De Rode Loper 1 - En Passant 2 (verslag)

2014-03-20

Index  < Vorige  Volgende >

Het is de kraker waar al maanden naar wordt uitgekeken. En Passant heeft 6 ronden lang geen matchpunt laten leggen en verzamelde heel veel bordpunten, maar de Rode Loper bleef stug volgen op 2 matchpunten afstand en op bordpunten is het gat te overzien. De rest van de teams staat op ruime afstand, wat deze wedstrijd tot een absolute kraker maakt. Bij winst van En Passant is het zo goed als beslist, maar bij winst van de Rode Loper resteren er nog twee zeer lastige wedstrijden voor beide teams.

Het werd al snel bekend dat Jan Prins niet zou spelen en het uitvallen van mijzelf was ook geen verrassing meer. Timo Konnen moest op het laatste moment nog afhaken, zo kreeg ik te horen. Voor de rest lijken beide teams geen tactische opstelling te gebruiken en willen ze laten zien wie het beste team is.

Dan de borden:

1 Seth van der Vegt - Dick de Graaf
2 Henk Dissel - Arie van Diermen
3 Peter Hoogakker - Jan Matthijs van Leeuwen
4 Klaas van der Horst - Fred Buitenhuis
5 Manju Michaud - Arie van den Hoogen
6 Jacco Vermeulen - Guido de Romph
7 Chris Lutz - Gijs Cor Heuveling
8 Jos Heesen - Jacob de Graaf


Zelf moest ik dus helaas afzeggen, maar later werd duidelijk dat ik toch had kunnen spelen. De invallers waren echter met veel moeite al geregeld en ik vond dat die dan gewoon moesten spelen. Wat rest is dat ik aanwezig ben voor morele steun en het schrijven van het verslag. Want deze wedstrijd wil je natuurlijk niet missen.

Alle wedstrijden zijn live op de betreffende avond te volgen dankzij de inspanningen van Henk van Lingen. Dit is redelijk uniek binnen de SGS, maar biedt de thuisblijvers natuurlijk een prachtige mogelijkheid om mee te genieten van de partijen en de spanning. En spannend was het.

En Passant was toch wel favoriet te noemen, maar als je dan al die borden ziet dan is schaken maar een fragiel spelletje. Zo werd duidelijk dat partijen ook zomaar over kunnen zijn: Jacob en Arie van den Hoogen dachten al snel het met een toren minder te kunnen. Dit maakte de spanning eigenlijk alleen maar groter. Bij het scherm kon ik heerlijk samen met Majnu de overige partijen inschatten en een 4-4 leek in de maak. Het was prachtig om partijen te volgen van Fred die een geweldige aanvalspartij speelde. Daarnaast de knokkers Guido en Gijs-Cor en een Arie van Diermen die veel beter is dan hij zelf denkt.

Als En Passant zijnde roepen wij al jaren dat wij uitstekende faciliteiten hebben, maar die Live-borden zijn toch wel ideaal. Geen 40.000 toeschouwers om de borden heen, maar heerlijk met een drankje aan tafel naar schermen kijken en samen met een uitermate sportieve tegenstander de partijen analyseren. Het werd een geweldige avond die echt alles bracht wat een kraker moet brengen. Teleurstelling, veerkracht, spanning, sportiviteit en mooie partijen. En daar heb je natuurlijk twee goede teams voor nodig en een hele boel gezellige mensen.

 

De teleurstelling

Acht tegen acht en dan knokken voor wat je waard bent, iedereen doet zijn best en wil zeker op deze avond de wedstrijd van zijn leven spelen. Heeft het dan te maken met karakter of toch teveel spanning? Is de vorm er gewoon niet of maak je precies op deze avond “die vreselijke blunder” die spelers tussen de 1600 en 2000 minimaal eens per jaar maken. Opvallend genoeg overkwam het Jacob en Arie v/d Hoogen deze avond. Eén zet diep en twee keer een kostte het een volle toren. Maar ik wil deze mannen niet pijn doen met een oorwassing. Want je wint als team en je verliest als team. En daarnaast heeft Arie ons dit jaar ook 2x gered met een vechtremise tegen die andere Kraker (Johnny dus) en de schwindel tegen Amersfoort. Anders hadden we gewoon 3 matchpunten minder. En Jacob? Hoort hij in het tweede? Stel jezelf nog maar eens die vraag nadat je weet dat hij al jaren teamleider is, soms heel veel moeite moet doen om een achttal op de been te brengen. Daarnaast iedereen op een positieve manier benadert en ook gewoon zijn keurige punten pakt.

