En Passant 2 koploper na monsterscore (update, verslag)

2013-12-01

Index  < Vorige  Volgende >

De stand en persoonlijke uitslagen staan op de SGS-site 

Vegtlust 1 is vorig jaar op een beetje schlemielige manier gedegradeerd uit de promotieklasse, namelijk op 1 bordpunt. En dan is de vraag of de vechtlust nog wel aanwezig is. Maar dat ze een goed team hebben mag geen twijfel over bestaan. Maar En Passant 2 heeft een duidelijk doel voor ogen dit jaar. "Het moet gebeuren", we moeten eens met En Passant 2 naar de promotieklasse.  Door het gelijke spel van BSG 3 en De Rode Loper 1 en het verrassende verlies van Rivierenland 1 kon En Passant dan ook alleen aan de leiding komen. Het team rook bloed en als dan ook de onderste borden eindelijk eens gaan scoren, dan krijg je grote uitslagen op het scorebord. Want met 7-1 winnen van Vegtlust dat liegt er niet om. Wat mij het meeste opviel deze avond en waardoor ik enkele "extra" vraagtekens heb, is het nieuwe speeltempo. Het tempo dat is geïntroduceerd om in gewonnen eindspelen niet door de vlag te worden gestampt, en tempo dat het goede schaken en het beter schaken moet bevorderen. Maar gisteren zaten maar liefst 4 borden te teren op de 10 seconden increment per zet al vroeg in het middenspel. En ik geloof er niet in dat dit goed is voor het schaken. Zit je er echt op te wachten als tegenstander en als toeschouwer dat je zit te kijken naar iemand die wel zijn tijd kan indelen en iemand die worstelt met die 10 seconden?

Het was voor het eerst trouwens dat het team compleet was en dus in de sterkste opstelling kon spelen. Ooit heb ik een fantastisch leuk verslag gelezen over een team uit de KNSB competitie waarin de spelers met een voetbal elftal worden vergeleken. Dat verslag is volgens mij niet te verslaan maar ik zie ons team wel als een race auto. Richard en Dick als de turbo die ons de eerste wedstrijden een geweldige start gaan geven. Arie en Arie die zorgen voor de continue doorstroming (van de punten), de stabilisators. De technische aspecten van Jan Matthijs die openingen prima weet uit te buiten , de moed van de bestuurder in moeilijke situaties van Gijs Cor (af en toe vreselijke stellingen, maar altijd weer knokkend voor de punten). En het doorzettingsvermogen van Robert en Jacob, want ja als het met de vorm niet goed zit moet je dat dorzettingsvermogen hebben om uit dat dal te geraken. De auto stabiel proberen te houden, en als het dan wel lukt dan knalt de auto door en is het niet te stoppen.

Gisteren was er duidelijk geen medelijden met de verslagschrijver en bij deze ook het dringende verzoek aan Richard of hij het volgende trainingsuurtje wil besteden aan helder, duidelijk maar vooral goed noteren. Want het was te erg dit keer, 1 partij heb ik zelfs helemaal niet kunnen ontrafelen. Om het maar eens mooi te zeggen "Ik kon er Vis noch Vis van maken" ja ik weet dat het met vlees moet maar zo weten jullie meteen waar ik het over heb.

Maar met een fotootje van de stelling wil ik jullie de laatste truc niet onthouden. Met een uur lang spelen in tijdnood kwam daar dan toch nog het eindspeltrucje om de partij te winnen.

 

Partij 1: Dick de Graaf - Paul Bekkers

Tijdens het opzetten van de kunststukje vertelde Dick mij al dat hij op dat moment gewonnen stond, maar ik vraag mij af of iedereen het inderdaad naar winst had kunnen manoeuvreren. Maar als Dick het met zoveel zekerheid vertelt, dan geloof je hem meteen. Jammer dat ik niet de hele partij heb.

