En Passant 2 direct onderuit in Promotieklasse (verslag)

2014-10-08

Index  < Vorige  Volgende >

Tijd voor een tandje hoger

En Passant 2 mocht dan eindelijk aantreden in de promotieklasse en dan ook nog eens in de eerste externe (SGS) wedstrijd van het seizoen. Versterkingen kwamen er niet, waardoor het wel eens een pittig jaar kon worden. Doelstelling voor 22:00 uur ‘s avonds: Overleven!!! Doelstelling na 22:00 ‘s avonds: “En PASSaSSASSant LaLaLaLa we worden kampioen” . Maar wie naar de teams kijkt in deze klasse, ziet ook wel dat we lekker moeten gaan genieten en moeten hopen op een paar mooie uitschieters.

De vrijbuiters gaan op pad. De eerste avond bracht Hoogland 1. In mijn speurtocht naar wie ik mogelijk zou ontmoeten op het bord, zag ik dat we het paard van Troje al hadden gestuurd, want Dick heeft daar al intern gespeeld. En Fred was zelfs ooit clubkampioen bij Hoogland. En Gert, die kwam er ook al een poosje met de kinderen. Dus voor een verrassing zouden we niet komen te staan. We gingen op bezoek bij de Highlanders: Gegarandeerd een warm onthaal, een gesprekje over het jeugdschaak, de blijvende interesse en vriendelijkheid. Jongens op de clubavond die ik nog les heb gegeven toen ik bij Amersfoort speelde (en die je plots niet meer herkennen).  Hoogland is een mooie club, hoogvliegers blijven laag bij de grond. En hoogmoed zal je er ook niet tegen komen. Uitgaande van hun eigen kunnen zo spelen ze al jaren in de promotieklasse. Vriendelijk en oprecht. Kortom een prima gastheer voor een spannende schaakavond.

Maar Hoogland was helemaal niet onder de indruk van En Passant. Geen tactische opstelling, wat we vorig jaar nogal eens meemaakten. Gewoon een frontale botsing en kijken wie de sterkste is. En ik kan u al vertellen dat En Passant geen enkele overwinning behaalde. Was het een slachting? Nee zeker niet, want er liepen een aantal partijen uit op remise die echt gewonnen hadden moeten worden. En op de bovenste borden kreeg Hoogland misschien net te veel. Maar op de overwinning van Hoogland was verder niet heel veel af te dingen.

We zijn begonnen, niet goed begonnen maar we zijn begonnen. Nog 8 ronden te gaan om voldoende punten te halen, want dit zijn toch wel de leuke en spannende wedstrijden waar we vorig jaar zo voor hebben gevochten.

Ik wil mijn verslagen weer een beetje zoals vorig jaar proberen te schrijven. Wat leermomentjes voor eenieder die het leuk vindt; bijvoorbeeld de schakers van het niveau promotieklasse, maar ook voor degenen ver daaronder die ook wat willen leren. Voor ieder wat wils. Dat de opgenomen stellingen in dit verslag voorkomen in deze klasse, lijkt aan te geven dat er ook niets mis mee is om daar iets over te schrijven.

We beginnen met de partij van Patrick v/d Lee tegen Fred Buitenhuis. Bord 8.

Fred nam de honneurs waar voor onze nieuwe teamcaptain Hans de Vries, die voor zijn debuut helaas verstek moest laten gaan wegens een bedrijfsuitje. Goed om te zien dat Hans zijn prioriteiten duidelijk heeft. Maar als je invallers als Fred kan opstellen, wordt je team er zeker niet slechter op. Ik zat dan ook lekker naast Fred en zag de opzet van de Najdorf naar volle tevredenheid worden opgebouwd. Zwart kreeg het loperpaar en ging plots voor de lange rokade. Zo deden de opstormende pionnen van wit ineens niet veel meer. Het werd een gevecht om het centrum. We komen erin na zet 17…Db6 van zwart.

Met Db6 dacht Fred een interessante dreiging in de stelling te bouwen. Namelijk Lxe4?? Maar wit had Lxe4 gewoon kunnen laten komen. Want hoe weerlegt wit deze dreiging?

