Verslag EP2 - Laren 1

2014-02-16

Index  < Vorige  Volgende >

Je kan wel met het ene bezig zijn, maar je mag het andere niet vergeten.

Ik ga dit keer proberen een nieuw soort verslag te schijven inclusief schaakpuzzels in diagrammen en gewoon vragen. Veel leesplezier.

Al jaren loopt En Passant 2 tegen de promotie aan te hikken en dit jaar liggen we misschien nog wel meer op koers dan andere jaren. Tuurlijk scheelt het een slok op een borrel dat Dick gewoon het hele jaar beschikbaar is. Maar we zijn wel weer wat minder op de staartborden zonder Hendrik. In de eerste vijf wedstrijden werd alles gewonnen en de enige serieuze achtervolger blijkt de Rode Loper te zijn. En dan moet je in ronde 6 tegen Laren, dat helemaal onderaan staat. Dan weet je ook nog dat ze in de meeste uitwedstrijden niet in hun sterkste opstelling langskomen. Dus er moest gewonnen worden en het liefst moesten er weer flink een aantal bordpunten gescoord worden. Maar bij binnenkomst ging het eigenlijk helemaal niet over de wedstrijd tegen Laren. Want de Rode Loper moest uit naar het altijd lastige Amersfoort. En dan ben je toch niet helemaal bezig met je eigen wedstrijd.

Aan het einde van de wedstrijd stond er een overtuigende 6-2 op het bord, maar wat kwamen we goed weg. In de partijen is het ook goed te zien dat sommigen er echt een potje van maakten. Zelf kom ik weg op een manier die ongelooflijk is, maar ik was niet de enige.

Laren kwam inderdaad met twee 1600-spelers en twee 1500-spelers, maar deze avond waren we niet veel beter. Laten we maar hopen dat we inderdaad nu al bezig zijn met de wedstrijd tegen de Rode Loper. Gelukkig hebben we deze keer geen schade opgelopen. Maar het moet de volgende ronde wel 10x beter.

Wat is Laren dan voor een team? En wat kan je er over zeggen? Nou eigenlijk best wel veel. Op volle oorlogssterkte absoluut eerste klasse-waardig, op andere avonden absoluut kroegwaardig: “een lekker potje schaken, met een biertje er bij”. Een club waar volgens mij weinig mis mee is, die eens per jaar mijn maandagavond opleukt met een geweldig gezellig toernooi in Café “het Paard” waar ik de laatste jaren ook de verslagen voor heb geschreven.
Zie http://www.larenseschaakclub.nl/snelschaaktoernooi.html

Dus gewoon een leuke avond en de beuk er in. Na een dramatisch Wijk aan Zee moest het voor mij maar weer eens extern gebeuren. En ondanks dat ik niet graag met mijn eigen partij begin vind ik het dit keer de juiste keuze omdat het bovenstaand verhaal bevestigt.

R. Krouwel (1753 – Ja dat is alles wat er nog van over is na WaZ) – A. Hooimeijer

Zwart kan minimaal remise houden. Waarom? (het antwoord vind je in de gameviewer)

 

Dat is dus 1 punt teveel voor de uitslag, daar zal iedereen het over eens zijn. En als ik mijn partij zo voor het verslag zit te beschrijven, schaam ik mij werkelijk diep.

 

Waar kan En Passant 2 dan wel op vertrouwen dit jaar?

Feit is dat de invallers het dit jaar gewoon goed doen. Onze puntenmachine Arie van Diermen had zomaar besloten om op wintersport te gaan. Die dacht dat het wel goed zou komen met EP2. Bij deze een verzoek aan onze teamleider: “Wil je alle verloven van 19 maart alvast gaan intrekken? Wil je zo snel mogelijk de teamopstelling bekend maken, want ik ben toch niet de enige die zich wil voorbereiden?”

Maar ik gaf al aan, de invallers zijn sterk en zo ook deze avond. Gert Reichardt kreeg de ondankbare taak om op het plekje van Arie van Diermen te gaan zitten en nog eens met zwart ook. Het is dan buitengewoon knap dat hij op dat moment ook nog in het belang van het team blijft denken.

Bij de slotstelling van P.H. Voortman - Gert Reichardt heb ik namelijk de volgende vraag: Remise? Of toch maar even doorspelen? En wat is dan je plan? (zwart aan zet)

 

De gameviewer:

Dank voor je bijdrage Gert en het snelle aanleveren van je partij.

