Richard Vedder prolongeert omnisimultaan-titel

2013-12-01

Index  < Vorige  Volgende >

De derde RAAK OmniSimultaan is gewonnen door Richard Vedder. Hij zorgde ervoor dat de wisselbeker nog steeds niet van eigenaar gewisseld is, want ook de edities van 2011 en 2012 schreef hij op zijn naam. De hele dag bleef hij ongeslagen; 16 partijen leverden 12 overwinningen en 4 remises op. Tweede en derde werden Dennis Flohr en Robin van Ee.

Het toernooi was met 25 deelnemers (5 groepen van 5) helemaal vol. Richard Vedder was op papier ruim favoriet, met 250 ratingpunten meer dan de papieren nummer twee. Maar daaronder was het toernooi in de breedte wel heel sterk bezet, 60% van de deelnemers had een rating boven de 1800.

Voor degenen die niet weten wat een omnisimultaan is: Je speelt in een groep van 5 tegen al je tegenstanders tegelijk, dus op 4 borden. Je moet dus continu heen en weer lopen tussen verschillende borden. Remises leveren 1 punt op en overwinningen 3 punten. Er werden drie voorronden gespeeld, vervolgens werd er ingedeeld in finalegroepen. Er was een prijs in natura voor de beste drie in groep A en de beste twee van de andere groepen. Daarnaast kreeg iedere deelnemer een lekkere speculaarpop mee naar huis.

 

Richard Vedder met de wisselbeker, daarnaast krijgt hij nog een mooie fles wijn. 

Schaak-inhoudelijk is het moeilijk iets zinvols te schrijven. Spelen op vier borden tegelijk is voor de spelers zelf al amper te volgen, laat staan dat je er als (zelf ook meespelende) stukjesschrijver iets over zou moeten zeggen. Wel viel op dat het spelen van vier partijen tegelijk een zekere handigheid en 'boeren-slimheid' vereist. Valstrikken en simpele tactische trucjes hebben vaak effect. Degelijke positionele partijen zijn juist lastig, omdat ze heel veel tijd vereisen. Als je op een gegeven moment nog drie of vier van die partijen moet uitmelken, terwijl je tegenstanders allemaal nog maar één bord (het jouwe) over hebben, dan heb je een groot probleem.

Het beste voorbeeld daarvan werd ongewild gegeven door Joost Marcus. Die begon in de eerste ronde vol goede moed aan een paar positionele partijen .... en ging op alle vier de borden door zijn vlag. Maar Joost leerde snel en pakte in ronde twee zijn eerste punten. En in de laatste voorronde en de finalegroep haalde hij beide keren 10 punten, wat hem de gedeelde eerste plaats in groep D opleverde. 

De deelnemers vermaakten zich in het algemeen prima, de organisatie was tevreden... volgend jaar weer! 

De eindstanden: 

Groep A

1.

Richard Vedder

10

2.

Dennis Flohr

9

3.

Robin van Ee

8

4.

Stephan Paternotte

3

5.

Martin Veldhuizen

1

 

Groep B 

1.

Kevin van Brummelen

12

2.

Marcel Flohr

7

3.

Ron Flohr

5

4.

Willem Hensbergen

3

5.

Remy Sennema

1

 

Groep C 

1.

Caspar Kruijf

9

2.

Hans de Vries

8

3.

Jasper Reichardt

7

4.

Tom Officier

3

5.

Thomas Reichardt

1

 

Groep D 

1.

Joost Marcus

10

 

Ronald Gouma

10

3.

Arie van den Hoogen

6

4.

Rick van Beek

3

5.

Mike Ruitenbeek

0

 

Groep E 

Gert Reichardt (buiten mededinging)

12

1.

Gijs Huijgen

9

2.

Ghasem Ganizadeh

6

3.

Richard Hofman

3

4.

Ruurd Admiraal

0