Pieter Hopman wint het derde VIS. Schaaktoernooi

2015-04-19

Index  < Vorige  Volgende >

Klik hier voor de foto's (Flickr). Eindstanden van alle groepen staan onderaan deze pagina.

Pieter Hopman heeft het derde VIS. Schaaktoernooi gewonnen. De man uit Middenbeemster haalde 5,5 uit 7 en bleef daarmee Dick de Graaf (5) en Richard Vedder (4,5) voor.

Een prachtige zonnige lentedag en een record aantal deelnemers waren er aanwezig in Denksportcentrum En Passant.  Een gezellig potje schaak, geen reglementaire nullen en heerlijke vis die beschikbaar was gesteld door VIS. Het begon met enige vertraging doordat de HSG-afvaardiging juist na het publiceren van de indeling bijna een half uur te laat kwam opdagen. Geen nood! Ze werden nog toegevoegd aan de laagste groep en speelden binnen die groep hun eigen competitie. Een lekker biertje erbij maakt dan nog veel goed! In de hoofdgroep kreeg Henk Vedder meteen twee nederlagen en een remise voor zijn kiezen en was daarmee meteen uitgeschakeld. Pieter Hopman ging het beste van start voor de pauze, samen met de vorig jaar verrassend gedeeld tweede geworden Jef Verwoert uit Wageningen. Richard Vedder volgde op een halfje.

Na de thee ging de boel op zijn kop. Hopman verloor binnen vijf minuten van Henk Vedder en ook Jef Verwoert moest vanuit ogenschijnlijk gelijke stelling het onderspit delven, waardoor Richard Vedder nu ongedeeld aan kop kwam. In ronde vijf haakte Verwoert definitief af en ging het nog tussen Vedder (4), Hopman (3,5) en De Graaf (3). Het werd nog spannender toen Richard tegen Dimitri van Leent uit Amersfoort in remise moest berusten. Hopman won een wat ongebruikelijk eindspel met op zeker moment drie lichte stukken voor twee torens, waarin hij mogelijk op zeker moment ook niet al te lekker heeft gestaan. Dick bleef maar winnen, met kunst en vliegwerk soms. Zo had hij in ronde vijf Porte verslagen met een kwaliteit en een paar pionnen minder, maar opeens had hij een eeuwig schaak mechanisme en na enig herhaal vond hij zelfs een matnet!

De stand was nu Hopman en Vedder met 4,5 uit 6 op de eerste plaats en De Graaf volgend op een halfje, met het pikante duel Vedder – De Graaf op het menu. Hopman zou bij winst in ieder geval het toernooi op zijn naam schrijven vanwege het onderling resultaat in de eerste ronde tegen Richard. Hopman speelde tegen de moegestreden Verwoert en drukte in korte tijd een punt. Dick gaf zijn goede toernooi extra glans door Richard in de slotronde te verslaan en ongedeeld tweede te worden.

Ook in de overige groepen werd hard gestreden om de bovenste posities. En natuurlijk gingen er ook weer prijzen naar Engeland (Mickey Harrington) en Texel (Kees de Best) Het kampioenschap van de laatkomers werd gewonnen door Paul Mars! Er was nog een speciale prijs in een klein blikje, die werd uiteindelijk verloot. Tom Bekius was uiteindelijk de gelukkige die de Belgische kaviaar mee mocht nemen. Net als wij, wist hij ook niet precies hoe je zoiets verorbert. Welnu, hier vind je het http://www.leveninluxe.nl/kaviaar/ Zo puur mogelijk en dus niet op een broodje!

Bedankt allemaal en tot volgend jaar!

Henk Vedder

 

Eindstand hoofdgroep

1 Pieter Hopman 5,5
2 Dick de Graaf 5
3 Richard Vedder 4,5
4 Dimitri van Leent 4
5 Henk Vedder 3,5
6 Jef Verwoert 2,5
7 Henrik Porte 2
8 Paul-Peter Theulings 1

 

Groep B

1 Kevin van Brummelen 6
2 Bruun van de Laar 5,5
3 Kees de Best 4,5
4 Arie van Diermen 3,5
5 Caspar Kruijff 3
6 Mohamed Al-Rawy 2
  Gaston Merkx 2
8 Anthony Hickey 1,5

 

Groep C

1 Tyro Bekedam 5
2 Gijs-Cor Heuveling 4,5
3 Roland Bes 4
4 Robert Krouwel 3,5
  Keith Thomas 3,5
6 Mick van Randtwijk 3
  Jasper Reichardt 3
8 Dick van Barneveld 1,5

 

Groep D

1 Michael Yu 7
2 Wouter Berkhout 6
3 Gabriël Krouwel 3
  Maarten Hoeneveld 3
  Hans de Vries 3
6 Ruben Piel 2,5
7 Leo Keijzer 2
8 Cor Petersen 1,5

 

Groep E

1 Tom Bekius 5,5
  Dion de Graaf 5,5
3 Eric Braun 3,5
  Karel van Deflt 3,5
5 Larry Wright 3
  Monica Reichardt 3
7 Rick van Beek 2,5
8 Eric Onwezen 1,5

 

Groep F

1 Jacques van den Berg 6
2 Mickey Harrington 5,5
3 Jan Ero 4
4 Robin Reichardt 3,5
  Steven van de Mheen 3,5
6 Ed Mönch 3
7 Wim Jongejan 2
8 Serkan Milli 0,5

 

Groep G

1 Reimer Weits 5
  Uri Vecht 5
3 Jeroen ten Broeke 4
  Nolan Wijenberg 4
  Mike Ruitenbeek 4
6 Jacco Reiding 3,5
7 Alex van de Vuurst 2,5
8 Jeroen Gootjes 0

 

Groep H

1 Melis Korlaar 4
  Ton Koekkoek 4
3 Eddy Schaap 3,5
  Ello Weits 3,5
5 Mart Woudenberg 3
  Gerthard de Graaf 3
7 Alex van de Mheen 2
8 Ben Harrington 1,5
9 Calvin de Graaf 0

 

Laatkomers

1 Paul Mars 7
2 Guido van Leen 5,5
3 Huib Jochems 5