De stelling na "heel veel" zetten:

diagram

De computer komt slechts tot +0.29, dus die zekerheid en het zelfvertrouwen moet wel erg hoog zijn. Na 3 zetten staat het echter +9.23 en heeft hij toch weer gelijk. Al is de blunder groot. Zwart wilt natuurlijk zijn d-pion gaan opspelen en als wit wat schaakjes zou gaan geven wil de koning wel a4 gaan ophalen en is de race begonnen. Maar er zit in het schaakspel altijd wel een trucje.

Dick speelde hier de rustige zet Kf2 (of Kf3 maar dat maakt voor de truc niet uit) zwart antwoordt met Ke5 compleet volgens verwachting van bovenstaand plan. Het schaakje volgt om de koning terug te dringen Te2+. Maar zwart heeft het plan naar a4 in zijn hoofd en speelt Kd5?? Waarop het vernietigende c4 volgt met torenverlies.

 

Arie van Diermen - Adriaan Fornier 

En ja hoor ik kan weer vroeg over onze puntenmachine beginnen want hoe ik het verslag ook begin, spannend kan ik het niet maken. Of ik zou met de 2 remises moeten beginnen. Maar Arie van Diermen speelde gewoon weer een goede pot en komt op de prachtige score van 3 uit 3. In een drakenvariant van de Siciliaan beging zijn tegenstander een blunder en gaf meteen (misschien te snel) op.

We komen in de partij op zet 10:

diagram

Een opstelling zoals Arie het wel vaker opzet tegen "de Draak". Uit eigen ervaring weet ik dat je tegen deze witte stelling wilt aanvallen. De Witte verdediger op f3 wilt uitschakelen en misschien zelfs wel met Pe8 om f5 voor te bereiden. Zeg het maar, je heb als zwart zijnde in ieder geval het gevoel prima te staan en je gaat aan aanvallen denken. Zwart speelde hier 10. ..., Pd4  Goh waar ken ik dat toch van. 11.Le3 Pxf3+ 12.Dxf3 En Arie neemt heel langzaam de aanval al over, ook de computer vind dat de partij al kantelt. Maar ja zwart zit nu in de aanval modus, dus "Unleash the Dragon" of in plat nederlands: Laten we de drakenloper op g7 eens in volle kracht benutten. De damevleugel moet worden open gebroken. Tb8  Voorbereiding op b5 13.Df2 zou niet in mij opgekomen zijn, maar schiet mij maar lek het is precies wat de computer aanraad. Kom op Arie, ben je werkelijk zo goed in deze opening? e6?? En dit is hinken op 2 gedachten en dan gaat het ook gelijk mis, e6 is een geheel foute voortzetting en Arie straft het direct af 14.e5 Pd5?? 15.Lxd5 En dan mochten we het gisteren misschien snel vinden dat hij opgaf maar als je rustig kijkt naar de stelling dan staat Wit ook wel heel erg sterk hoor. Na exd5 volgt Pxd5 met een verschrikkelijke dreiging op e7. Zwart kan zijn plan niet doortrekken met de aanval op h3. Dus in 5 zetten van Opportunisme naar een illusie armer. En zo is het dus maar weer duidelijk dat een opportunist een slecht geïnformeerde pessimist is. Want ik had de tegenstander van Arie op de voorhand van informatie kunnen voorzien dat Arie dit graag speelt.

Dan de partij die gisteravond wel de meeste aandacht trok. Iemand die het team op gang helpt en eigenlijk niet zoveel voor zichzelf kan winnen. Want ja verwachten allemaal maar even dat hij wint, dat het een formaliteit is. Maar je moet het maar doen en zeker in een wild west partij als deze moet je het ook maar allemaal even zien.

Gerrit Harmsen - Richard Vedder

diagram

En dan heb ik geprobeerd om de "gedachtelijnen" in kaart te brengen, hoe de spelers moeten hebben gedacht en wat dan het beste is. En dat ziet er dan een beetje zo uit:

diagram

En dan maar eens kijken hoe dat in de partij gaat: Voor wie het weten wil. Computerstand -0.23.

