En Passant 1 verslaat landskampioen Voerendaal

2013-02-17

Index  < Vorige  Volgende >

Verslag Richard Vedder op Schaaksite.nl 

Zaterdag 16 februari speelde En Passant 1 de zesde ronde van de competitie.
Landskampioen Voerendaal werd in het Limburgse Klimmen met 2,5 - 7,5 verslagen.

Voerendaal speelde zonder GM's, om verschillende redenen waren Orlov, Saltaev en Levin afwezig. Dick de Graaf kreeg in Marcel Winkels een invaller die hij dankbaar opsnoepte. Helemaal vlekkeloos ging de partij niet, een blunder maakte een abrupt einde aan de partij. Maar de Kaaieman was voor aanvang al man of the match, met sponsoring van een geweldig weekend dat al op vrijdag begon. Het snelschaken op vrijdagavond en -nacht werd met verbazing bekeken door diverse hotelgasten. Op het moment van de scorende Kaaieman stond het overigens al 1-1 dankzij remises van Manuel en Erwin. Laatstgenoemde werd knap in toom gehouden door Oscar Lemmers, de teamleider van Voerendaal die dit seizoen goed in vorm is. Manuel had naar eigen zeggen nog wel muziek in de stelling, maar koos toch voor veiligheid.

Ikonnikov wint altijd, zo ook deze keer. Met 5,5 uit 6 is hij dit seizoen niet te kloppen. Hij liet Christof Sielecki met zwart kansloos. Friso Nijboer leverde eveneens vakwerk door aan het eerste bord Daniel Hausrath weg te drukken en kon redelijk vlot naar de bar, alwaar een aaardig rond knap meisje de tap bediende. Anish kreeg aan 3 met Patrick Driessens te doen, kwam beroerd uit de opening en mopperde op zichzelf, maar uiteindelijk gaf zijn uitzonderlijke klasse toch de doorslag. Het Limburgs Dagblad pakte maandag uit met een artikel over 'Een schaakwonder in Klimmen'.

Richard Vedder vocht bijna zes uur lang voor remise, die er uiteindelijk ook kwam. Met een spectaculaire wandelkoning (partijen naspelen: zie Schaaksite) bleef hij op de been tegen IM Christian Braun. Mogelijk miste Braun een aantal kansen, maar het was Richard die in de slotstelling gewonnen stond. Omdat er nog vele schaakjes in de stelling zaten, en de bedenktijd opraakte, koos Richard voor zekerheid en bleef de stelling dichthouden: remise. Hulde!

Vedders remise

Ook Henk Vedder kwam tot remise. Optisch stond hij lange tijd overwegend, maar de winst leek er niet in te zitten. Tegenstander Trella bood remise aan, want Henk afwees. Prompt moest Henk vervolgens vechten voor remise. Toren tegen paard werd ternauwernood gekeept. Ook Zhaoqin Peng speelde remise, aan het tiende bord. Met zwart kwam ze een pion voor, maar tegenstander Tom Bus had veel compensatie. Bij de analyse achteraf bleek de remise voor Peng een goed resultaat.

Jan Smeets en zijn tegenstander kwamen tot tweemaal toe in spectaculaire tijdnood. Voor de 40e liep de klok van Smeets door, tot driemaal toe. De arbiter (Mark Huizer) greep vakkundig in en gaf Smeets een paar seconden terug. Christian Seel leek enigszins van slag, maar de stelling bleef voor beide partijen gevaarlijk. Na ruim 90 zetten hadden beide coole spelers minder dan 20 seconden (!) overgehouden, in extremis vergreep Seel zich en kon Smeets met een pion doorlopen! Einduitslag 2,5 tegen 7,5. Bij het diner in hotel vd Valk in Heerlen kwam het bericht dat Apeldoorn eveneens had gewonnen, ook nog met dezelfde cijfers. Een hardnekkige achtervolger die de competitie spannend blijft houden!

Voerendaal - EP

Volgende ronde: BSG - En Passant en SC Utrecht - Accres Apeldoorn.
BSG vecht tegen degradatie en kan de huid duur verkopen. Op volle sterkte dus naar Bussum op 9 maart.

GdR

Voerendaal - En Passant

1 Daniel Hausrath  Friso Nijboer  0-1 
Christof Sielecki  Vyacheslav Ikonnikov  0-1 
Patrick Driessens  Anish Giri  0-1 
Oscar Lemmers  Erwin l'Ami  1/2 
Christian Seel  Jan Smeets  0-1 
Ivo Wantola  Manuel Bosboom  1/2 
Thomas Trella  Henk Vedder  1/2 
Christian Braun  Richard Vedder  1/2 
Marcel Winkels  Dick de Graaf  0-1 
10  Tom Bus  Zhaoqin Peng  1/2