Maar beide heren zullen begrijpen dat ik ook deze partijen moet behandelen, omdat ik anders mede de Rode Loper te kort doe. Want het is natuurlijk wel erg flauw als ik hun winstpartijen met twee regels afdoe.

En dan nu de “hele” partijen, normaal haal ik de opening weg, maar nu toch al alle partijen op het internet zijn te vinden maakt het niet meer uit.

 

8. Jos Heesen - Jacob de Graaf

Pion voor en dan gaat het mis na de zet De4 van wit: Wat had zwart hier het beste kunnen spelen?

 

5. Arie van den Hoogen - Manju Michaud

Zwart heeft zojuist ingeslagen op e5. Er zijn nu twee opties, doorschuiven naar d5 of dxe5. Wat had jij gespeeld?

 

2-0 voor de Rode Loper, of zoals Rody Straat het altijd noemde, de Rode Sloper. Er doemde bij mij al het gevoel op dat het weer niet zou gaan lukken. Want er stonden niet veel borden echt beter. Ik kreeg al mee dat vooral de Ex-Passanters het prachtig vonden dat we met 2-0 achter stonden. Maar dit team heeft karakter en het stond op. Dit team wilde als team winnen en zo kwamen er langzaam stellingen op het bord die heel veel stof voor analyses gaven en die bij de Rode Lopers een kleine siddering over de rugwervels lieten gaan. Fred speelde een prachtige pot als invaller op Bord 4. Ik zeg gewoon dat Fred voor mij inviel want ik had het natuurlijk net zo mooi gedaan :-).

Met Majnu zaten we te rekenen en te rekenen in de zaal, maar het kon toch niet anders dan dat Fred zou gaan winnen. Gelukkig kwam snel de duidelijkheid dat Fred hetzelfde had zitten rekenen als wij en kwam tot de zetten die nodig waren voor de overwinning. Fred lijkt altijd zijn partijen qua tijd prachtig in te delen en hij slaat toe op het moment dat het hoort. Is Fred planner bij een bedrijf of heeft hij een andere baan waar hij veel met time management te maken heeft? Maar Fred leverde een prachtige bijdrage aan deze overwinning. Toen Henk Dissel, die ik al vaak had gesproken via mail maar nu voor het eerst echt ontmoette, mij vroeg wat ik de meest de spectaculaire partij van de avond vond, hoefde ik niet lang na te denken. De partij tussen Klaas van der Horst en Fred Buitenhuis was prachtig. Niet alleen omdat het een mooie aanvalspartij was. Maar ook omdat iedereen er van kon meegenieten. En als je twee seconden naar deze partij keek dan ging je automatisch meerekenen. En iedereen, lage elo of hoge elo, kon een mening hebben.

4. Klaas van der Horst - Fred Buitenhuis

Fred met zwart scoorde in onderstaande stelling maar liefst 10 zetten lang de 100% score die mijn engine geeft. Hoe had jij het uitgemaakt?

 

En toen kwamen er meerdere partijen in aanmerking voor de gelijkmaker. Zou Dick het doen of toch Arie van Diermen? Ik wijs de gelijkmaker toch toe aan Dick de Graaf. Er was al veel over gesproken dat we Dick als speler voor En Passant 2 ergens halverwege het seizoen zouden verliezen wegens partijen in het eerste. Maar Dick trok een lange neus naar al deze verhalen. En zelfs toen Paul Keres met slechts één datum kwam voor het KNSB bekertreffen (ja precies 19 maart) was Dick duidelijk. Hij wou mee met En Passant 2, want het moest dit jaar gebeuren. Tegens Seth kwam een Siciliaan op het bord die oorspronkelijk als Bird-opening was opgezet door Dick. Laten we het er op houden dat er uiteindelijk een Grand-Prix opstelling op het bord kwam, waarbij Seth het op de damevleugel mocht proberen en Dick zoals altijd de zwarte koning nadrukkelijk opzocht. Een boeiende partij die ook op Facebook nog even ter sprake kwam bij bekende schakers.

