Robert Krouwel wint Jänisch-toernooi

2013-12-29

Index  < Vorige  Volgende >

Vrijdag 27 december stond er een snelschaaktoernooi op het programma. Geen gewoon snelschaaktoernooi, maar eentje met een verplichte opening. Het Jänisch gambiet in het Spaans (1. e4 e5 2. Pf4 Pc6 3. Lb5 f5) was deze avond verplichte kost. Hoewel deze opening een licht dubieuze reputatie heeft, is hij zeer goed speelbaar tot op het allerhoogste niveau. Vaak krijg je er met zwart prima spel en aanvalskansen mee, als bonus ontwijk je ook nog de openingsvoorbereiding van je tegenstander. Perfect voor onderbond-niveau dus!

Jan-Matthijs van Leeuwen verzorgde een korte inleiding, daarna kon er geschaakt worden. Bij afwezigheid van de "grote drie" (die een tripje naar Texel maakten) achtten velen zich kansrijk. Na vier van de zeven dubbele ronden was wel duidelijk dat het zou gaan tussen Arie van Diermen, Jan-Matthijs van Leeuwen en Robert Krouwel. Bij het ingaan van de laatste ronde had Robert een halfje achterstand, maar hij wist als enige beide partijen te winnen. Daarmee werd hij met 10,5 uit 14 eerste, een halfje voor Jan-Matthijs van Leeuwen.

De eindstand:

1

Robert Krouwel

10,5

2

Jan-Matthijs van Leeuwen

10,0

3

Arie van Diermen

9,0

4

Hans de Vries

8,0

5

Thomas Reichardt

7,5

6

Gijs Huijgen

7,5

7

Joël de Jong

7,5

8

Bashar Basil

7,0

9

Jasper Reichardt

7,0

10

Dion de Graaf

6,0

11

Jacob de Graaf

6,0

12

Aart de Jong

5,0

13

Ernst de Reus

4,0

14

Rut Koelewijn

3,0

En dan de aanwijzing, hij was erg moeilijk deze keer. We zien het paard van Troje en een boel graafwerk, wat heeft dat nou met schaken te maken? De archeoloog die de restanten van het oude Troje wist te vinden was ene Heinrich Schliemann. Zijn neef Adolph Schliemann is de naamgever van de schaakopening die in het Engels de Schliemann Defence heet. Inderdaad, wij kennen die als het Jänisch gambiet.

paard

graaf