En Passant 5 verliest van Baarn 2: 3-5

2012-12-23

Index  < Vorige  Volgende >

Op vrijdag 21 december 2012 speelde En Passant 5 tegen buurman Baarn 2. In eerste instantie met 7 spelers. Piet Veermen ontbrak wegens zijn verslechterende gezondheid. Thomas Vos was nog aan het verhuizen en Henk Ruizendaal had zijn mail niet gelezen. Verschillende invallers waren bezet. Uiteindelijk maakte jeugdspelers Rolf van Dorst het achttal compleet en daarmee zijn debuut in de seniorencompetitie.

Rolf speelde op bord 3. Met al een achterstand op de klok begon hij aan de strijd met de sterke Jan Timmerman. Jan had al goed gepresteerd in het Eemland toernooi. Rolf kreeg een koningsgambiet tegen en wist creatief te verdedigen. Jan moet meerdere malen diep nadenken maar toen Rolf met het verkeerde paard op d5 sloeg, was de zwarte koning niet meer opgewassen tegen de aanstormende witte stukken.

Op bord 4 speelde Mike tegen M. van Schaik. Een redelijk gelijk opgaande strijd waarbij Mike in het middenspel een dreigende penning van zijn tegenstander overzag. Zijn tegenstander offerde eerst een paard en won daarna een dame tegen een loper. Mike probeerde het nog even maar kwam al snel tot de conclusie dat er geen houden meer aan was.

Geertien de Vries had aan bord 5 tegen Bashar Basil veel tijd nodig. Een spaanse partij, volgens Bashar de Berlijnse verdediging, verliep gelijk. Bashar wist een pionnetje te pakken en behield die voorsprong tot het einde. De tijdnood van zijn tegenstander hielp daarbij. De a pion stond op promoveren waardoor zijn tegenstander opgaf en Bashar nog even mee kon doen aan de denkbiathlon.

Jasmijn bouwde tegen de voorzitter van Baarnse SV op bord 8 een goede partij op. Lang ging het gelijk op. In de strijd sneuvelde er een toren van Jasmijn. Ondanks goed tegenspel bleek dat uiteindelijk toch teveel. Martijn won. Bij de analyse zei Martijn: "ik wist eigenlijk niet precies welke opening je speelde?". Jasmijn wist dat ook niet precies!: "zoals ik vroeger op de jeugdafdeling heb geleerd, stukken ontwikkelen en rokeren. Jasmijn kwam er goed mee te staan. 

Een "oerang-oetang" op bord 1 zorgde er voor dat Gert Reichardt er tegen Henri Spijkerman niet goed uitkwam. Een loperoffer of f7 zorgde er voor dat de zwarte koning de hoek in moest. Henri wikkelde het daarna goed af en maakte helaas geen vergissingen.

Robin speelde op bord 6 tegen Eemland toernooi sponsor (Jaddmax, het leuke  woordspel) Rien van Brummelen. In een Scandinavische opening zette Robin met wit zijn stukken actief neer. Hij bouwde de druk langs de d-lijn op. Een kwaliteitsoffer op d7 leverde uiteindelijk een eindspel op met 2 pionnen meer. Robin had niet echt een winstplan maar won toch, ondank wat tijdnood.

"Jan Willem staat beter" wist Henk Vedder mij te vertellen. Op bord 2 speelde Jan Willem tegen R. Boss. Het was steeds een gelijk opgaande strijd. Jan Willem had inderdaad 2 mooie lopers staan, en zwart stond onder lichte druk. Enkele minuten na de beoordeling van Henk berustte Jan Willem in remise."ik wist niet hoe ik er door moest komen" was de motivatie van Jan Willem. "Hoe kan dat nou, remise" was Henk's reactie op mijn mededeling van de remise. Conclusie Jan Willem is geen Henk. 

Monica maakte er een lange avond van. Met zwart speelde zij tegen A. Koekkoek een caro-cann. Garantie voor een pasitionele partij met licht wisselende kansen. We stonden al met 2½-4½ achter. De situatie op het bord, beide partijen een koning en een paard. Pionnen op de e,f,g,h lijn. Monica's tegenstander biedt remise aan. Monica weigert. "Henk V heeft gezegd dat je pas remise moet aannemen als het echt remise is. Dus als er alleen nog 2 koningen op het bord staan. Doorspelen dus. Een aantal zetten later werd de verwachtte eindstand bereikt: remise.

Volgende wedstrijd: uit tegen BSG 6 op 14 januari 2013. 

Verslag: Gert Reichardt