Partijviewer:

Spijtig hoe dit punt aan onze neus voorbij ging, maar een harde les voor de promotieklasse. Scherp blijven tot de laatste zet en geen enkel moment verslappen.

Dan maar eens kijken bij de puntenmachines van vorig jaar. Want zo mocht je de prestatie van Dick en Arie van Diermen toch wel noemen. Dick is natuurlijk ook al vaak actief op Meesterklasse-niveau, maar vooral voor Arie is het goed dat we dit jaar een klasse hoger spelen.

In deze ronde kreeg Arie van Diermen Koen Kramer tegenover zich, in een partij die goed te analyseren zou zijn geweest als de betere zetten waren gevonden (erg leerzaam). En dat is nou net waar het misgaat. Volgens mij zijn in de onderstaande stelling de lopers niet eens zo heel veel waard, dus toen koos zwart ervoor om in een mindere stelling niet de loper terug te slaan, maar te offeren op h3. Dat zijn keuzes die gemaakt moeten worden. En bij het maken van keuzes is er een kans op fouten.

Welke keuze had jij gemaakt?

Partijviewer:

En dit is toch niet waar we op gehoopt hadden, durf ik wel te zeggen. Maar Dick, die gaat het punt wel pakken toch? Maar ook Dick krijgt tegenstanders van formaat in deze klasse. Niet meer de gebrachte offers van 1400+ in de eerste klasse. Nee, gewoon Marco Dieleman. Veel te laat komen zal er niet meer bij zijn. De tijd is hard nodig voor stellingen die gisteravond op het bord kwamen. Helaas is deze partij verloren gegaan, hij stond niet goed op mijn iPad en dat vind ik zeer spijtig. Mijn excuses. Misschien kan Marco deze partij nog aanleveren zodat ik deze later nog kan toevoegen. Misschien past het wel bij de avond zelf. Lang niet foutloos en ruim voldoende aanknopingspunten om te verbeteren.

Later hopelijk meer over deze spectaculaire partij.

En dan maar eens kijken naar mijn eigen partij. Al snel na de wedstrijd had ik het gevoel dat er meer in heeft gezeten, maar nadat mensen mij de stuipen op het lijf hadden gejaagd voor deze klasse, was ik vooral tevreden dat ik gemakkelijk overeind was gebleven. Ik had zelfs de hele avond het betere van het spel gehad. Okay, achteraf misschien wat te vroeg remise genomen in overleg met de teamleider. Echter, toen stonden er nog voldoende partijen prima voor de onzen.

In onderstaande stelling besloot ik Dd3 te spelen. De loper kan namelijk niet worden geslagen. Waarom niet?

Partijviewer:

Zijn er in dit verslag dan helemaal geen winstpartijen te noteren voor En Passant? Nee inderdaad, niemand die serieus van zich deed spreken. En dat maakt een verslag schrijven toch wel erg lastig. 5 remises en 3 nederlagen.

Zoals ieder jaar schrijft Jan-Matthijs zijn eigen analyse en ik zou het leuk vinden als sommige teamleden dat stokje dit jaar ook eens in de hand nemen. Maar Jan-Matthijs was duidelijk teleurgesteld over zijn partij (vooral het slot) zodat de analyse helaas niet erg uitgebreid is geworden.

De kijkersvraag: Jan Matthijs speelde Txc4, is dit een correcte voorzetting?

Partijviewer:

De Partij tussen Tom Officier en Gert Reichardt was als eerste klaar van de avond. Jawel, een Siciliaanse draak waar het echte vuurwerk uitbleef.  But “it takes two to tango”. 22 zetten en de stelling was dood. Sommige mensen houden er gewoon niet van om de scherpe Draak te bestrijden met Vuur. En dat werd in onderstaande stelling al duidelijk:

De moeilijkste vraag voor de lezers die zelf ook graag verslagen schrijven:

Emile Schelvis was in staat om de meest verschrikkelijke Italiaanse voetbalwedstrijden te becommentariëren als of je echt naar topvoetbal zat te kijken. De Derby’s? Daar bleef je echt voor thuis. Kijk die samenvattingen nu maar eens zonder commentaar en het is echt verschrikkelijk.