15.dxe6 Wit kiest voor de kracht van de witveldige loper die helemaal tot Ta8 reikt.  fxe6 redelijk verplicht want anders heeft wit nog een tussenschaakje met exf7+, voor zwart komen zo ongeveer alle getekende lijnen in aanmerking  16.Txe6 met dubbele aanval op de loper a6 en de Toren op a8 Lc5 Scherpe en goede voortzetting, laat wit maar kiezen wat hij wilt maar de stelling onder druk houden. Richard gaf aan dat wit wel ergens remise had kunnen houden. De computer zegt dan ook een duidelijke 0.00 17.Le4 dit is de beslissende fout. Wit kan hier echter met 2 varianten naar remise, maar ze zijn niet makkelijk;

1. 17.Txa6 Txf2 18.Kh1 Txd2 19.Db3+ Kf8 20.Lxd2;

2. 17.La3 Lxf2+ 18.Kh1 Lb6 19.Db3 Pf2+ 20.Kg1

Txf2! Uitermate sterk en wit zit zwaar in de problemen. 18.Kh1 Om het vernietigende aftrekschaak te voorkomen. Txd2 Maar dat Richard geen machine is wordt hier duidelijk want hier mist richard de prachtige voortzetting: Lc8, Tc6, Tf7, Dh5, Pf2+, Kg2, Pxe4 en het is helemaal uit. 19.Dxd2 Pf2+ en de stelling komt weer terug in de remise marge. 20.Kg2 Dxd2 21.Lxd2 Pxe4 22.Txa6 Een logische voortzetting omdat je bang moet zijn voor de penning met Lb7 als je het paard neemt. Maar via Txe4, Lb7, Ta-e1 geeft wit alleen het kwaliteit terug, en is de stelling pot remise. Maar deze gemiste kans komt wit niet meer te boven. Pxd2 Met 2 stukken tegen een Toren maakt Richard het vervolgens netjes af. 23.Tc6 Ld6 24.Td1 Pe4 25.c4 Tb8 26.a5 Tb2+ 27.Kf3 Pc5 28.Td5 Pd7 29.Txc7 Txc7 30.Txd7 Lxa5 31.Txa7 Lb6 32.Ta8+ Kf7 33.h4 Tb3+ 34.Kg2 h5 35.Tc8 Tc3 36.Tc6 Ld4. En wit geeft terecht op. Het heeft weinig zin om een tussenstand te plaatsen voor de spanning. Want vegtlust komt niet in de buurt. Om 11.00 uur stond het 3,5 - 0,5.

En dan kan ik nu eindelijk weer eens een winstpartij van mijzelf plaatsen.

Wijnand Groenen - Robert Krouwel

1.e4 d6 2.d4 Pf6 3.Pc3 Pbd7 4.Lc4 e5 5.Pf3 Le7 6.Lxf7+

diagram

Dit kreeg ik al eens eerder tegen mij in de Interne competitie van Barneveld. Toen juichte ik iets te enthousiast en durfde de tegenstander niet door te zetten. Want ja het is echt theorie. Je moet alleen weten hoe je het speelt, maar als je als zwart a tempo zet dan gaan ze twijfelen. Na

Kxf7 7.Pg5+ Kg8 8.Pe6 De8 was wit er ook niet meer zo zeker van en ging een uur aan het nadenken. En ik wist dat het gedaan was want deze theorie is mij redelijk goed bekend.

