Burgemeester roemt schaakvereniging

2013-04-24

Index  < Vorige  Volgende >

Burgemeester roemt schaakvereniging

Zaterdag werden de schakers van En Passant door burgemeester Melis van de Groep gehuldigd in verband met het behalen van de landstitel. De schaakclub zet plannen om in daden, aldus Van de Groep.

Nadat de slotronde van de Meesterklasse was gespeeld werd de prijsuitreiking verricht door Jan Stomphorst, bestuurslid van de KNSB. In tegenwoordigheid van spelers, tegenstanders, publiek en het college van B&W reikte hij de beker uit aan Guido de Romph, teamleider van En Passant 1. Het was een bekroning van een vijfjarenplan. In vijf jaar tijd werd een spectaculaire opmars gemaakt van de derde klasse naar de Meesterklasse, waarin de eerste poging direct raak was: als promovendus kampioen worden. Het werd mogelijk gemaakt door een aantal trouwe sponsoren, waarvan Visspecialist De Kaaieman en Van Diermen Masterbakers in het laatste seizoen de grootsten waren. Het faillissement van hoofdsponsor Bouwbedrijf Visser & Hopman in 2012 was een dreun voor de schaakclub, maar in het bedrijfsleven van Bunschoten-Spakenburg was het mogelijk om alsnog nieuwe steun te vinden. Waar concurrenten steeds vaker sponsoren verloren, wist En Passant op de been te blijven en zo de slag te winnen. En de sponsoren zijn trots dat de schakers er als eerste Spakenburgse club erin slagen om op het hoogste niveau landskampioen te worden.

Niet alleen de sponsoren zorgen bij En Passant echter voor groei en bloei. Achter de schermen van het Denksportcentrum knokt een indrukwekkende ploeg vrijwilligers dat het centrum draaiende houdt. Zo profiteren niet alleen de schakers, maar het gehele verenigingsleven in Bunschoten van deze vrijwilligers. De diverse clubs die van het schaakkasteel als thuishaven genieten, hebben soms te maken met eigenzinnige schakers maar dankzij hen hebben ze wel een dak boven hun hoofd. En dat was ook oorspronkelijk de bedoeling achter het plan van het bestuur van de schaakvereniging met het unieke Denksportcentrum. Burgemeester stak daarom de loftrompet over de vereniging En Passant en over de organisatie erachter. "Jullie maken plannen en jullie gaan het gewoon doen!" sprak de burgervader, die nog een tip aan de televisiemakers gaf. ‘Schaken, keek en kibbeling' zou een passend vervolg zijn op de serie. De landstitel mag tot voorbeeld zijn voor andere clubs, waarbij het in stand houden van vrijwilligerswerk en de bijdrage aan de jeugd een dikke pluim heeft verdiend. ‘Ik ben trots op deze vereniging', sprak de burgemeester die nog een extra beker uitreikte aan voorzitter Ernst de Reus, erelid van En Passant. Wethouders Bert Koops en Rita van de Groep reikten de spelers en de captain van het succesvolle schaakteam enkele persoonlijke prijzen uit. Vervolgens vierden de schakers de landstitel in het eigen schaakpaleis. Deze combinatie kan alleen bestaan in Bunschoten-Spakenburg.

prijsuitreiking 

KNSB