 

Dan snel verder met meneer “ik kan niet schrijven

Hij is de eerste die altijd weer een compliment geeft als mijn verslag online staat. Maar voor een verslag moet je de partijen hebben. En met een beetje mazzel zitten er dan goede leermomenten in. Want anders wordt zo een verslag werkelijk helemaal niets.

Maar Jacob en noteren is geen succes, je moet dus samen met hem de partij doornemen anders kom je er gewoon niet uit. Deze avond maakte Jacob het wel heel bont. Hij kwam welgeteld tot vier zetten in de opening en kon de partij vanaf dat moment niet meer reconstrueren. En bedankt Jacob. En misschien wordt ik op dat moment iets te pissig (mijn excuses daarvoor) maar het was half 1 en het NK snelschaken zou ook weer gaan zorgen voor een zeer korte nachtrust. Maar hulp kwam uit onverwachte hoek. Dhr. Hooimeijer kwam meekijken. Waar kennen we die van? Jazeker mijn eigen tegenstander, als je de analyse van de eerste partij hebt gezien zou je toch denken dat hij in een donker hoekje zou zitten balen, inmiddels al lang thuis was of zich stevig zat te bezatten aan de gezellige bar van En Passant. Maar nee hoor, hij ging vrolijk het notatiebriefje halen van Jacobs tegenstander. En het is bijzonder want je zou bierkringen op dat notatieformulier verwachten, en misschien ene onleesbaar gekrabbel. Maar het formulier was prima in orde. En de tegenstander was Patrick Kreuning en bij die naam zal mijn verbazing al een verklaring moeten zijn. Maar super bedankt voor deze nette bijdrage Patrick, Jacob kan er nog een lesje van leren.

Na diverse pogingen om zijn stelling als nog om zeep te helpen komt de volgende stelling ergens op het bord, waar Jacob laat zien dat hij best kan schaken.

Jacob speelt hier Te8.

Vraag 1: Waarom is deze zet toegestaan terwijl pion d5 staat aangevallen? (stap 2)

Vraag 2: Bedenk het plan achter deze zet, en wat zijn de doelstellingen?

Gameviewer:

En zo had Jacob dus ook niets te klagen over de vriendelijkheid van zijn tegenstander en vanwege diens nette noteren kan hij er ook nog iets van leren.

 

Dat het niet altijd makkelijk gaat met de topspelers blijkt uit de volgende partij. Het is ook illustratief dat het precies in de wedstrijd tegen Laren gebeurt. Dick staat gewoon niet goed en mag blij zijn met het punt. Hij mist de beste zetten en krijgt wel heel veel hulp van de tegenstander. Maar toch wel lekker dat je op het punt kan vertrouwen.

De stelling waar de vraag vandaan komt is:

Wit heeft zojuist h3 gespeeld en de stelling schreeuwt om een offer op h3. De vraag is: Krijgt zwart voldoende terug uit de stelling na Lxh3? En waarom wel of niet?

GameViewer:

En Dick zal de laatste zijn die niet zal toegeven dat hij goed is weggekomen. De 6-2 krijgt al een stuk minder glans, vind je niet?

En dan wordt de ellende nog wat groter. Er werden twee prachtpartijen gespeeld. Eentje was van onze jarige job, onze Valentijn, op 14 februari jarig en gewoon komen knallen voor En Passant 2. Diep respect zoveel clubliefde. De reactie van Gijs Cor was dan ook wel weer prachtig. Ik gaf voor de wedstrijd aan dat ik het goed kon waarderen. Op je verjaardag komen spelen en de eerste Valentijn met de nieuwe liefde. De reactie van Gijs-Cor: “Dan weet ze tenminste gelijk waar ze aan toe is”. Jawel we hebben een romanticus in ons midden.

Ik heb de partij opgevraagd en hoop hem nog na te kunnen leveren in een kort extra verslag want het was een plaatje.

Twee pionnen laten snoepen en vervolgens met je lopers krachtig toeslaan. Een heerlijke aanval die ik heb geprobeerd te reconstrueren, maar het wordt teveel gokwerk en dat doet dan weer geen eer aan de partij. Maar de partij verdient een verslag op zich.

