Zeldzaam Zoeken (is de) Conclusie - verslag EP2

2014-01-22

Index  < Vorige  Volgende >

Je moet wat met de letters ZZC, ik had vooraf al bedacht dat, als ik zou verliezen, ik er Zeldzaam Zwakke Combinatie van had gemaakt. Want ik kan je vertellen dat de reis van Wijk aan Zee naar Zuilichem geen makkelijke was. Ik had lekker de dynamische route nog ingesteld op mijn navigatiesysteem. Even een plaatje om te laten zien hoe ik ben gereden omdat mijn Belgische assistente de file wou vermijden.

Blauw had hem moeten zijn, mijn reis ging echter via de rode streep. Ik kan u vertellen: Het was geen pretje.

De Belgische assistente zal wel met pijn in haar buik over de grond hebben liggen rollen van het lachen. Maar gelukkig was ik nog op tijd en ook de anderen waren behoorlijk op tijd. Degenen die mijn verslagen lezen, die weten dat ik altijd mijn iPad meeneem zodat ik gelijk aan de slag kan. Want als je partijen in moet gaan voeren waar de mensen niet meer bij zijn, dan heb je een behoorlijke uitdaging. Tot nu toe was dat nergens nog ooit een probleem geweest, tot deze avond dan. Want de iPad moest uit. En ja ik weet best dat elektronische apparaten uit moeten staan, maar voor de verslaglegging mag er toch wel wat coulance worden verwacht? Nee dus. Maar goed we staan aan kop en daar wilden we deze avond geen verandering in laten aanbrengen. En ik had in de middag al een lekker potje zitten schaken dus ik had er ook weer zin in, net als mijn 7 teamgenoten trouwens.

 

“De verrassing”

We kwamen het al eerder tegen, het zogenoemde pionoffer. Want ja, meer dan een pion mag je het niet noemen als je een 1400 speler tegen Dick de Graaf op bord 1 zet. En vanaf bord 4 tot en met 8 zaten toch zeer behoorlijke schakers. Een driedubbel offer om te proberen met 5-3 te winnen? Zal dat de opzet zijn geweest? Maar worden de onderste borden van EP dan niet serieus genomen?

Laten we maar beginnen met de partijen voor ik doorsla en laten we dan maar net doen of het heeft gewerkt.

Jacob kreeg een zware avond, hij mocht aantreden tegen Nico van Brakel (1912). Jacob kreeg tegen zijn Engels de zwarte Leeuw voorgeschoteld. Dan zou je denken dat Jacob er raad mee weet, want volgens mij had Jacob de vrijdag ervoor ook verloren van een zwarte Leeuw (Yours Truly). Hij koos inderdaad voor een andere opzet. De partij kon na Dameruil alle kanten op, maar dan moet je het wel zuiver spelen. We komen er in bij zet 15 voor zwart. Jacob heeft net de drie nullen geplaatst 0-0-0 (en de vierde zou ook nog komen, of heb ik het nu verklapt?)

 

Thd8 Een zet om aan te tonen dat zwart wel wil vechten voor de d-lijn. 16.Le2 lijkt me het juiste plan om de witte torens te verbinden om de strijd aan te gaan. a6 En hier had Jacob moeten profiteren. Want als de torens van het bord gaan speel je wel tegen het loperpaar. Dat de pionnen dus op de juiste velden moeten staan is heel belangrijk. 17.h4 Ai jammer, c5 is natuurlijk beter en wel om drie redenen.

  1. Het maakt veld c4 vrij voor de loper en dan kan je pion f7 aanvallen waardoor zwart wel 2 x zou nadenken voor hij de torens ruilt.
  2. Je creëert een prachtig ankerveld op d6, dat je daarna ook nog eens kan gaan ondersteunen met b4.
  3. Die is iets moeilijker, maar het maakt de beide lopers van zwart passief. Voor nu. Kijk maar eens naar de bewegingsvrijheid van de lopers na de zet c5.

