EP4 haalt uit bij degraderend V&O

2014-05-13

Vanavond staat voor En Passant 4 de uitwedstrijd naar Verweggistanië en Ommelanden op het programma. Tot de komst van ZZC (Zuilichem) in klasse 1A stond reis naar Loenen aan de Vecht bekend als de verst mogelijke uitwedstrijd in de SGS, al is het de vraag of dat objectief geheel terecht was.

Voor het vierde stond er niets meer op het spel; de tweede plaats was al zeker, waarmee het seizoen al ruimschoots geslaagd was. Maar dat was bepaald geen reden om er met de pet naar te gooien, integendeel. Toen de scores werden opgemaakt, moesten de thuisspelers tot hun ontzetting constateren dat ze slechts een half bordpuntje gescoord hadden. Een prachtige 0,5-7,5 walk-over van ons vierde!

Enig telefoneerwerk later bleek dat Baarn 2 tegen Houten 1 - met dank aan een tactische opstelling - twee bordpunten gescoord had. Hierdoor weet Baarn op de valreep de laatste plaats te verlaten en degradatie te ontlopen. V&O degradeert, maar zij zullen vast wel weer terugkeren naar de 2e klasse. Een paar seizoenen geleden hebben ze ook al eens een korte jojo-dip gemaakt, om direct met een 100% score weer terug te promoveren. Om met de woorden van de Gootmeester te spreken: Kom nog eens terug!

Illustratief was onderstaande stelling, afkomstig uit de partij Monica Reichardt - T. Hoogendoorn. Op het oog was er weinig aan de hand, maar met 7... Tfe8? heeft de zwartspeler zojuist de gehele tent weggegeven. De opgave van vandaag: Hoe profiteert wit?

Dankzij deze overwinning wint Monica ook de bordprijs, met een mooie 6,5 uit 9.

Zie de SGS-site voor de volledige uitslag, alsmede de persoonlijke scores van dit seizoen.