Dick de Graaf wint Eemlandtoernooi 2013 (verslag)

2013-09-16

Index  < Vorige  Volgende >

Dick de Graaf wint Eemlandtoernooi 2013


Het Eemlandtoernooi 2013 is gewonnen door Dick de Graaf. Na 6 punten uit zijn eerste 6 partijen hoefde hij in de slotronde niet eens meer in actie te komen om het toernooi te winnen. Hiermee neemt 'de Kaaieman' de titel weer over van Richard Vedder, die door andere verplichtingen verstek moest laten gaan.

Het Eemlandtoernooi is al jarenlang het voorbereidingstoernooi voor schakers uit Amersfoort en omstreken. Zeven serieuze 'lange' partijen zorgen ervoor dat de roest van de zomerstop al snel verdwenen is. Locatie is het denksportcentrum van En Passant in Bunschoten. Een groep schakers uit de regio en een pilsje voor een euro: het zijn de ingrediënten voor een toernooi dat zowel serieus als erg gezellig is.

Als je op voorhand naar de deelnemerslijst zou kijken, dan was er geen enkele reden om te twijfelen dat Dick de Graaf het toernooi zou gaan winnen. 200 ratingpunten meer dan de eerstvolgende concurrent, dat moet toch een eitje zijn? Maar Dick speelde ook met een handicap: zijn werk. Je kunt niet overdag met Visspecialist de Kaaieman op de markt vis verkopen, na terugkomst in Spakenburg de wagen schoonmaken en douchen (heel belangrijk!) en dan ook nog om 19:45 stipt achter het bord zitten. Meestal begon hij daarom met zo'n drie kwartier vertraging, wat hem de helft van zijn bedenktijd (anderhalf uur p.p.) kostte. Wel kwam er 30 seconden per zet bij, wat in langere partijen de tijdsproblemen enigszins beperkte. Deel twee van zijn handicap was dat hij de slotronde op zaterdagmiddag moest missen, wat hem op voorhand vast een 0 opleverde. Waarom hij dan überhaupt meedoet? "Om ritme op te doen en in vorm te komen voor het nieuwe seizoen."

De opdracht was dus duidelijk: zes keer winnen, zodat hij al vóór de zevende en laatste ronde zeker zou zijn van de titel. Dat gebeurde ook, maar niet op de manier die je zou verwachten. Zeker in de eerste ronden verschenen er vrij rustige, simpele stellingen op het bord, waarin je zonder al te veel tijd te gebruiken toch goede zetten kunt doen. En dat terwijl Dick normaal gesproken graag wat dubieuze stellingen speelt, waar hij materiaal offert voor aanvalskansen. In dit geval zou dat vanwege het verschil in bedenktijd echter een te groot risico zijn. Vervolgens bleef de stand op het bord dan lang gelijk, maar werd keer op keer in het eindspel het klasseverschil duidelijk en won Dick alsnog. Enige uitzondering was zijn laatste partij, toen hij tegen Jeroen Schuil als vanouds op zet vier een pionnetje offerde. Beide spelers kregen open lijnen richting de vijandelijke koning, maar Dick was eerder en feller in zijn aanval. Al na 24 zetten stond het mat!

Calvin de Graaf 

Bij de prijsuitreiking nam Calvin de Graaf (foto) de honneurs waar voor zijn vader en mocht hij de hoofdprijs in ontvangst nemen: Een fiets van Bike Totaal Steven Koelewijn. Tweede werd Marcel Flohr met 5 uit 7. Hij is een echte toernooispeler, die juist in dit soort toernooien het beste uit zichzelf naar boven kan halen. De derde plaats werd gedeeld door Tom Officier en Jeroen Schuil, beiden met 4,5 punt. Namens En Passant viel ook Gert Reichardt in de prijzen, hij werd gedeeld vijfde en ontving de ratingprijs, als hoogst geklasseerde met een rating onder 1850.

In de B-groep was Jacques van den Berg uit Amersfoort schier ongenaakbaar, met 6,5 uit 7 werd hij met een ruime voorsprong eerste. Opvallend was dat hij regelmatig in een wat mindere stelling terecht kwam, die hij dan toch nog wist te winnen. Soms was dat eigenlijk puur geluk, bijvoorbeeld toen Jacob de Graaf met twee pionnen voorsprong besloot om zijn dame weg te geven. Maar het goed spelen van mindere stellingen is zeker ook een kwaliteit, die niet onderschat mag worden. Fouten worden meestal niet zomaar gemaakt, die moet je afdwingen. Sowieso valt op de prestatie van Jacques niets af te dingen, de 1,5 punt voorsprong op de nummer twee spreekt wat dat betreft voor zich.