En h4 wordt eigenlijk gespeeld om dezelfde reden, het passief maken van de zwarte loper. Maar zoals gezegd, er hadden 2 vliegen in 1 klap kunnen worden geslagen.

Le8 De torens worden ten tonele geroepen. “Attentie attentie: Houd ze tegen!” Maar nu staat h4 in eens je eigen stelling in de weg. Want je had hier natuurlijk Txd8, Txd8 en Td1 willen spelen. En dan keepen. Maar nu hangt h4. 18.g3 tegen de kwaal, maar de remedie is niet veel beter. Td4! Een toren met het Paard van Troje syndroom. Die staat wel heel erg lekker in die stelling en heeft ook nog eens een vrijkaartje om te verdubbelen. 19.Thf1 Verklaar je alsjeblieft nader bij de lezers. Is dit echt gespeeld? Tad8 Hopsa, trek het bier maar tevoorschijn want het is gebeurd. Misschien is het wat flauw om nu te zeggen dat de rest techniek is. Maar geef dit maar eens als uitspeelstelling aan diverse mensen in diverse ratingklassen. “Zwart Wint” 20.Kc2 Le7 21.Kb3 Niet stiekem toch nog eens b4, om alsnog te proberen om c5 te kunnen spelen? f6 De witveldige loper wordt ook nog eens in stelling gebracht. 22.Txd4 Txd4 23.Td1 Lf7 24.Txd4 Ja deze ruil gaat je nu niet meer redden. De lopers hebben vrij spel en de pionnen staan voor het oprapen. En dan komt er ook nog een verbonden vrijpion aan. De rest gaat makkelijk, sorry Jacob ik heb echt nog gezocht naar nuttige zetten of leuke trucjes. Maar je wordt hier weggeschoven vriend. Zwart gaat niet eens meer pion e4 ophalen. exd4 25.Pb1 Ld6 26.g4 Lf4 27.Kc2 Kd6 28.Kd3 b5 29.cxb5 axb5 30.Kxd4 Le5+ 31.Kd3 Lxb2 32.Kc2 Ld4 33.Pd2 Lc5 34.Kb2 Ke5 35.h5 Lb6 36.Lf3 c5 37.Le2 c4 38.a4 Kd4 39.Pb1 b4 40.Kc2 c3 41.Lb5 La5 42.Ld7 Lc4 43.Le6 Ld3+ 44.Kc1 Lc7 0-1

 

“Het zou toch niet gaan werken he?”

Nee hoor, laten we stand eens snel gelijk trekken.

Op bord 5 speelde Gijs- Cor Heuveling tegen “Geen idee”

En dan hier mijn uitgebreide analyse over deze partij:

…. 1-0 Wit wint, of mag ik ook zeggen zwart verliest met een veel betere stelling en stuk voor volgens mij. Die klok is ook af en toe echt een spelbreker. Maar zoals u heeft begrepen. Ik heb helaas geen partij. Het eerste gedeelte was gekriebel, het tweede gedeelte (het beslissende deel) was dubbele tijdnood zonder notatie. Maar wel weer een overwinning voor “Meneer Nieuwe Dobber” (laat ik er ook eens een bijnaam uitknallen). Volgende keer beter (wat notatie betreft) zullen we maar zeggen.

En toen ging het in eens hard, de punten vielen als rijpe appels. Mooie volle punten, geen halve maar gewoon het hele beschikbare portie.

Dick de Graaf mocht aantreden tegen M. Pulles. En dan kan ik gaan vertellen van de prachtpartij, maar dat is niet reëel. Het elo-verschil ligt rond de 800 punten, de goede man had al een uitstraling van een nul. Kan ik dat zo verwoorden? (JR: “Mag ik dat zo zeggen?”) Jawel, jullie weten wel wat ik bedoel. Laten we zeggen dat hij zelf niet veel geloof had in een goede afloop. En toch is het altijd oppassen tegen zulke spelers, want je krijgt er wel een paar nieuwe tegenstanders bij: “Gemakzucht”, “Onderschatting” en “te snel willen spelen”.