En dan de fraaiste partij van de avond “The Basher” als invaller op bord 7 tegen Jackson. Een passender woord dan swingend kon ik niet vinden. Een ruil van dame tegen twee torens wat dit keer wel prima werkte. Twee zetten later kon hij er een loper bij winnen in de combinatie, samen met een niet te stoppen vrijpion. En ik vind het vreselijk dat ik ook deze partij niet goed op de iPad heb staan, want het was een plaatje. Dus heren lever de partijen nog even aan, want ik wil daar best wat vrije tijd aan besteden.

 

Dankjewel Dion

Twee uur na het opleveren van mijn verslag komt er een bericht van Dion. De machtige partij van Gijs-Cor is binnen. Goed werk mannen. De inleiding ga ik niet meer aanpassen, we knallen er gewoon een leuk diagram in met de volgende vraag:

Vraag: Hoe sloopt wit de restanten van de zwarte stelling?

Partijviewer:

Een heerlijk demonstratief potje van sterke lopers. Top potje. En zie je, Heuveling, dat lopers sterker zijn als er geen pionnen voor staan!

 

Niet tevreden, Van Leeuwen?

De man van de eigen analyse en die wil ik u dan ook weer niet onthouden. Jan-Matthijs is een belangrijke speler binnen dit team. En al zijn we dat allemaal, Jan-Matthijs heeft wat extra. Op de een of andere manier geeft hij zonder het te zeggen ons allemaal een opdracht mee. “Doe je gewoon je stinkende best” en dan kan je zeggen wat een bullshit. Maar Jan-Matthijs scoort veel punten voor En Passant 2, laat zelden verstek gaan en is gewoon een vaste kracht. En hij heeft een winnaarsmentaliteit, hij wilt heel graag training en met zijn alle vol voor die promotie gaan. Hij heeft nog net geen teamyell ingebracht. Maar er is hem beloofd dat En Passant 2 training zou krijgen. Jullie zijn het aan deze man verplicht. Want hij is al goed, maar aan En Passant de taak hem nog beter te maken.

Hij vond zelf dat hij een slechte partij heeft gespeeld. De analyse geeft echter wat heel anders aan, maar Jan Matthijs heeft een belangrijke zet overzien.

Vraag welke zet is dat, en waarom? Antwoord uiteraard weer in de gameviewer samen met de analyse van Jan-Matthijs.

Gameviewer:

En dit is volgens mij het zoveelste halve of hele puntje wat we cadeau kregen. Soms zit werkelijk alles mee.

Arie van den Hoogen - Hans Wijnand

Is het Yin en Yang? Kunnen de Aries van EP ook afzonderlijk van elkaar presteren? Of moeten ze elkaar naar een bepaald niveau toe duwen? Deze avond lijkt het er op dat de mannen elkaar nodig hebben. De Janssen en Janssen uit Suske en Wiske. Snip en Snap voor de ouderen onder ons. Nog geen nederlaag geboekt in de externe competitie dit jaar. Maar vanavond ging het goed fout in een toch stabiel uitziende stelling. Voor de derde keer krijgen we een partij te zien van dame tegen twee torens. De torens winnen wederom en het ondersteunt de keuze die Gert eerder heeft gemaakt.

De vraag: Zwart staat lekker in onderstaande stelling maar wit heeft een venijnig zetje. Welke is dat?

Gameviewer:

Dus kregen we te veel? Ja, we kregen veel te veel. Hoort het bij een kampioenskandidaat? Ja, het hoort absoluut bij een kampioenskandidaat en dat is eigenlijk alles wat ik over deze ronde wil zeggen. Respect voor Laren voor de instelling, de sportiviteit en jullie hadden recht op meer.

Persoonlijke uitslagen:

SGS 1e Klasse 2013/2014
1A: 

 

En Passant 2

Laren 1

6

-

2

 

D. de Graaf (Dick)

P.H. Koning (Piet Hein)

1

-

0

 

A. van den Hoogen (Arie)

J.A. Wijnand (Hans)

0

-

1

 

G.J. Reichardt (Gert)

P.H. Voortman

0,5

-

0,5

 

J.M. van Leeuwen (Jan Matthijs)

D. van der Kist (Dave)

0,5

-

0,5

 

J. de Graaf (Jacob)

P.H. Kreuning (Patrick)

1

-

0

 

G.C. Heuveling (Gijs-Cor)

M.M. Tobar

1

-

0

 

B. Basil (Bashar)

P.S. Jackson

1

-

0

 

R. Krouwel (Robert)

A.M. Hooimeijer (Ariën)

1

-

0

 

Robert Krouwel