Spakenburgse schafeltennissers lopen zich stuk op Nederlands kampioen

2012-06-18

Index  < Vorige  Volgende >

Spakenburgers Arie van Diermen en Sjaak van de Groep zijn afgelopen zaterdag respectievelijk 12e en 22e geworden op het Nederlands Kampioenschap Schafeltennis. Beide heren liepen zich stuk op meervoudig Nederlands kampioen Rob Bertholee. Arie van Diermen had pech met de loting in de laatste ronde, want een tweede plaats had er voor hem zeker ingezeten. Aan het toernooi in Hilversum deden 48 deelnemers mee. Bij het NK Schafeltennis spelen de (denk)sporters per ronde vier games tafeltennis en twee snelschaakpartijen tegen elkaar.

Schaken en tafeltennis. Het is niet de meest voor de hand liggende combinatie. Maar toch zijn er in Nederland een hoop liefhebbers die beide sporten in competitieverband uitoefenen. Arie van Diermen en Sjaak van de Groep zijn de enigen in Bunschoten-Spakenburg.
Beide Spakenburgse schafeltennissers schoten als een komeet uit de startblokken. Na drie ronden stond Van de Groep tweede en Van Diermen op de derde plaats, beiden met zeventien punten. Tijdens één ronde vielen steeds acht punten te verdienen: vier met tafeltennis, vier met schaken.
Arie van Diermen mocht in de tweede ronde de degens kruisen met meervoudig Nederlands schaakkampioen, grootmeester Loek van Wely. Ondanks enkele ‘leuke schaakpartijen' bleef hij op de 64 velden puntloos. Aan de tafeltennistafel was Van Diermen een maatje te groot en zo eindigde het duel in 4-4.

Bertholee
In de vierde ronde trof Van de Groep een loodzware opponent: meervoudig winnaar van het NK schafeltennis, Rob Bertholee (48). Bertholee, een wiskundige met een schaakrating van ruim 2300, is één norm verwijderd van de titel internationaal meester. Hij speelt tevens hoog niveau tafeltennis. Van de Groep streed voor wat hij waard was, had in één schaakpartijtje een klein kansje, wist met tafeltennis enkele prachtige winners te slaan, maar verloor toch kansloos met 8-0. Die val in het klassement wist hij ondanks enkele prachtige winstpartijen niet meer boven te komen.
Arie van Diermen wist in die ‘fatale' vierde ronde juist met 8-0 te winnen. In de twee ronden hierna speelde hij twee keer met 4-4 gelijk en behoorde een plaatsje op het podium tot de mogelijkheden.
In de laatste ronde trof Van Diermen echter ook Rob Bertholee en verloor hij eveneens met 8-0. Van Diermen viel zo buiten de prijzen en eindigde met 33 punten op de 12e plaats. De verschillen waren heel klein. De nummer 2 had 36 punten. Van de Groep moest met 28 punten en de 22e plaats genoegen nemen.
Bertholee werd voor de vijfde keer afgetekend Nederlands Kampioen Schafeltennis met 47 punten, en mocht 300 euro mee naar huis nemen. Bertholee die zich ontpopte als een plaag voor beide Spakenburgers stak er met kop en schouders bovenuit, maar hij weet ook: ,,Alles is relatief. Ik zal in beide sporten geen wereldkampioen meer worden."

Arie van Diermen (rechts) verloor zijn schaakpartijen van Loek van Wely, maar versloeg de grootmeester aan de tafeltennistafel