Ik heb er voor gekozen om in de partij te komen bij zet 25 met Dick (wit) aan zet. En nu mag u raden wat Dick speelt. Niet spieken naar de tekst hieronder, maar gewoon kijken:

Dick kiest voor Td2, hij zou bij mij niet opkomen, echt niet. Maar Dick is een schaakliefhebber dus ik ben gaan kijken waar hij op uit was. Want al geeft de computer hier nog een redelijk gelijke stand, hij wist allang hoe het ervoor stond.

Volgens mij is het idee van Td2 dat als zwart Lxc3, bxc3 speelt en valt voor de truc van het winnen van het pionnetje op d5, zeer bedrogen uitkomt met Lf6+. Ik heb geen idee of Dick dit ook dacht, maar ik zoek graag naar het idee achter een zet als ik hem niet begrijp. En de computer kon mij ook niet helpen. Het flauwe is echter dat het ook zou werken met a3 in plaats van Td2. Dan volgt namelijk Lxc3, bxc3, Dxd5 en hatseflats Td2 (en niet eerst Lxb6 want dan volgt  cxb6, Td2, Ld3, Dd1 en Td7)

25.Td2 Ld6 26.Le5 h6 27.Dg3 c5 Niet de beste. 28.Dg6 Zeer sterk, ik zat uiteraard te kijken naar onze clubnaam “En Passant” maar dat is natuurlijk bar slecht. Want er volgt Lc5 schaak met kwaliteitsverlies. Kc7 29.Lxd6+ En nu wordt het een koud kunstje Dxd6 30.Dxg7+ En het snoepen van pionnen is begonnen.  Kb8 31.Dh8+ Kb7 32.De5 Kc7 33.Dxf5 En dat is twee. En nu de winst binnen is gaat Dick nog voor de mooie afronding Kb7 Uit de mogelijke penning weg voor als zo weer De5 wordt gespeeld 34.Pe4 De stelling ligt open dus tijd om er stukken bij te halen en tevens ruim baan maken voor de vrijpion. Dd8 35.d6 Ka8 want ja die zwarte stukken staan nu vliegen te vangen. En je wilt dit soort zetten eigenlijk niet doen, maar nu kan de toren misschien nog wat. Opgeven was geen optie. 36.d7 Lb5 37.Dd5+ Kb8 38.Dd6+ Kb7 Koning a8 geeft hetzelfde resultaat. Maar Dick is er wel klaar mee en rond het fraai af. 39.Pf6 Ka6 Ben ik hier dan misschien veilig? Ja misschien de koning wel, maar nu is de loper zo te plukken. 40.b3 Soms is schaken erg eenvoudig c4 41.a4 Lxa4 42.bxa4 Dc7 Tja. Sprakeloos.43.Dxc7 Txc7 44.d8D

 

Veldje E5

Hoeveel stukken kunnen er terecht op e5 terwijl ze er allemaal goed staan? In mijn zwarte Leeuw kreeg ik weer eens het moderne g4 tegen mij. Maar dit keer wel later in de partij. Dus een typisch gevalletje van “Te laat”. Ik koos voor de Leeuw omdat ik in de middag al een zeer zware partij had gespeeld in Wijk aan Zee en ik even terug wou vallen op patronen die ik ken. Het pakte zeer goed uit.

Hierbij mijn partij tegen G. van Breukelen.

Hier heeft wit als laatste g4 gespeeld, maar in een doorschuifvariant is dat een vreemde combinatie want wit komt snel in de problemen met het rustige zetje h6.

h6 8.f4 Lijkt een logisch gevolg maar hierdoor kan zwart met zijn stoelendans beginnen. In totaal komen er 2 paarden, een loper de dame en een toren op e5 terecht. En ze staan er allemaal prima. exf4 9.Lxf4 Pg6 10.Lg3 Pd7 Maakt de weg naar e5 vrij. Want zwart wil best ruilen op e5, maar niet zodat hij met zijn d-pion moet terug slaan. 11.Pf3 Lf6 Nog steeds hetzelfde thema, het draait nog steeds om e5. De weg is vrijgemaakt.

