En Passant 4 wint ruim van Baarn 2 (verslag)

2013-12-15

Index  < Vorige  Volgende >

Uitspelen is altijd lastig. Als onze er in ons denksportcentrum darttoernooi is, is uitspelen te verkiezen boven een thuiswedstrijd. Je ontloopt dan de massale rook, veel herrie, stomerijkosten voor je kleding en ander ongemak.

Met een bijna compleet team, alleen Bashar ontbrak (hij werd vervangen door Thomas), werd de reis naar Baarn aangevangen. Nadat de auto geparkeerd was en de nieuwe locatie van Baarn gevonden, gaf Rick de teamopstelling, die hier en daar was aangepast, aan Rien van Brummelen. Ik vermoed dat hij de opstelling van zijn team daar op aanpaste, aangezien Baarn op bijna borden afweek van hun normale volgorde. Later bleek dat het Baarnse team in een tactische opstelling speelde om een keer te gaan winnen. Ook verschenen enkele sterke invallers op het strijdtoneel. Ik heb de indruk dat Rien ook een beetje schrok van alle Reichardt's die meededen. De helft van de spelers droeg namelijk die achternaam.

Monica maakte haar debuut aan bord 1. Zij was als eerste klaar. De opening werd goed behandeld en dankzij een tactische manoeuvre en een tussenschaakje zette ze zoveel druk op de stelling dat zij een stuk won. Na overleg tussen Thur Breukers en de teamleider van Baarn, deelde Thur opgelucht mee dat hij mocht opgeven. Eerste punt dus binnen.

Aan bord 2 verliep de strijd wat trager. Gert speelde met zwart een partij waarin er in de stelling wat heen en weer geschoven werd en de spanningen toenamen. Wit hield echter goed stand en er kwam een eindspel op het bord waarbij wit zijn paard erg sterk neerzette. Van eventuele winstkansen was geen sprake meer en er moest gewerkt worden om het halfje binnen te slepen. Dit lukte eigenlijk makkelijker dan gedacht, omdat wit zijn paard niet optimaal gebruikte.

Robin kreeg op bord 3 met wit de (op rating) sterkste speler van Baarn tegenover zich, S. van Voorthuizen. De paarden kwamen in het centrum en zwart kreeg mooie vrijpionnen op e3 en d4. Wit had daar tegenover 2 vrijpionnen op e5 en f5. In een situatie die er best gevaarlijk uitzag, miste Robin een mogelijkheid een toren van zwart te veroveren. Hoewel zwart nog wel aandrong, werd uiteindelijk toch de vrede getekend.

Speciaal voor Jan-Matthijs het partijfragment:

diagram

Dit is de stelling nadat zwart Tg7 heeft gespeeld. De partij ging verder met Dxg7, Dxg7+ Tg3 waarna het materiele evenwicht hersteld werd. Robin miste helaas de voortzetting f6! Waarna hij een toren had kunnen winnen en daarmee de partij!

In Jan Timmerman trof Hans de Vries een goede tegenstander. De strijd op bord 4 ging in eerste instantie redelijk gelijk op. Wit kon het initiatief nemen en Hans kwam wat onder druk. Een grote afruil deed het initiatief kantelen. Hans kreeg steeds meer spel en in een uiterste poging van Jan om een pion terug te winnen, ging zijn loper en daarmee ook de partij verloren

Op bord 6 speelde Rick om eindelijk eens van de 0 punten af te komen. De strijd ging lang gelijk op. Tegenstander Boss kwam beter te staan. Hij kwam er echter niet door. Of hij zijn kansen optimaal benut heeft is mij niet bekend. De uitspraak van Rick aan het eind is veelzeggend: "Ik ben met remise echt ontsnapt". Geluk moet je soms ook een beetje hebben.

Thomas speelde tegen Ton Koekoek op bord 7. Voor Thomas een tegenstander om allerlei woordgrapjes te maken. Vooral als hij beter komt te staan, want we kennen Thomas: staat hij beter dat maakt hij steeds meer geluid. Is 't wat minder dan hoor je ‘m niet. Thomas kon een loper van zijn tegenstander insluiten en door met zijn eigen stukken actief te blijven spelen, was de strijd snel gestreden.

Jeroen Gootjes en Rien van Brummelen troffen elkaar aan bord 8. Het leek gelijk op te gaan maar Jeroen werd steeds optimistischer over zijn kansen. Rien kwam steeds meer in de verdrukking en Jeroen kon glunderend het punt op het grote bord bij Baarn laten bijschrijven.

Bord 5 dan? Op bord 5 speelde Gijs. Tot nu toe nog 0 punten en Gijs wilde dat erg graag veranderen. Hij ging er dan ook goed voor zitten. Materieel bleef de stand gelijk maar Gijs had 2 pionnen op de damevleugel en zijn tegenstander maar 1. Op de koningsvleugel was de situatie echter andersom. Gijs wist dat de verste vrijpion beslissend zou zijn en dat bleek ook het geval. Hoewel Gijs langdurig de Henkregel overtrad (team reeds gewonnen en dan toch doorgaan) kon hij volle punt bijschrijven. Henk overtreedt die regel tegenwoordig ook steeds, moet Gijs gedacht hebben, dus mijn teamgenoten wachten maar even.

5 overwinningen, 3 remises en geen nederlagen, leverden uiteindelijk een 6½-1½ overwinning op. Gedeeld 3e, exact gelijk met Doorn-Driebergen. Prima resultaat.

Gert Reichardt