1 van de allerleukste voortzettingen is Pxc7, Dg6, Pxa8, Dxg2, Lf1, exd4, Dxd4, Pe5 met vork dreiging f3, Pf-g4, xg4, Lh5+ en het is helemaal uit. 9.d5 De durf is er niet en wit staat nu gewoon een stuk voor 2 pionnen achter.  Dg6 een logisch vervolg en vergis je niet, zwart staat hier al op 2.97 en heeft gewoon heerlijk spel. Dat mensen even moeilijk zaten te kijken naar mijn stelling is te begrijpen maar je moet dit echt kennen. En het uur bedenktijd dat werd genomen zei mij meer dan genoeg. 10.Df3 Pb6 11.Pxc7 Ja dan had je beter gelijk kunnen doorslaan zonder op zet 9 eerst d5 te spelen. Nu krijg je een behoorlijke bak ellende over je heen. Lg4 12.Dd3 Tc8 13.Pe6 Lxe6 14.dxe6 Dxg2 15.Tf1 Dg4 en dat ik soms nog wel weet is tot hier duidelijk. Ik heb exact de zetten gevolgd die de computer ook zou hebben gedaan. 16.Le3 Dxe6 hier Pc4 spelen geeft ook prima spel. De rest is redelijk geforceerd. Er volgde nog 17.Lxb6 axb6 18.0-0-0 Lc4 19.Df3 b5 20.Dd3 Dxd3 21.Txd3 b4 22.Pd5 Pxd5 23.Txd5 Tc5 24.Td3 g6 25.f4 exf4 Zwart kan niet terug slaan vanwege de penning op de koning op c1. Maar nog altijd vond mijn tegenstander het niet genoeg. 26.Kb1 g5 27.h4 h6 28.c3 bxc3 29.bxc3 Kf7 30.Kb2 Thc8 31.hxg5 hxg5 32.Th1 Ke6 33.Th7 Txc3 Een laatste flauwe truc want zwart houd meer dan voldoende pionnen over 34.Txc3 Bf6 En hier vond mijn tegenstander het mooi geweest en gaf terecht op. Eindelijk maar dan ook echt Eindelijk weer eens een punt en een potje waarin ik duidelijk wist waar ik mee bezig was.

En dan een partij van iemand die ook zo graag van die hatelijke 0 af wou. Want ja je wil het feest mee gaan vieren, en misschien wat voorbarig maar je wilt ook een bijdrage hebben gedaan als je straks aan het einde van de rit echt de promotie heeft afgedwongen.

 

Jacob de Graaf - Andre Lindenberg

We komen er in na een scherp gespeelde opening, die een paardendans had opgeleverd. De paarden vochten om de velden e4 en e5 om zo onrust in de stelling te brengen. Na zet 21 staat de volgende stelling op het bord en dat is een hele interessante:

diagram

Jacob gaat hier verder met zijn pionnenstorm en speelt terecht 22.f5 maar zwart maakt er een prachtige stelling van door hier te kiezen voor een kwaliteitsoffer met aanvalskansen. Dit lijkt een prima voortzetting.  Althans het idee is heel knap de uitvoering iets minder. Zwart moet namelijk een gewoon een pion mee snoepen door eerst Txe5 te spelen en met het snoepen van de pion en het paard dat toch naar d3 gaat heeft het dezelfde uitwerking alleen met een tempo meer.  Pxe5 23.fxe6 Pd3+ 24.Ke2 Lxe6 25.Thg1 lijkt een prima zet om het schaakje uit de stelling te houden. Er werd gisteravond al veel overgesproken maar dit blijkt een vreselijke blunder. Dc6 was vereist. Dit Tg1 kan namelijk worden afgestraft met Tc8 26.Db3 en dan hier niet Dd7 maar Dc7 met verschrikkelijke aanval met Dh2+ 27.Tg2 Dh2 uit de stelling halend. Maar plots staat de volgende alweer voor de deur namelijk Lh3, Zet het voor een willekeurige speler op en die maakt de partij vervolgens genadeloos af. Er volgde g6 28.Kd2 Tc4 29.Tf1 En het meest bizarre nog was dat hier voor remise werd getekend met de opmerking dat zwart hier de stelling zou dichtschuiven en wit er niet meer doorkomt. Het is duidelijk dat het kwaliteit achter meer indruk maakte dan de prachtige stelling die zwart over had. Maar Jacob het is van harte gegund man en gefeliciteerd dat je ook van die hatelijke 0 af bent.

