Richard Vedder verlengt OmniSimultaan-abonnement

2014-12-07

Index  < Vorige  Volgende >

De 4e RAAK OmniSimultaan is gewonnen door Richard Vedder. Net als in de drie voorgaande edities wist hij de hoogste finalegroep naar zijn hand te zetten, waardoor de term wisselbeker nog steeds niet van toepassing is.

In de slotronde nam Richard een klein risico door zijn twee zwartpartijen (die beide geen snelle winstkansen leken te bieden) snel remise te geven. De focus op de twee witborden leverde daar het volle pond op. In de hoogste groep was iedereen erg aan elkaar gewaagd, zodat de score van "slechts" 8 punten (we hanteren de "voetbaltelling" 3/1/0) ruim voldoende was voor de hoofdprijs. De Barnevelders Kevin van Brummelen en Robin van Ee kwamen beiden tot 5 punten, waarbij Kevin op basis van de punten uit de voorrondes 2e werd.

Het was een dag van wisselende kansen. Waar je normaal gesproken van vorm van de dag zou spreken, was vorm van het uur hier meer van toepassing. Zo bombardeerde Joost Marcus zich na de ochtendronden tot serieuze titelkandidaat met een 100%-score over 8 partijen. Maar in de middag ging wellicht toch de vermoeidheid meespelen, want de twee middagrondes leverden nog wel wat remises, maar geen enkele overwinning meer op. Andersom kan ook: Robin Reichardt bungelde na twee ronden onderin en kreeg hij ook nog eens een vrij zware groepsindeling in ronde 3. Maar met 9 punten plaatste hij zich daarin voor finalegroep 3, die hij met 10 uit 12 nog wist te winnen ook!

Vaak komt er ook een deel geluk bij kijken: een snelle overwinning (of een snelle 0) kan de taak op de andere borden behoorlijk verlichten. Andersom kan een complexe partij zoveel bedenktijd vergen, dat het ook op andere borden punten gaat kosten. Een goede OmniSimultaan-schaker houdt hier bij zijn strategie, openingskeuze, tijdsgebruik etc. natuurlijk rekening mee. "Schaken op meerdere borden" doe je dan ook niet zomaar!

In groep 2 was het Arie van den Hoogen die als enige boven het maaiveld wist uit te steken. Hij eindigde op 10 punten, de rest - aangevoerd door Tom Officier - had er slechts 4 of 5. Ook in groep 4 was het een Passanter die wist te winnen: Rick van Beek kwam tot 9 punten. Gijs Huijgen behaalde er ook 9, maar zijn beroerde vorm in de ochtend (bij gelijk eindigen telt het aantal punten uit de voorrondes) kostte hem de eerste plaats.

Dat in alle groepen een EP'er wist te winnen, hoefde gelukkig niet te betekenen dat de gasten ontevreden naar huis gingen. Naast natuurlijk de onvergetelijke ervaring waren er genoeg prijzen (van de eetbare, drinkbare of leesbare soort) om iedereen met iets tastbaars naar huis te laten gaan. Het was weer een geslaagde editie, op naar volgend jaar!

Ter leering ende vermaeck, een (gereconstrueerd) partijtije van de toernooiwinnaar:

De eindstanden:

Groep 1
Richard Vedder 8
Kevin van Brummelen 5
Robin van Ee 5
Anne Grutter 4
Joost Marcus 3
Groep 2
Arie van de Hoogen 10
Tom Officier 5
Hans Wisman 4
Jasper Reichardt 4
Martin Veldhuizen 4
Groep 3
Robin Reichardt 10
Ed van Gevel 8
Ronald Gouma 4
Stephan Paternotte 3
Diederik van Donk 3
Groep 4
Rick van Beek 9
Gijs Huijgen 9
Richard Hofman 6
Ewoud Loots 3
Monica Reichardt 3