12.Dc2 Wit geeft de strijd om e5 op en wil zo spoedig mogelijk lang gaan rokeren. Hij komt echter bedrogen uit. De stelling is al 0.6 voor zwart. Pde5 13.Pxe5 Lijkt niet goed,maar anders ga ik ruilen en daarna met mijn loper zijn rokade verpesten Pxe5 14.Lxe5 Lxe5 De paarden zijn geweest, tijd om de loper op de belangrijke plek te zetten. 15.0-0-0 h3 leek hem geen optie vanwege Lh4 en de rokade gaat er aan. Lxg4 Volgens het “7 stappen principe” mag je het loperpaar inwisselen voor pionwinst. En de stelling die ik overhield vond ik ook prima.  16.Lxg4 Dg5+ 17.Kb1 Dxg4 18.Pb5 Dd7 Even terugtrekken en de stelling weer langzaam opbouwen, de winst was hier naar mijn gevoel al redelijk binnen. 19.Df2 a6 geen risico nemen om hem een pion terug te geven. Later zag ik dat c5 nog veel sterker is. 20.Pd4 De7 21.Pf5 Df6 duidelijk op zoek naar het ruilen van stukken. Want pas dan kan mijn pion goud waard worden. 22.Dc2 g6 23.Pe3 0-0 24.Pg4 Dg7 25.Pxe5 Hier was ik erg blij mee want zo kon mijn volgende stuk plaats gaan nemen op e5. Dxe5 26.Tde1 Tfe8 En nu de druk gaan opvoeren op de tweede zwakke pion. 27.h4 h5 geen tegenspel meer gaan bieden met eventueel lastige offers 28.Th3 Dg7 Van deze zet had ik duidelijk spijt, als je geen tegenspel meer wilt bieden dan is Df4, c6 of b6 natuurlijk veel beter.

Mijn tegenstander zit hier in hevige tijdnood en de stelling wordt er niet makkelijker op voor wit. 29.c5 Toch nog kleine tegenkansen door mijn slordige vorige zet. Dus terug naar e5 De5 30.cxd6 cxd6 31.Dc3 En deze zet is natuurlijk vrij logisch. Wit is niet bang om een toreneindspel in te gaan met de torens op het bord en een versplinterde pionnenstructuur Tac8 En als er dan al geruild moet worden dan liever met mijn toren al op de open lijn. Df4 lag ook weer voor de hand. 32.Dxe5 Txe5 En hopla weer een nieuw stuk op e5 en nu moet wit zich serieus zorgen gaan maken om e4. Want zwart kan gaan verdubbelen en heeft ook nog eens f5 in de stelling zitten. 33.Tb3 Nog altijd driftig op zoek naar tegenspel. Tc7 34.a4 Tce7 35.Tb6 Td7 Deze zet is veel te angstig. Veel sterker is Txe4, Th1 (is de beste) en Td7. Maar logischer is Txe4, Txe4 Txe4, Txd6, Txh4 en zwart wint makkelijk. 36.a5 f5! Zat natuurlijk al de hele partij er aan te komen en dit is het juiste moment. Eerst nog Kg7 kan ook, maar met je tegenstander onder de 2 minuten bedenktijd op de klok zet je hem graag nog even in de denktank. De rest is moeilijk maar winnend en gaat redelijk zoals wordt aangeraden 37.Tg1 Kf7 38.exf5 Txf5 39.Tb3 Tc7 40.Tbg3 Tf6 41.Tc1 Txc1+ 42.Kxc1 Tf5 43.Tb3 Txd5 44.Txb7+ Kf6 is nog wat slordig, Ke6 is beduidend sterker. Maar de klok was weggetikt en stond op vlag, ik vond het wel leuk om nog even door te spelen 45.b4 Rd4 Maar toen hier mijn tegenstander nog even de denktank in wou gaan vond ik het wel prima om te claimen. De stelling wint natuurlijk ook met die pionnen extra. Maar makkelijk zou het zeker niet zijn en opperste concentratie was vereist. Ik speelde Td4 nog even om te laten zien dat ik wel het juiste plan had. Ik denk een mooi en verdiend vol punt. En zo kon ik alsnog redelijk snel aan de slag met iPad om de partijen in te voeren.

