En Passant 2 sprokkelt bordpunten (update, verslag)

2014-04-13

Index  < Vorige  Volgende >

Kampioen? Nee nog niet. Kan het mis gaan? Bijna niet.

Maar waarom dan toch teleurgesteld? Dat is natuurlijk best begrijpelijk, we waren er allemaal klaar voor. In het eigen clubgebouw van En Passant zou na al deze jaren eindelijk het tweede promoveren. 4-4 was genoeg geweest.

Maar toen ik bij het schaakgebouw aankwam, hing er nog helemaal geen sfeer om kampioen in te worden. Ons team zonder Jan-Matthijs voelde als niet compleet. De opstelling, die natuurlijk helemaal aan de teamleider is, voelde een beetje vreemd. Eigenlijk wees voor mij persoonlijk niets er op dat dit “ De wedstrijd” van het jaar moest worden. Of was ik toevallig verwend geraakt na de sfeer bij de Rode Loper?

En dan een verslag gaan schrijven over deze wedstrijd? Dat is niet zo makkelijk als het lijkt als je verliest, dat lag zeker niet aan de gasten want die waren sportief en speelden keurige wedstrijden. Maar ja, niemand zal er toch rekening mee gehouden hebben, maar het gebeurde wel degelijk. We verloren met 4,5 tegen 3,5 tegen het derde team uit Bussum. Ik heb slechts 2 partijen kunnen bemachtigen die de moeite waard zijn om op te nemen in het verslag, wat ik dan ook zeker zal doen. Maar het schrijft niet lekker en kan mij er eigenlijk niet toe zetten. Maar dan kijk je nog een keer vertwijfeld naar de eigen website en dan zie je dat En Passant 1 wel alweer Nederlands Kampioen is geworden. “ Super gefeliciteerd mannen en dame, grote klasse”. Maar je ziet ook staan “ Goh als ze winnen staat de uitslag meteen ingevuld. Gelukkig is dat niet mijn verantwoording en ben ik toch maar weer mooi bezig om alweer het achtste verslag van het jaar te maken voor En Passant 2. Dus nu maar even omschakelen van “Kampioen Ole Ole” naar “Kampioen? Nee nog niet”.

Zo, eens even kijken hoe ik de partijen ga invoeren. Superblij ben ik met mijn nieuwe MacBook, maar welk programma kan ik in hemelsnaam gebruiken om een normale partij in te voeren? Deze wil ik dan vervolgens makkelijk kunnen exporteren naar http://chess.tuxtown.net/game/add. Dan een stukje HTML in mijn verslag plakken en klaar is kees. Nee, dat is op een Mac een stuk moeilijker. Uiteindelijk er maar voor gekozen om een Virtual Machine te installeren met Windows 7 en daar mijn schaakprogramma’s op te installeren. Tja je moet er iets voor over hebben… Heb ik zo genoeg smoesjes verzonnen waarom mijn verslag later is? Anders draag ik ook nog even aan dat ik gisteren een 12,5 jarig huwelijksfeest had en dat we hebben verloren. En nee, we zijn nog geen kampioen.

Wat zijn inmiddels de voorwaarden om nog wel kampioen te worden?

  1. We staan 2 matchpunten voor op de Rode Loper
  2. We hebben nu 7 bordpunten voorsprong
  3. Het onderling resultaat tegen de Rode Loper is in ons voordeel

Dus 7 mei moet de Rode Loper met 8-0 winnen van ZZC1. Kleine kans, maar stel dat het toch gebeurt omdat ZZC het wel prima vindt en niet zou komen opdagen. Dan is de kans groot dat ze zelf degraderen, maar stel dat het wonder van de Rode Loper gebeurt. Dan hebben wij in de laatste wedstrijd voldoende aan een 7-1 nederlaag. Conclusie: één bordpuntje in ons voordeel op 16 borden brengt ons het kampioenschap. Wie daar nog aan twijfelt is een doemdenker. En als we dat niet redden zijn we geen terechte kampioen, zo simpel is het. En dan maar geen kampioen in eigen huis, van alle verhalen die mij bekend zijn is er meer dan genoeg bier te krijgen in Utrecht als we op bezoek gaan bij Paul Keres 5. Promotieklasse, we komen er aan, reken daar maar op.