 

1. Dick de Graaf - Seth van der Vegt

Alles staat in de röntgen-aanval of penning en Dick rondt het fraai af. Hoe?

Indrukwekkend

We hebben het al over Dick de Graaf gehad, maar als je kijkt naar het lijstje hoe mensen in En Passant 2 scoren dan komt er nog een indrukwekkende score naar voren. Jawel, de score van Arie van Diermen. De vorige ronde moesten we hem missen, maar deze ronde was hij er weer bij.

En dan absoluut niet tegen de minste spelers. nee het zou mij niet verbazen als de SGS-veteranenkampioen nog de 2000-grens gaat doorbreken. Misschien loop ik te hard van stapel, maar Arie draait gewoon een geweldig seizoen. Gisteren was hij niet zo zelfverzekerd, maar op zijn partij is niet zo heel veel aan te merken. De slotstelling lijkt op het eerste gezicht nog wat te brengen voor wit. Maar zonder materiaal achter te staan, staat de tegenstander van Arie compleet verloren en zo bracht Arie En Passant op voorsprong. 2-3 en nog 1 punt te gaan voor een gelijkspel, waar we ook tevreden mee zouden zijn.

 

2. Henk Dissel - Arie van Diermen

Een vraag die opkwam bij de tegenstanders was of Txb7 kon worden gespeeld, waarmee de volgende stelling zou ontstaan:

Mentaliteit

Guido, jarenlang speler van En Passant 2 en volgens mij zelfs van En Passant 1, was er jarenlang getuige van dat het maar niet wou lukken om met En Passant 2 te promoveren. Hij bleef dan ook dit jaar sceptisch, toen sommige spelers het woord promotie al in de mond durfden te nemen. Nog geen partij voor En Passant 2 gespeeld dit jaar, maar we hadden twee invallers nodig en Guido was bereid om te spelen. Precies in deze wedstrijd waarin eigenlijk alles beslist kon worden. Het halfje van Guido was zo belangrijk dat het kon worden gevierd als een vol punt. Maar Guido hield er toch een beetje een dubbel gevoel aan over, hij wilde heel graag winnen. Voor het team maar ook voor zichzelf. Een kwaliteitswinst en een toren die weer bijna mee mocht doen, en dan toch nog moeten ontsnappen met eeuwig schaak. Het was even balen voor Guido zelf, maar dat Guido de 3 ½ - 2 ½ maakte voelde verschrikkelijk goed want Jan-Matthijs zou nooit meer gaan verliezen. Dit was misschien wel het kampioenshalfje Guido, en je partij was boeiend voor de analyse en gaf veel om over na te denken. Goed gedaan, zeker omdat je aangaf lang niet meer gespeeld te hebben.

De sleutelpartij: 6. Jacco Vermeulen - Guido de Romph

Wit heeft de toren met het zetje c3 naar een vervelend veld gejaagd, hoe gaat wit nu winnend verder?

Je weet het nooit

Op Facebook schreef ik al “ik kan het niet inschatten” , anderhalf uur later moest ik tot dezelfde conclusie komen. “Ik kan het nog steeds niet inschatten”. Scherp, een Heuvelingloper, activiteit, gatenkaas, zeg het maar. En toen ging Chris de fout in en leverde een stuk in. Ik ging de speelzaal in om Gijs-Cor te feliciteren met de overwinning. Toch? Nee hoor, de reactie kwam dat het toch wel erg moeilijk was en dat hij remise had gemaakt. Het kan snel gaan op de 50 meter sprint van Robert Krouwel, want zover was het niet lopen van het scherm naar de speelzaal. Maar ja 3-4 was natuurlijk prima. De Rode Loper zou niet dichterbij komen en we hadden allemaal vertrouwen in de laatste partij. Maar zoals ik al aangaf “je weet het nooit” ik dacht aan een overwinning maar het werd remise. Zo zal Gijs-Cor ons hopelijk nog jaren in spanning houden, omtrent wat hij nu weer gaat uitvreten.

7. Gijs Cor Heuveling - Chris Lutz

De partijen van Gijs Cor analyseren is helemaal niet leuk. De computer vind het er namelijk helemaal niet uit zien wat hij speelt. Maar zit je zonder engine te analyseren, dan is het prachtig en interessant. We gaan dus maar een poging doen.