 

Waardig invaller

De vorige keer dat Hans in de het tweede van En Passant inviel, was niet zo een succes. Ik meen mij te herinneren dat Hans vorig jaar inviel tegen Amersfoort. Een wedstrijd om heel snel te vergeten want daar ging het helemaal mis. Hans had net een thema-avond meegemaakt bij En Passant over het Benko(Wolga)gambiet. Natuurlijk had Richard het prima uitgelegd en hadden we daarna met wat vluggertjes kunnen oefenen. Maar om het in die wedstrijd te proberen was wat teveel gevraagd. Maar Hans leert snel en heeft zich waarschijnlijk daarom ook zo makkelijk kunnen vestigen in Spakenburg. Want Hans woont daar inmiddels ook en kan iedere week heerlijk op het fietsje naar het schaken toe. Of zeg je zelf dat je liever naar het “toepen” (ik hoop maar dat je het zo schrijft) gaat. Helaas heeft al iemand de bijnaam kippenvleugel, maar jij kan er ook wat van. (JR: Misschien moeten we onderscheid maken tussen “Chef kippenvleugelproductie” en “Chef kippenvleugelconsumptie”?) Maar dat Hans in zijn goede vel zit, laat hij zien met goede partijen en leuke punten. En Hans is topscorer voor zijn team tot nu toe:

Met een terechte invalbeurt in het tweede. We komen in de partij bij zet 15 voor zwart, waar wit heeft gekozen voor een dubbelfianchetto-opening en een doorgeschoven centrum.

Kees van Nieuwenhof - Hans de Vries

Bij Hans ligt de focus duidelijk op het voorbereiden van de zet c5, maar hij moet terdege rekening houden met de toren op c1 en zijn dame op c8. Wit heeft zojuist Tc1 gespeeld en zwart kiest om een verzwakking aan te brengen in de witte pionnenstructuur en de zwartveldige loper op een houtje te laten bijten. Want ja die wil je niet ook nog eens op je koningsstelling hebben.

Pxe5 Toch is dit niet echt aan te raden. Je schakelt namelijk een heel belangrijke eigen verdediger uit. Het paard op f6 is namelijk wel erg belangrijk. Maar wit profiteert gelukkig niet. 12.dxe5 Pd7 13.cxd5 exd5 14.Lh3 en plots zijn de witte lopers monsters geworden en heeft wit een erg prettige stelling Lf8 15.Pf3 c5 16.Pg5 Wit speelt dit thematisch erg sterk. Zwart zal snel moeten kiezen om de penning op te heffen anders wordt hij er echt afgedrukt. Dc6 17.e4?? Nu zit je zo sterk te spelen en je verliest, vervolgens kom je thuis en zet je toch de computer even aan. “Want waar ging het nou fout?” Als je dan deze zet ziet, ik denk dat je hele drankvoorraad er in één keer doorgaat. Natuurlijk is het een leuk idee dat als zwart gaat slaan op e4, dat wit een stuk wint op d7. Maar ja schaken is geen dammen, je hoeft niet te slaan. En daarbij dit was bij dammen ook goed, want Hans slaat wel, alleen een totaal andere dan de wit speler had gehoopt. Pxe5 zwart profiteert optimaal 18.f4 h6 Prima zet, Le7 heeft hetzelfde effect alleen ontwikkel je daarmee ook nog eens een stuk. 19.fxe5 hxg5 20.Dh5 Dc7 Oei, hier geeft Hans in principe zijn partij weg. g6 was wel heel hard nodig. 21.e6 Wit lijkt het moraal weer te pakken te hebben maar zit inmiddels ook met een tijdsprobleem. fxe6 22.Txf8+ een prachtig uitgevoerd torenoffer, dat de zwarte stelling heel veel pijn doet. Kxf8 23.Tf1+ Ongelooflijk, hier heb je je torenoffer toch niet voor uitgevoerd? Ik hoop dat hij nog wat drankvoorraad over had na e4. Want hier is toch echt Dh7 uit in alle varianten Kg8 24.Tf6 wanhoop, Hans had deze toren gewoon kunnen slaan maar speelt d4 25.Txe6 Df7 En de stukken gaan in het doosje. Laten we het maar houden dat je geluk alleen maar vergroot door het te delen. En er zit een mooie tijd aan te komen voor Hans en ik hoop dat hij nog veel meer geluk gaat krijgen.

