnen meer, met ongelijke lopers en alle torens nog op het bord. “Dat kun je met wit nooit meer verliezen”, zou je denken… maar Jeroen won toch. Arie van Diermen overbrugde met zijn overwinning op Dick de Graaf exact 296 elopunten. Zou dat dan goed zijn voor de Reuzendoder-trofee? Nou nee, want op het bord ernaast won Santoso Wijono van Sjoerd Drent. 1694 versus 2013, een verschil van 319. Wie o wie gaat daar nog overheen?

Op vele borden werd er flink geofferd. Het stukoffer van de ondergetekende mag eigenlijk niet zo heten, want binnen twee zetten was Marcel Flohr het stuk met rente weer kwijt. Gert Reichardt was geïnspireerd door de term "Bosboomiaans" in het verslag van gisteren, ditmaal offerde hij een stuk. Slachtoffer Bruun van de Laar moest het stuk ook met een flinke rente weer teruggeven, waarna hij de handdoek wierp.

Gert Reichardt - Bruun van de Laar, stelling na 15...a6. Met 16. Lxa6! bereikte wit al gauw beslissend voordeel.

Het stukoffer van Arie van den Hoogen mag wellicht niet helemaal correct zijn, gevaarlijk was het wel. Correct was in ieder geval niet het tegen-stukoffer van Hans de Vries. Bedoeld was het waarschijnlijk ook niet, zodat Arie won. Zeker onbedoeld was het stukoffer van Bert Lardenoye, waarna William van de Groep gelijk een hand kreeg. Robin Reichardt tenslotte ervoer tot zijn schade dat je van Gijs-Cor Heuveling pas gewonnen hebt als de stukken weer in de doos zitten. Robin stond heel goed, maar Gijs-Cor bleef dreigingen creëren en wist een bijna hopeloze stand toch om te buigen in een overwinning.

Arie van den Hoogen - Hans de Vries, stelling na 17...Te8. Hier speelde wit een (op z'n minst) interessant offer: 18. Lxh6?!

Op de topborden van de B-groep werd vooral de vredespijp gerookt. Chris Roelandt en Monica Reichardt valt geen gebrek aan strijdlust te verwijten, hun toreneindspel gewoonweg remise, ondanks een pluspion voor Chris. Maar Arco Floor, Gijs Huijgen, Aart de Jong en Jacques van den Berg, houden jullie soms allemaal niet van paling? Met remises van 22 zetjes win je die natuurlijk nooit…

Een voorbeeld van hoe het wel moet werd gegeven door Luuc Baltus, die duidelijk niet geïntimideerd was door de 344 elopunten meer van Gerald Visch. Hij offerde (zie diagram) een paard en won. Een prachtige overwinning, maar daarmee wordt hij niet de reuzendoder. Melis Korlaar (1297) versloeg namelijk Jacob de Graaf (1666), waarmee hij 369 elopunten overbrugde. In dat rijtje maakt het ratingverschil tussen Karel van Hattum (1225) en Rien van Brummelen (1433) opeens relatief weinig indruk meer, maar dat doet aan de overwinning van Karel natuurlijk helemaal niets af.

Luuc Baltus - Gerald Visch, stelling na 13...Ta7. Hier speelde Luuc 14. Pxe6! Zwart weigerde met 14...Db6, na 15. Dxc8 bereikte wit beslissend materieel voordeel.

En dan sluiten we af met de marathonpartij van de dag, die net als een dag eerder werd verzorgd door Ton Sprong. De opruimploeg was al bezig terwijl hij een toreneindspel zat uit te melken tegen Mario Lambrechts. Gisteren zat Ton nog aan de verkeerde kant van de streep, maar deze keer won hij. Inmiddels heeft Ton al 175 zetten gedaan, iets waar sommigen het hele toernooi over doen!

Deze vrijdag houden o.a. En Passant en SG Amersfoort hun jaarlijkse ledenvergadering, vandaar dat er dan niet (en deze woensdag wel) geschaakt wordt. Volgende week dinsdag 1 september gaan we weer verder.

 

Jasper Reichardt