En Passant 5 behaalt mooie overwinning tegen Zeist 2 (verslag)

2015-01-31

Index  < Vorige  Volgende >

Het heeft even geduurd, maar ook En Passant 5 heeft de eerste matchpunten van het seizoen op zak. Thuis tegen Zeist 2 wist de Gootmeester het winnende halfje te scoren, waarmee de 4,5-3,5 overwinning een feit werd.

Vooraf waren er wat problemen met de bezetting van bord 2. De vaste bord 2-speler was afwezig en de beoogde vervanger Rolf had nog wat andere verplichtingen in de B1. Pogingen om Anish Giri te strikken als invaller faalden, omdat de teamleider diens telefoonnummer niet had.

Gelukkig maakte de B1 korte metten met Hoevelaken B1, zodat Rolf ook met ons mee kon doen. Hj speelde op bord 2 met wit en kwam in een Siciliaanse Draak terecht. Er werd aan beide kanten van het bord werd aangevallen. Uiteindelijk was de aanval van Rolf het beste, maar hij kon helaas niet voorkomen dat zijn tegenstander door een toren te offeren tot eeuwig schaak kon komen.

Al vrij snel daarna volgde de eerste overwinning voor ons. Jan Willem, die de laatste tijd erg goed in vorm is, speelde aan bord 8 een mooie partij en toen hij een stuk won vond zijn tegenstander het wel genoeg en besloot op te geven.

Daarna was Tijmen klaar. Hij had een eindspel met een pion minder, maar doordat alle pionnen goed stonden kon zijn tegenstander er niet doorheen komen en er werd remise overeengekomen. Dat bracht de tussenstand op 2-1 in ons voordeel.

Vervolgens won Martmans aan bord zeven na een goede partij waarin hij al snel redelijk wat materiaal voorstond. Hij kwam daardoor wel onder druk te staan, maar hij wist daar goed onderuit te komen. Dit zorgde voor een mooie overwinning en een 3-1 voorsprong voor ons.

Daarna was Dion klaar, die zoals hij dat zelf zei een ‘dramapartij’ speelde. Op een gegeven moment kwam hij onder te grote druk en hij kon niet voorkomen dat hij materiaal zou verliezen. Dat bracht de stand op 3-2.

Toen was het de beurt aan de ondergetekende. Ik won een pion, maar kwam daardoor wel onder druk te staan. Langzaam maar zeker kwam ik echter onder die druk vandaan. Toen mijn tegenstander in tijdnood daarna alles of niets probeerde te spelen, kon hij uiteindelijk niet meer voorkomen dat hij mat ging of zijn dame zou verliezen. Dit bracht de stand op 4-2 en het eerste matchpunt was binnen.

Als één na laatste was Wim klaar. Het stond lange tijd gelijk, maar in het eindspel maakte hij naar eigen zeggen een blunder en daarmee was de partij direct afgelopen. Dit bracht de spanning weer terug in de wedstrijd want het stond nu 4-3.

Als laatste was Jeroen bezig, in het begin van de partij stond hij heel goed, maar hij miste een schaakje wat hem een pion kostte. Maar hij knokte zich terug in de partij en wist de pion terug te winnen en er zelfs nog één te winnen. Hij hield een eindspel over met drie tegen twee pionnen en allebei nog een paard. Dit werd uiteindelijk keurig naar remise geschoven, wat resulteerde in een 4,5-3,5 overwinning.

Al met al een zeer mooie overwinning voor EP5 want Zeist 2 wat ons van de onderste plaats afhelpt in Klasse 2B.

Thomas Reichardt

 

Persoonlijke uitslagen