Snel naar de puntenknallers van EP2. Te beginnen aan bord twee waar de beide spelers elkaar niet veel ontliepen. En daar kwam de kwam de volgende stelling op het bord na 25 zetten met wit aan zet:

Wim van Oosten - Arie van den Hoogen

Ondanks dat de pionnenstructuur van Zwart behoorlijk is verminkt, heeft het ook zo zijn voordelen. Zwart heeft namelijk de half-open lijnen tot zijn beschikking en een verstevigd centrum.

Belangrijk in dit soort stellingen is dat de koning actief wordt. Want de kans dat je op het bord mat gaat is niet heel groot, en het is nu gewoon een extra stuk om mee te schaken. Wit begint te kijken hoe ver de koning kan komen.

26.Kf1 Tb8 De open lijnen pakken is inderdaad een verstandige keuze, want het geeft een constante druk en de witspeler moet blijven verdedigen. 27.Ke2 Daar komt het extra stuk aan Kf7 En zwart moet natuurlijk reageren. Beide spelers snappen het principe en ondanks dat het geen spektakel partij is kan hij toch heel leerzaam zijn voor spelers op clubniveau. 28.Kd3 e5 verhindert dat de koning de f-lijn op gaat.29.Kc2 Ke6 30.Pe1 c4 31.e4 tot hier speelt zwart het helemaal goed. Pf6 Maar dit paard wordt hier naar het verkeerde veld geplaatst. Natuurlijk moet het paard e4 gaan aanvallen. Maar dat kan natuurlijk ook via het betere veld c5. Daar heeft het paard een dubbelfunctie. Het valt e4 aan maar heeft ook veld b3 in zicht, wat een prachtig veld is voor het paard. 32.f3 Pd6 33.Kb1 Kc5 34.Pc2 a5 Het is erg jammer dat zwart niet op zoek gaat met de verplichte break via d7. Als de torens hierop worden verdubbeld, dan is wit op een gegeven moment verplicht te slaan op d5 en is zwart van een dubbelpion af en heeft een perfecte stelling 35.Pe3 dxe4 36.Pf5 natuurlijk veel beter dan terugslaan en het zwarte paard in de stelling laten komen. Teb7 37.Te1 Tb3 Dit is de remisezet, die toren heeft daar niets te zoeken natuurlijk 38.Ka2 T3b7 Gelukkig komt Arie ook snel tot die inzichten, maar nu wint wit zijn pion terug en komt er een remisestelling op het bord. 39.Pd6 Re7 40.Pxe4+ Pxe4 41.Txe4 In een dubbele toren eindspel en met een 5-1 op het bord voor EP geloofden beide spelers het wel en kozen ze voor zetherhaling. Tbe8 42.Kb1 Re6 43.Td7 T6e7 44.Td2 Te6 45.Td7 T6e7 46.Td2

 

“Traxler”

Een opening waar ik het eerst van te horen kreeg van Meneer de Koning, een Barneveldse Schaker op leeftijd. Een groot liefhebber van het spelletje, iemand die decennialang alle uitslagen bewaarde. En als je op de club kwam en je had extern gespeeld, dan was hij altijd super geïnteresseerd. Hoe hij over het schaken praat zal mij altijd bijblijven. Dus als andere mensen gaan discussiëren over deze opening heb ik geen mening. En al zal iedereen de theorie beter kennen dan mij, de Traxler hoort voor mij bij Meneer de Koning.