Heuveling gaat voor de Heuvelingloper met Lb1 als laatste zet. Waar wij mensen vaak falen, straft de computer het gelijk af. Maar hoe? Het had een geweldige overwinning kunnen worden voor Chris.

Prachtig

De partij, nee niet echt. Maar Jan-Matthijs begon dit jaar op bord 6, 7 en zelfs 8 (eerste wedstrijd) en dan nu het winnende punt maken op bord 3. Maar wat wel pijn deed, was dat ik een conclusie kon trekken. Namelijk de conclusie dat niet veel mensen mijn verslagen lezen. En waar komt die conclusie vandaan? Nou eigenlijk heel simpel, want Jan-Matthijs kreeg voor de vierde keer dit externe seizoen de “Zwarte Leeuw” tegen zich. De opening die hij al 3x had gekraakt en die partijen waren alle uitvoering geanalyseerd in mijn verslagen. Als je die had gelezen, zou dat toch niet het wapen zijn dat je zou kiezen om Jan-Matthijs te gaan bestrijden. En zeker niet als je hem ook nog eens e6 laat opspelen. Okay het ging minder hard dan de vorige keer en misschien had het te maken dat deze tegenstander wellicht als laatste was opgeroepen ter vervanging van Timo. Maar dan heeft de teamcaptain van de Rode Loper een kleine bok geschoten. Het zal geen verrassing zijn als ik vertel dat ik zelf al jaren de Leeuw speel en zo kon ik dus in de analyseruimte al snel de zetten voorspellen. En zo geschiede het, althans tot het moment dat Jan-Matthijs nu wel besloot om op e6 terug te slaan met de loper. De vorige wedstrijd was toch duidelijk scherper. Misschien toch een stukje spanning. Maar dat komt ook nog even terug in de analyse die Jan-Matthijs zoals gewoonlijk weer zelf heeft gemaakt. Een mail van 2.36 uur midden in de nacht. Adrenaline is het meest effectief TEGEN slaap...

3. Peter Hoogakker - Jan Matthijs van Leeuwen

Voor Jan-Matthijs stopt de analyse bij zet 38. Pxh6. Maar ik vind dat paardeindspelen altijd al te weinig aandacht krijgen. En natuurlijk ging het vanaf hier makkelijk voor Jan-Matthijs, maar dat had heel veel met de tegenstander te maken. Want als jij zwart zou zijn, wat zou jou winstplan zijn om het wit nog zo moeilijk mogelijk te maken?

 

5-3 en bij En Passant zou het wel bekende “We Are the Champions” aan gaan, of ABBA – The winner takes it all. En bedenk er nog een paar:

Montell Jordan – This is how we do it

Black eyed Peas – I gotta feeling

Nelly Furtado – Forza

Gerry & the Pacemakers – You’ll never walk alone

Ze kunnen allemaal, tijd voor een kampioenen-CD. En dammit morgen gaat de wekker om 6.30 uur, is het echt alweer 00.30 uur?! Maar wat is het gezellig, en wat hebben we veel te vieren. En wat ontmoeten we een leuke mensen. Henk van Lingen was duidelijk druk, maar Majnu was duidelijk mijn analysepartner, mede omdat hij vroeg klaar was tegen Arie v/d Hoogen. En eindelijk Henk Dissel ontmoet en de afgesproken borrel gedronken (voor mij een cola want ik moest helaas rijden). Maar de sportieve felicitaties en de geweldige sfeer die ontstond, nadat de partijen waren afgelopen en de spanning de aftocht had geblazen waren deze wedstrijd waardig. En natuurlijk gaan we dit kampioenschap vieren in Spakenburg (al moeten we niet nu twee keer met 8-0 verliezen) want het kan nu gewoon niet meer mis gaan. Maar liefst 4 matchpunten en 8,5 bordpunten staan we voor. Helaas verloor En Passant 1 aan de andere kant in Utrecht van Paul Keres om de KNSB beker. Maar ook zij zullen blij zijn voor En Passant 2 en zeker Richard die ook weer een mooie bijdrage heeft geleverd.

Ik ben ongelooflijk trots op deze mannen en ben super blij dat ik er deel van mag uitmaken. Ik had het voor geen goud willen missen.

En ik weet zeker dat mensen hem toch nog even gaan aanklikken, dus daar is hij dan:

 

Robert Krouwel