Dan het verloop van de wedstrijd:

Arie v/d Hoogen

-

Frits van Gelder

1 - 0

Dick de Graaf

-

Floris Wagener

½ - ½

Arie van Diermen

-

Eddy v/d Velden

0 - 1

Gijs Cor Heuveling

-

Ruben Piel

1 - 0

Jacob de Graaf

-

Rob van Swinderen

0 - 1

Robert Krouwel

-

Rik Weidema

0 - 1

Gijs Huijgen

-

M. Pieterse

½ - ½

Bashar Basil

-

Cees Beijen

½ - ½

Als eerste klaar was Heuveling en toevallig of niet, die partij heb ik. Het ging de laatste wedstrijden steeds mis met zijn partij. Dan moest ik de teamleiders bereiken en kregen we Heuveling alsnog bereid om zijn partij aan te leveren. Maar het leek wel een soap omtrent de partijen van Heuveling. Maar dit keer gebruikte hij een stormram om een stelling in elkaar te beuken. En Ruben zal zelden een partij zo snel verloren hebben. Okay, ik was iets later binnen, maar deze partij heeft echt geen uur geduurd.

Wat is de prachtige slotzet van Heuveling in onderstaande stelling?

 

En zo stond En Passant binnen korte tijd met 1-0 voor.

Op bord 8 leek “The Basher” ook naar een gemakkelijk punt te gaan. Hij won een kwaliteit en de partij leek over te zijn. Door enkele onnauwkeurigheden en te snel spel kwam de tegenstander echter terug in de partij en plots was het zomaar remise. Het waarom is mij nog altijd een raadsel. Maar goed, nog steeds geen man overboord. En al kreeg ik er weinig van mee, het ging toch snel toen ook Arie v/d Hoogen een punt afdrukte op bord 1. Ook de tweede invaller Gijs Huijgen behaalde een soepele remise. 3-1 voor en nog 1 puntje te gaan. 

En wie waren er toen nog bezig? Jawel onze topscorers Dick de Graaf en Arie van Diermen, Jacob de Graaf en zelf had ik toch ook een vrij plezierige stelling. Als eerste ging de partij van Jacob verloren. Door mooi tactisch spel van zijn tegenstander, moet wel gezegd worden. Met een toren en loper tegen dame was de stelling niet meer te houden. Maar goed 3-2 op het bord baarde ons nog steeds geen zorgen. Dan misschien wel de sleutelpartij die op mijn naam kwam te staan:

In onderstaande stelling speelde ik als laatste Pg5 met het idee mat te geven of minimaal materiaal te winnen. Zwart had echter nog een prachtige zet in huis. Welke?

 …en toen stond het zomaar gelijk.

Maar onze kanonnen waren nog bezig, in mijn verslag tegen de Rode Loper kwamen hun mooie puntenreeksen al naar voren. Maar de machine stokte, ik kan mij niet herinneren wanneer Arie voor het laatst verloor maar het gebeurde toch echt. Een super tactisch eindspel met nog weinig tijd op de klok. Het was zo verschrikkelijk moeilijk en in de analyse die nog lang doorging, kwamen we uit in stellingen waar de tegenstander dan maar moest bewijzen of hij mat kon zetten met loper en paard. Maar laat ik maar hopen dat we die vraag met ja kunnen beantwoorden, want anders gaan al mijn verhalen over deze sterke eerste klasse niet meer op.

4-3 achter en voor het eerst dit seizoen werd duidelijk dat we niet gingen winnen. Maar ook bij Dick zag het er niet naar uit dat hij makkelijk ging winnen. Maar ja met Dick weet je het maar nooit. Paard + loper met 1 pion tegen toren en 2 pionnen. Maar zijn tegenstander loste het makkelijk op: Hij ruilde zijn toren voor de loper en dwong tot het ruilen van een pion. Ook al kosttte het een extra pion, met een paard alleen kan je geen mat meer zetten.

Dus geen kampioen, geen feest, weg met de fanfare, de dansmariekes en de duizenden fans langs de drukke Spakenburgse wegen. We moeten nog geduld hebben, maar het geduld zal zeker worden beloond, al moeten we maar liefst een maand wachten op ons kampioenschap.

En op het moment dat ik de laatste hand leg aan het verslag krijg ik mee dat ook het volgende belangrijke kampioenschap nog niet gevierd kan worden. Ajax is net zo virtueel kampioen als En Passant 2, maar de feestjes zullen er vast niet minder om worden.

Kom op En Passant nog 1 bordpuntje…

 

Robert Krouwel