En Passant 1 debuteert met benauwde winst

2012-09-16

Index  < Vorige  Volgende >

Zaterdag 15 september startte En Passant 1 het nieuwe seizoen met een thuiswedstrijd tegen Groninger Combinatie, een fusieclub tussen Groningen en Unitas.

Het betekende voor EP1 haar debuut in de Meesterklasse. 

En Passant - Groninger Combinatie    5,5 - 4,5

1 Smeets  Ernst  0-1 
l'Ami  Werle  1-0 
Ikonnikov  Kodentsov  1-0 
Ringoir  Hoeksema  1/2 
H Vedder  Pel 0-1 
Nijboer  Geurink  0-1 
Peng  Wempe 1/2 
Bosboom  Riemens  1-0 
R Vedder  Van Foreest  1/2 
10  De Graaf  Kruit  1-0 


En Passant 1 heeft traditioneel veel moeite met de eerste ronde van het seizoen. Zo ging in 2009 de openingswedstrijd in Enschede verloren, ondanks de deelname van beide voormalig wereldtoppers Viktor Kortchnoi en Genna Sosonko. Een jaar later werd maar nipt gewonnen van HSG 2, en afgelopen seizoen werd gelijk gespeeld tegen Philidor 1847. Deze keer werd gewonnen, maar met de hakken over de sloot...

De overwinning was overigens wel verdiend. Tegenstander Jasper Geurink kreeg aan bord 6 het punt in de schoot geworpen, toen Friso Nijboer in een betere stelling een toren wegblunderde. En aan bord 7 had Zhaoqin Peng lange tijd uitzicht op winst, maar kwam in tijdnood en gaf remise.

De score werd geopend door Richard Vedder (9) die met zwart tegen de 13-jarige Jorden van Foreest al vlot een gelijke stelling zag doodbloeden. De partij kabbelde nog een tijdje door maar de marge werd niet meer overschreden. Vervolgens duurde het tot half 4 voordat er meer schot op het scorebord kwam, en deze betekende gelijk een achterstand voor En Passant. De rentree van Henk Vedder viel in het water door een nul aan bord 5 tegen Bonno Pel, die volgens Fred Buitenhuis een beetje op Bent Larsen lijkt. Henk kwam flink onder druk over de koningsvleugel en wist in tijdnood geen uitweg meer.

Aan bord 1 grepen de grootmeesters Jan Smeets en Sipke Ernst elkaar naar de keel, waarbij Smeets met zwart en een kwaliteit minder met een pion de overkant probeerde te bereiken. Ernst kon na de tijdnoodfase constateren dat de dreigingen voorbij waren en vond mat.
Dick de Graaf luisterde zijn debuut in de Meesterklasse op met een klinkende zege op een invaller aan de kant van Groningen. Die bood remise aan toen hij de bui al zag hangen, maar De Kaaieman, die voorafgaand aan de wedstrijd vriend en vijand op gebakken vis trakteerde, won dwars door het centrum wat pionnen en won gedecideerd.

Tanguy Ringoir (4) is in bloedvorm en mocht met wit IM Erik Hoeksema proberen te pakken. Het werd een taaie partij met een dameeindspel waarin tot remise werd besloten. Ondanks de tegenslagen leek het wel goed te zitten, met diverse borden die op winst konden speelden. Manuel Bosboom speelde aan bord 8 tegen Michael Riemens ("ah, weer tegen Bosboom, lekkere boerenkoolpartijen") waarbij Riemens in grote tijdnood geraakte. Met ferme klappen op de klok wurmde hij zich naar de 40, maar wist zelf niet meer hoeveel zetten hij gedaan had. Manuel vluggerde mee en voor de zekerheid mepte Riemens er nog wat tegenaan. Het bleken er al 44, en de partij was toen gewonnen voor Manuel. Hoe kan het ook anders, na snelschaken. Overigens speelde Bosboom op sokken en met een leesbril waarvan nog altijd een poot ontbreekt.

Het is verschrikkelijk om tegen Ikonnikov (3) te spelen. Een miniem voordeeltje uitknijpen, als het moet zes uur lang. Deze keer leek de stelling lange tijd remise, maar langzaam, maar heel zeker, at hij een pion op, en daarna nog een. Kodentsov speelde nog door tot de kale koning en gaf op. Vervolgens kon Nijboer met zijn plas naar de dokter, en bleven Peng en l'Ami over. Peng had een pion voorsprong in een eindspel waarin beide partijen konden promoveren. Peng kwam in tijdnood, en besloot om remise voor te stellen, wat ze ook af kon dwingen met zetherhaling. Erwin l'Ami bleef over, bij de stand van 4,5 tegen 4,5. De uitslag van deze laatste partij zou alles beslissend zijn. Ook aan bord 2 een grootmeesterlijke partij, want de tegenstander was Jan Werle. l'Ami speelde met wit op winst, maar aan beide kanten raakte de tijd op, en begonnen de spelers steeds sneller te spelen. Publiek moest op de tafels staan om het te volgen. Beide spelers bleven erg koel, maar het was l'Ami die met zijn paard de betere velden vond en zo redde hij de openingswedstrijd van En Passant.

En Passant was duidelijk wat sterker, maar dat het nog zo spannend werd was ook de verdienste van de tegenstander, in een wedstrijd waarin Anish Giri en Sergey Tiviakov ontbraken.

Lees hier het uitgebreide verslag van Richard Vedder op Schaaksite.nl 

grootmeestersgilde

GM post mortem