EN PASSANT LANDSKAMPIOEN

2013-04-09

Index  < Vorige  Volgende >

Na een benauwde 5,5 - 4,5 overwinning op Kennemer Combinatie is En Passant een ronde voor het einde van de competitie al zeker van het landskampioenschap.

Verslag van Richard Vedder op Schaaksite

Foto album: zie links

Schaakvereniging En Passant landskampioen

Schaakvereniging En Passant is zaterdag na een bloedstollende wedstrijd erin geslaagd om het landskampioenschap te grijpen. En Passant is hiermee het eerste Spakenburgse team dat de hoogste nationale titel op haar erelijst mag zetten.

Het was zaterdag erg druk in het Denksportcentrum. Hoewel het schaken nooit met voetbal kan concurreren was het duidelijk dat En Passant vele supporters telt. Een gelijkspel was al voldoende om ervoor te zorgen dat En Passant onbereikbaar werd voor de laatst overgebleven concurrent; Accres Apeldoorn. Het werd een zware bevalling, de gehele middag werd tegen een achterstand aangekeken, pas in de ultieme slotfase werd een nipte overwinning veiliggesteld en kon het feest losbarsten. De officiële prijsuitreiking is pas tijdens de gezamenlijke slotronde op 20 april. Dan spelen alle teams uit de Meesterklasse in het Denksportcentrum, waarna het in ieder geval zeker is dat En Passant de kampioensschaal mag ophalen.

Na de unieke prestatie om een eigen schaakpaleis te bouwen, is de eerste landstitel in de historie van de club een daverend vervolg. De nationale snelschaaktitel werd al bereikt, maar het winnen van de clubcompetitie vergde 9 prestaties achter elkaar. De cruciale wedstrijd bleek in ronde 3, toen En Passant met het kleinst mogelijke verschil de kraker van Apeldoorn wist te winnen. Apeldoorn bleef sindsdien hardnekkig volgen om een misstap van En Passant af te straffen. Naarmate het seizoen vorderde werden de zeges van En Passant groter, met als hoogtepunt de 9,5 tegen 0,5 afstraffing van HMC Calder, de nummer twee van voorgaand seizoen. Ook titelverdediger Voerendaal werd in Limburg aan de kant gezet en nadat Apeldoorn in de 7e ronde in Utrecht onderuit ging kon de vlag al bijna uit in het Denksportcentrum. Toch moest de buit nog worden binnen gehaald tegen Kennemer Combinatie, een talententeam dat in degradatiegevaar verkeerde.

De Engelse grootmeester Nigel Short, ingevlogen om de afwezige Anish Giri te vervangen, kwam aan het derde bord niet verder dan remise, een enorme tegenvaller. Kennemer begon erin te geloven toen Henk Vedder aan bord 7 moest opgeven. Rond half vijf kwam de eerste tijdnood op de borden, en Kennemer bleef de voorsprong vasthouden: 2-3. Dick de Graaf verloor aan bord 8, en Manuel Bosboom kwam aan bord 5 remise overeen in een gevaarlijke stelling. Het was Peng die vakkundig haar tegenstander oprolde en voor de aansluiting zorgde. De stand bleef nadien lang op de borden staan, pas tegen zessen kon En Passant eindelijk beginnen met het ombuigen van de stand. Richard Vedder speelde aan bord 9 een partij touwtrekken, waarbij over en weer remise was aangeboden en afgeslagen. Vedder kwam langzaam beter te staan en uiteindelijk kon hij de gelijkmaker noteren. Tanguy Ringoir kwam niet verder dan remise, een teken dat het bijzonder moeizaam ging, wellicht toch de spanning van het kampioenschap. Invaller Arie van den Hoogen hield lang stand aan bord 10, maar moest uiteindelijk toch berusten in een nederlaag en toen bleven de grootmeesters Ikonnikov en Nijboer nog over, bij een stand van 3,5 tegen 4,5. Beide borden stonden beter, en nadat Ikonnikov als een wurgslang zijn tegenstander helemaal had uitgeknepen, twijfelde niemand meer aan de titel. Nijboer was net als vorig seizoen degene die het winnende punt kon binnenhalen.

Het kampioenschap betekent voor En Passant een bekroning op vijf jaar bouwen aan haar ambitie, volgend op de bouw van het clubhuis. Vanuit de derde klasse werd er in vier jaar tijd driemaal gepromoveerd naar de Meesterklasse. Als eerste Spakenburgse club op profniveau landskampioen worden maakt trots, de schaal zal voor altijd in het schaakpaleis te bewonderen zijn. Deze unieke prestatie werd mede mogelijk gemaakt door trouwe sponsoren: Visspecialist De Kaaieman, Bouwbedrijf Visser & Hopman, Van Diermen Masterbakers, Adviesbureau Schrijvers, Kok Verf & Wand, Boboli en Korlaar & Heinen.

En Passant mag dankzij het kampioenschap deelnemen aan de Europacup op Rhodos later dit jaar. 

Zaterdag 20 april is de slotronde, dan kan En Passant vrijuit spelen tegen Rotterdam. De strijd om degradatie is nog razend spannend. De wedstrijden beginnen dan om 13.00 uur, de prijsuitreiking is kort na 19.00 uur.

GdR

En Passant - Kennemer Combinatie    5,5-4,5

Vyacheslav Ikonnikov  Rob Bertholee  1-0 
Tanguy Ringoir  Pieter Roggeveen  1/2 
Nigel Short  Daan in 't Veld  1/2 
Friso Nijboer  Lennart Dek  1-0 
Manuel Bosboom  Miguoel Admiraal  1/2 
Zhaoqin Peng  Robert Oosting  1-0 
Henk Vedder  Christov Kleijn  0-1 
Dick de Graaf  David Klein  0-1 
Richard Vedder  Marcel Canoy 1-0 
10  Arie van den Hoogen  Rob Duijn  0-1 

 

Nigel Short 

Nigel Short

Foto: Europchess.eu