Jan Matthijs van Leeuwen schrijft altijd de uitleg bij zijn eigen partijen en dat geeft weer totaal andere inzichten dan dat ik het zou doen. Dus bij deze:

Ed Faber – Jan-Matthijs van Leeuwen

Het lijkt erop dat de Zaltbommel Zuilichem Combinatie een zogenaamde tactische opstelling probeerde. Dick zat tegen iemand te schaken die op zet 3 in een volstrekt normale stelling al met zijn handen in het haar zat. Ik mocht – zo zag ik later – tegen de aanvoerder van hun ratinglijst. Vooral in de opening heb ik dat gevoeld.

 

1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lc4 Pf6 4.Pg5 Lc5

Het kan niet anders, of Arie van Diermen – die naast me zat – moet stiekem gedacht hebben: leert die jongen het nou nooit af… Ik heb het Traxlergambiet een paar keer tegen hem gespeeld in de interne en ben er steeds hardhandig afgezet, bv. op 18 maart 2011 (5. Lxf7 Ke7 6. Ld5 Tf8 7. 0-0 d6 8. Lxc6 Lg4 9. Pf3 bxc6 10. D3 De8 11.Le3 Pd7 12. Pbd2 Dh5 13. h3 Lxh3 14. gxh4 en het bleek te weinig).

Arie gaf ook aan wat het goede recept is voor wit: sla op f7, speel de loper terug naar d5, ruil op c6 en ga rustig ontwikkelen. En mijn tegenstander doet exact dat. Erg verontrustend. (JR: Misschien deze opening extern maar niet meer spelen dan? Zeker nu de gehele internettende wereld weet welke dubieuze opening de huisvariant van JMvL is)

5.Lxf7+ Ke7 6.Ld5 Tf8 7.c3 ? Maar dit is te optimistisch. Gelukkig voor hem profiteer ik niet. d6 ? [7...Lxf2+! 8.Kxf2 Pxe4+] 8.Lxc6 bxc6 9.d4 exd4 10.cxd4 Lb6 Lb4+ helpt wit alleen maar in ontwikkeling. Ik wil zo veel mogelijk stukken op het bord houden om daarmee de witte koning te kunnen bestoken. 11.0–0 Lg4 12.Dd3 h6 13.e5 ?! Interessant en actief, maar niet volgens het recept Van Diermen, nl. rustig ontwikkelen. dxe5 14.Da3+ Dd6 15.dxe5 Dxa3 16.exf6+ gxf6 17.Pxa3 hxg5

 

De openingsrook is opgetrokken. En ik kan opgelucht ademen. De verminking van mijn pionnenstructuur wordt gecompenseerd door het loperpaar. Het staat ongeveer gelijk.

18.h3 Achteraf bleek dit gewoon tempoverlies. Je jaagt de loper naar een beter veld. Le6 19.Te1 Kf7 20.Le3 Tad8 21.b3 Om de toren te kunnen spelen. Td3 22.Tad1 Tfd8 23.Txd3 Txd3 24.Pc2 Met de bestemming c4. a5 25.Tc1 Wit speelt op de zwakte c6. Lf5 

 

Misschien positioneel niet de allersterkste zet, maar het zet wit wel onder druk. Ik dreig Tc3, en er zit nog iets in… 

26.Pe1 ?? Txe3! 0-1

En zo scoorde Jan Matthijs alweer zijn zoveelste punt dit externe seizoen.