Ik ben de tel kwijt, u ook?  Maar ik moet snel doorgaan want Sinterklaas schijnt zo al langs te komen en ik wil niet de brenger van oud nieuws worden, al ben je dat natuurlijk altijd als je een verslag van een wedstrijd schrijft.

 

Chris Regeling - Arie van den Hoogen

Even wachten Sinterklaas, ik moet deze partij ook nog invoeren en Arie heeft geen medelijden met de verslagschrijver. Hij gooit er weer eens een partij uit van tegen de 70 zetten waarin hij een paardeneindspel wil afmaken. Maar ja Sinterklaas, u heeft natuurlijk meer verstand van paarden dus ik weet niet of Arie zijn schoen nog zet, maar stuur hem even deze analyse op als u wilt.

We komen er in op zet 26 voor zwart:

diagram

Df6 zwart opent de aanval op pion f2. 27.Dc2 fxe3 Dit is een sterke zet want als Wit het paard op e5 slaat volgt er Dxf2+ Kh1 en Dd2 met paardwinst of mat op de onderste rij. 28.fxe3 Te8 29.Tf1 De5 30.Dc4 Pd6 Dit zorgt voor de winst van een belangrijke pion op d3. Het is echter jammer dat gelijk alle zware stukken van het bord verdwijnen waardoor het moeilijk spelen wordt met het extra pionnetje. 31.Dd3 Dxe3+ 32.Dxe3 Txe3 33.Tf3 Txf3 Enigszins verplicht want na schaak op e1 volgt toren f1 en moet zwart als nog ruilen maar houd dan een betere pionnenstructuur over dan nu in de partij het geval was. 34.gxf3 Kg7 En de dans begint, een pion meer in een paardeneindspel waar je altijd moet oppassen voor vervelende vorkjes 35.Kf2 Kf6 36.f4 g5 37.Kf3 Kg6 38.a5 f5 39.h3 Kf6 40.Kg3 Pe4+ 41.Kf3 Pc5 42.fxg5+ hxg5 43.a6 Dit is natuurlijk een erg slimme actie van de wit speler. Als de pionnen daar geruild worden dan kan wit altijd nog eens zijn paard offeren voor het pion om zo alsnog remise te hebben. bxa6 44.bxa6 Pxa6 45.Pb5 Pb4 46.Pxa7 Pd3 47.Pb5 Een keurige verdedigende actie van wit en Arie gaat knokken voor de winst maar wit blijft uiterst cool en schuift de partij naar remise.  Pe5+ 48.Kf2 Pg6 49.Pd4 Ke5 50.Pf3+ Kf4 51.Pd4 Ke5 52.Pf3+ Kf6 53.Ph2 Ph4 54.Pf1 f4 55.Ph2 Pg6 56.Pg4+ Ke6 57.Ph2 Pe5 58.Pf1 Kf5 59.Pd2 Kg6 60.Pe4 Kh5 61.Kg2 Kh4 62.Pf2 f3+ 63.Kh2 Pg6 64.Pe4 Pe5 65.Pf2 Pc4 66.Pe4 Pe3 67.Pxg5 En hier eindigden de verwoede pogingen van zwart, wit offert zijn paard en kan de andere pion op gaan halen. Er volgt nog f2 68.Pf3+ Maar remise is een keurige uitslag.

 

En dan weer een toevoeging van Jan Matthijs die altijd keurig zijn partij geanalyseerd naar mij opstuurt.

Daan van Winsum (Vegtlust 1) - Jan-Matthijs van Leeuwen (EP 2)

29 november '13

1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 f5

En hier moest mijn tegenstander al in de denktank. Prettig om te zien.

4.d3 fxe4 5.dxe4 Pf6 6.0-0 Lc5 7.Pc3 d6 8.h3

Niet fout natuurlijk, maar wel wat traag. Direct Lg5 om daarna ook direct Pd5 te spelen is de theoretische voortzetting.

0-0 9.Lg5 Le6 10.Pa4 Lb6 11.Pxb6 axb6 12.Dd3 Pb4 !?