Dus mijn vraag aan jullie bij deze partij: Schrijf een ontzettend interessant verslag over deze partij en stuur hem in. (een nee Gert dat bedoel ik niet verkeerd, want ook mijn partij zal de toeschouwers niet op de banken hebben doen springen) Gelukkig maakte Gert de avond helemaal goed door analyses van andere schakers op te leuken en het publiek te vermaken met zeer fraaie eindspelen.

Er liggen zoveel zetten voor de hand voor wit.

  1. Le3
  2. Lg5
  3. f4 als je er echt op wilt knallen.

Maar niets van dit alles. Er werd gekozen voor Pf3 en zwart houdt na het ruilen van stukken makkelijk remise.

Partijviewer:

Maar gelukkig hebben we altijd onze Heuveling nog, altijd goed voor spektakel? En kwam hij nou echt nog 5 minuten voor het spelen van zijn partij vragen of hij met wit mocht spelen? We verwachten uren voorbereiding, meneer Heuveling!? Pluggen die handel. Maar het werd ook nog eens geaccepteerd. Wat, hebben twee mensen zich niet voorbereid? Maar goed, Heuveling met wit, maar dan verwachten we wel een punt. Of een avondje Chinees met het team op kosten van dhr. Heuveling.

Maar poeh, ik moest maar snel weer de engines uitzetten want het kan helemaal niet man.

Even een totaal nieuwe opdracht:

Dit is de stelling na zet 7 Een x aantal zetten is dit de stelling. Hoeveel?

Bizar? Wacht maar tot je de partij ziet.

En als laatste onze eigen Arie van den Hoogen. Waarvan ik kan zeggen dat ik blij ben dat hij terug is, sinds het Eemlandtoernooi hebben we hem moeten missen. Arie staat altijd wel weer gerant voor een partij van 60 à 70 zetten. En het zijn zeker geen vervelende partijen om te analyseren. Maar dit keer hield Arie het zeer bescheiden met 48 zetjes. En had hij niet na 20 zetten eigenlijk al moeten winnen? Dat was althans wat Arie na de wedstrijd aangaf. Dus laat ik gewoon eens de stelling plaatsen na zet 20 van zwart.

Ik had niet gekeken, maar Fritz is het toch wel heel serieus met Arie eens:

Goede schakers zeggen altijd dat je een stelling kan beoordelen op zwaktes in de stelling. Naast de pion voorsprong die Arie al heeft zitten er nog wel enkele verzwakkingen in de witte stelling. Opdracht voor diegene die het leuk vinden. Benoem de zwaktes en bedenk een plan.

Partijviewer:

Dus al met al een zeer teleurstellende avond voor de ambitieuze Eppiërs. We vermoeden straf van onze nieuwe teamleider. Maar ik denk toch ook wel een signaal aan alle teamleden. Het moet een stapje hoger. Misschien de avond voor de wedstrijd met elkaar partijen van tegenstanders analyseren. Misschien (onafhankelijk van de tegenstander) openingen bestuderen om tegenstanders te verrassen. Of zelfs dat wij eens aan de tactische opstellingen moeten gaan denken dit jaar. Kortom: nog voldoende wapens om mee te vechten. Ik wil in ieder geval die uitdaging aangaan en ik weet dat het Spakenburgers ook in het bloed zit. Wij komen wel bovendrijven.

Uitslagen:

Hoogland 1 En Passant 2 5,5-2,5
Marco Dieleman - Dick de Graaf 1-0
Stephan Paternotte  - Jan-Matthijs van Leeuwen  1-0
Koen Kramer - Arie van Diermen 1-0
Tom Officier - Gert Reichardt ½ - ½
Hans Wisman - Gijs-Cor Heuveling ½ - ½
Eddy Wigmans - Arie v/d Hoogen ½ - ½
Niels Dol - Robert Krouwel ½ - ½
Patrick v/d Lee - Fred Buitenhuis ½ - ½

 

Veel schaak-leesplezier toegewenst dit jaar...

 

Robert Krouwel