 

“Blakend zelfvertrouwen”

Afgelopen vrijdag na zijn winst op Richard Vedder werd er al veel over gesproken. Als Arie nou ook nog de kracht van pionnen gaat begrijpen, dan wordt het echt een hele sterke speler. Voor mij is hij dat al lang. Sterk in de opening, maar ook nog eens bijna niet van te winnen in een eindspel. De trotse koploper van de Interne competitie van En Passant, een geweldige score in de externe competitie. En dan komt hij met deze partij. Waarin hij 3 boertjes geeft, en dan bedoel ik niet boertjes die je geeft na het eten. Nee gewoon 3 pionnen in een gambiet, Maar dan krijgt hij spel en dan gaat het hard.

We komen er in na zet 8 van zwart:

Arie van Diermen - Erik van Heusden

Wat gelijk opvalt zijn de niet ontwikkelde stukken van zwart en de snelheid waarmee de witte stukken in het spel zijn of komen. Zwart kan alleen nog maar gaan verdedigen. Er volgt:

9.Db3 De7 10.Dxc3 Maar eens gaan beginnen met een boertje terughalen. Pf6 Zwart wil heel graag stukken ontwikkelen 11.e5 Maar zo kan het paard weer gelijk een ongelukkiger veld gaan opzoeken. Ph5 Hij wil niet terug in het hok, maar dit verliest gewoon het stuk. 12.g4!  0-0 Ja met dit soort zetten maak je Arie blij. Een stuk winnen en ook nog rokeren naar een open lijn. Nu wordt een slachting. 13.gxh5 h6 14.Kh1 De lijn wordt in gebruik genomen. En nu ook nog eens h6 is gespeeld zal Arie al weer aan het kijken zijn naar de offers maar dan mist hij tot ieder zijn verbazing een makkelijke winstkans. Er volgt Pd8 15.La3 c5? En deze zet kan natuurlijk helemaal niet.  16.Tad1 Maar Arie zag hem niet, ongelooflijk want dit soort combinaties mist hij niet snel. Want wit kan gewoon slaan. Lxc5, als zwart terugslaat Dxc5 volgt Lxf7+ met damewinst. b6 Zwart zit nog altijd met zijn ontwikkeling te rommelen en Arie gaat voor de winst 17.Tg1 Pe6 18.Lc1 Voor een stukoffer misschien? Kh8 Broodnodig. 19.Ld5 een uiterst nuttig tussenzetje om de loper niet op b7 te laten komen met vervelende penningen tot het gevolg. Tb8 20.Tg3 Klaar voor de verdubbeling. Als of er een Dartbord op g7 ligt waar Arie niet met een pijltje in wil gooien, maar met een speer om het bord te klieven. Lb7 21.Lxb7 Txb7 Zoals aangegeven, geen lastige penningen laten staan. 22.Tdg1 Tbb8 ja met twee pionnen voor een stuk wil je nog niet opgeven. Maar je zal vast wel al zien wat er gaat komen. 23.Le3 Nodig om ruimte te maken voor de Dame Tfd8 24.Dc1 g5 Zwart wil duidelijk niet meer. Met Kh7 kon hij nog verder maar ook dan blijft het een kwelling 25.hxg6 fxg6 26.Txg6 en de stukken gingen het doosje in.

En zo stond er weer een grote uitslag op het bord en kunnen we weer lekker kijken wat de concurrenten gaan doen. BSG heeft alweer een puntje laten liggen en op dit moment dat ik het verslag aan het afronden ben is de Rode Loper bezig met hun wedstrijd tegen Moira. (JR: op USF is inmiddels gemeld dat de Rode Loper met 6-2 gewonnen heeft)

Maar ik vraag mij af, of deze sneltrein die op weg is naar promotie nog wel is af te remmen. De volgende ronde is tegen Laren 1 weer in ons eigen thuishonk. Een tegenstander die ons weer een stapje dichterbij zou moeten brengen.

 

Met plezier geschreven,

Robert Krouwel