Ik wilde mijn tegenstander onder druk zetten en actief spelen. Tijdens de partij had ik zo mijn twijfels over de zet, maar Fritz vindt het prima. Bovendien zijn er een aantal velden waar de dame niet naar toe kan. 14. Dd2 Pxe5!

13.Dc3 Pxa2 14.Lxf6 ?!

Gespeeld na heel lang nadenken, terwijl ik dacht dat 14.De1 de aangewezen zet was. Dan kun je met c3 het paard heel lang buiten spel houden. 

14...Pxc3 15.Lxd8 Txa1

Wel opletten natuurlijk. 15. ... Pxb5 ?? zou je zomaar doen.

16.Txa1 Pxb5 17.Lg5 h6 18.Le7

Ik snapte helemaal niks van deze zet, maar wit wil Lxh3 uit de stelling halen.

18. ... Te8

De computer laat zien dat 18...Tf4 veel sterker is. Ik heb er niet eens naar gekeken... Weer wat geleerd.

19.Lh4 g5 20.Lg3 Kg7 21.c3 Kf6 22.Kf1 c6 23.Ke1 Pc7 24.Ta7 Lc8

Ik droomde ervan om de toren te kunnen opsluiten met Pa6, maar dat is inderdaad dromen.

25.Pd2 d5 26.f3 Pb5 27.Ta4 d4 28.cxd4

Hier, en tot mijn verbazing ook op de volgende zet, blijkt Pc4 te kunnen. [28.Pc4 dxc3 29.bxc3 Pxc3] 28...Pxd4 29.Lf2

[29.Pc4 b5 30.Pd6 Td8]

29...b5 30.Txd4?

Uitputting. Mijn tegenstander speelde inmiddels met minder dan vijf minuten. De laatste zetten van de partij zowat enkel op de 10 seconden increment.

diagram

 

Ook ik snap helemaal niets van deze zet. Zelfs onder grote tijdsdruk lijkt het mij niet verstandig om een kwaliteit te geven in deze stelling. Ta8 komt in aanmerking. En wit houd meerdere stukken voorlopig in bedwang. Txd4 zorgt er voor dat je gelijk een verloren stelling moet spelen en je zit nog steeds in tijdnood.

...exd4 31.Lxd4+ Kf7 32.b4 Le6 33.Kf2 Ta8 34.Ke3 Ta3+ 35.Kf2 Td3 36.Le3 b6 37.Ke2 Lc4 38.Pxc4 bxc4 39.Lxb6 Tb3 40.Lc5 Ke6

[40...Tb2+ 41.Ke3 Txg2 42.Kd4 Tg3 43.Kxc4 Txh3]

41.Lf8 h5 42.Lh6 g4 43.Ld2 Ke5 44.fxg4 hxg4 45.h4 Kxe4 46.h5 Tb2 47.h6 RK: ik dacht even dat de pion niet meer te stoppen was maar Jan Matthijs heeft het keurig en sterk uitgespeeld. c3 48.h7 Txd2+ 49.Ke1 Td8 En opgeven maar. We praten veel over Arie maar Jan Matthijs is misschien wel de fanatiekste. Deze jongen wil training, Hij wil de promotieklasse in en beter worden dan dat hij al is. En ook staat inmiddels op 3 uit 3. Kan iemand binnen En Passant niet aan zijn wensen voldoen en die training eens opstarten? Als je zulk mooi schaak laat zien, zelf je verslag aanlevert, en zo graag nog beter wilt worden. Dan moet En Passant dat toch kunnen regelen. Ik waardeer zijn drive in ieder geval ontzettend en het werkt zeer aanstekelijk.

 

En dan als last but not Least, the beast, Mister Sarcasm, Mister "ik ga gewoon nog een keer trouwen" en ga zo nog maar even door. In de Interne competitie speelt hij afgrijselijk en dan nu weer een knappe pot neerzetten tegen Rico van der Pol.