Alex van de Vuurst

De verrassing van het toernooi was Alex van de Vuurst (op de foto links). Vooraf was hij als een van de laatsten geplaatst, maar hij deed heel lang aan kop mee. In de zesde ronde ging het plotseling mis, toen hij na 15 zetten door Aart de Jong schaakmat werd gezet. Na een remise in de laatste ronde werd hij samen met Aart de Jong gedeeld derde. Hij werd namelijk nog voorbij gestreefd door Meinko Ronner, een relatieve onbekende in de regionale schaakwereld. Dat zal liggen aan het feit dat hij in Amersfoort woont maar in Wijk bij Duurstede schaakt. Meinko bewees in ieder geval dat ze ook daar kunnen schaken, want na een mooie eindsprint eindigde hij op de tweede plaats.

Arie van Diermen toverde in de zesde ronde de mooiste combinatie van het toernooi op het bord, die ik u beslist niet wil onthouden. Hij maakte daarmee een vrij teleurstellend toernooi in één klap goed. Met wit tegen Robert Krouwel kreeg hij na 32 zetten de volgende stelling:

 Diagram Arie van Diermen

Zwart had hier zojuist 32...Pe5-c4 gespeeld. De witte dame hangt en als deze wordt verplaatst, heeft zwart een op zijn minst gelijkwaardige stelling. Maar dat gebeurde niet, want Arie speelde 33. Ph5+!! Wil je een gratis paard hebben? Alsjeblieft!

De geschiedenis leert ons dat je heel voorzichtig moet zijn met het aannemen van gegeven paarden. Maar waar de Trojanen hun ondergang nog hadden kunnen voorkomen door het paard buiten de stad te laten staan, is er hier geen redding meer mogelijk. Als zwart het paard niet slaat, komt de dame vernietigend binnen via h6. Robert besluit dus maar te slaan. 33...gxh5. 34. Dg5+ Kf8. 35. Txf7+! (diagram)

Diagram Arie van Diermen - Robert Krouwel 

Waarom heb je in het schaakspel twee torens? Zodat je er nog één over hebt als je er eentje offert! De ene toren offert zich op om een schamel pionnetje op te ruimen, zodat de andere toren mat kan gaan zetten. 35...Kxf7 36. Tf2+ Lf5 Zwart kan nog proberen zijn loper terug te offeren om een vluchtweg voor zijn koning te maken, maar het mag niet baten. 37. Txf5+ Kf7 38. Dg8+ en opgegeven, want op de volgende zet volgt Tf7 mat. Het moge duidelijk zijn dat de jury een makkelijke avond had om de rondeprijs voor de mooiste partij toe te wijzen. Het pond paling van Visspecialist de Kaaieman zal zeker goed gesmaakt hebben!

Het aantal deelnemers (33) viel in deze editie wat tegen. Deels zal dat te maken hebben met de afwezigheid van geldprijzen, want er was dit jaar helaas geen (naamgevende) hoofdsponsor voor het toernooi. Daarom was gekozen voor een verzameling (voor een groot deel gesponsorde) prijzen in natura. Daarnaast bleken 7 ronden in twee weken voor sommigen wat veel, vooral voor degenenen die een drukke baan hebben en 's ochtends vroeg uit de veren moeten. Volgend jaar zullen de partijen daarom waarschijnlijk over drie in plaats van twee weken worden verspreid. Wellicht drie dinsdagen, die vrijdagen en een afsluitende zaterdag van 26 augustus tot 13 september 2014!?

Maar laten we het belangrijkste niet vergeten: de deelnemers en organisatie hebben zich prima vermaakt. Dank gaat uit naar alle sponsoren, Ed van de Gevel (voor het invoeren en online plaatsen van alle gespeelde partijen), Richard Vedder (eenmansjury voor de ronde- en blunderprijzen) en Henk Vedder (vervangende eenmansjury bij verhindering van het vaste jurylid, opvallend door zijn uitgebreide handgeschreven juryrapporten die hij ook zelf soms maar moeilijk kon ontcijferen). Op naar volgend jaar!