 

We komen er in bij zet 25 voor wit:

diagram

 

25. Tc3 Ondanks dat de computer hier graag Pf4 ziet komen snap ik het plan van Gijs-Cor direct. Torens lekker verdubbelen op de C-lijn, zware stukken ruilen en de zwart veldige loper van zwart is niets meer waard. D5 zal worden opgegeten en wit wint. Wat klinkt schaken toch makkelijk. Pa7 ziet de verdubbeling niet zitten en opent de lijn om te ruilen en zijn paard via een beter veld terug in het spel te krijgen. Dit kost echter gelijk een pion via een simpele dubbele aanval 26. Txc8 Pxc8 27. Pf4 Td6 28.Dd3 Zo kies maar welke je in wilt leveren. Tijdens het invoeren van de partij vind Gijs-Cor dit ook het leukste. Hier gelooft wit het wel en begint plots met onnavolgbaar te noteren. "Thanks Dude" maar gelukkig weten we samen de partij nog te reconstrueren. Want Gijs-Cor maakt de partij keurig af. Er volgt Pe7 Beter de A-pion verliezen dan de f-pion natuurlijk. 29. Dxa6 Lh6 30. Tc1 Dd7 31. Da8+ Kf7? 32. Dh8 Tc6 Een redelijk onbegrijpelijke zet, Zwart geeft zomaar een pion en een tempo zet. Lg7 eerst was toch echt nodig. 33. Dxh7+ Lg7 34.Txc6 Dxc6 35. Ph5 En het loopt net verkeerd om. Eerst 34. Ph6 geeft meer kracht in de aanval, want als zwart nu slaat op c1 volgt Lxc1 en zwart levert een stuk in. Dus in plaats van Txc1 moet volgen Tg6  waarna Lh6 de vis op het droge trekt. Dg6 36. Dxg6+ Kxg6 37. Pf4+ Kf7 38. Kf1 Natuurlijk staat wit nu 2 pionnen voor en is de buit binnen maar je weet het nooit zeker  Lh6?? Dit kost nog eens een pion. Het enige wat Gijs-Cor nu nog kan overkomen is een vreselijke blunder vanwege paardschaakjes. 39. Pxd5 Pxd5 40.Lxh6 Pc3 41. Ke1 Ke6 En nu natuurlijk geen Kd2 wat er voor zorgt dat je een pion terug geeft. 42. a4 Nee lekker Heuveling, je kan hem ook rechtstreeks weggeven. Grapjas. En voor het leuke wordt de notatie nog slechter. Ging dat Paard er na nou nog naar voren of naar achter. Inmiddels 3 man in de analyse. Ook Meneer Voorspel doet mee, maar het helpt al moeten we het wederom zelf afmaken. Pxa4 43. Lf8 b5 Tjonge wat is dit dan, na Kd5 wil ik het nog wel eens zien of het nog zo makkelijk te winnen is voor wit. Maar nu heeft Gijs Cor er geen moeite meer mee en tikt het keurig uit.   44. Ke2 Pb2 45. f3 Kd5 46. Lc5 Pc4 47. fxg4 fxg4 48. Kd3 Ja ook met nog best wel veel stukken op het bord kan je in tempodwang komen. Pb2+ 49. Ke3 en de witte koning loopt de stelling binnen, gaat wat pionnen snoepen en helpt aan de overwinning.

En zo eindigde de avond in een prachtige 7-1 overwinning. Een overwinning waar een aantal mensen van de boze buitenwereld het niet mee eens zijn maar wat ons plezier bracht tot in de late uurtjes. Na bizarre verhalen over "met je dobber in een vreemde Vijver vissen" en er is maar 1 boom waar een heel bos van is: "BosBoom" moest ik het gezellige Spakenburg toch maar weer eens verlaten. Het was per slot van rekening al tegen half 2. En na al die verhalen wist ik zeker dat de goede Sint nog wel zou komen. Mannen het gaat lekker, nog 6 rondeN om ons naar de gewenste doelstelling te brengen.

Robert Krouwel