Pieter Hopman wint Visser & Hopman-toernooi

2012-04-14

Index  < Vorige  Volgende >

Zon, haring en schaakstukken, ziehier de ingrediënten van het geslaagde Visser & Hopman-toernooi 2012. De hoofdgroep was dit jaar zeer sterk bezet, met vijf spelers met een rating boven de 2300. Bij het ingaan van de laatste ronde maakten Pieter Hopman, Eric de Haan en Xander Wemmers nog kans op de titel, allen hadden 4 uit. Eric de Haan verspeelde al snel zijn kansen door van Richard Vedder te verliezen. Wemmers en Hopman speelden tegen elkaar dus in de wetenschap dat de winnaar de titel op zou eisen, bij remise zou een barrage nodig zijn. Pieter Hopman was het, die na een lange partij de winst binnensleepte. Uit handen van sponsor Jan Hopman van bouwbedrijf Visser & Hopman ontving hij de wisselbeker en geldprijs. Sponsor en winnaar zijn overigens geen familie; Pieter Hopman is afkomstig uit Purmerend. De grap om volgend jaar grootmeester Yge Visser uit te nodigen was dan ook snel gemaakt.

 

Xander Wemmers werd na zijn nederlaag in de laatste ronde tweede, samen met Eric de Haan en Gerben Veltkamp. Gezien zijn rating was dat vooral voor laatstgenoemde een puike prestatie. De Passanters vielen in de hoofdgroep buiten de prijzen. Richard Vedder maakte zichzelf kansloos door halverwege het toernooi drie nullen achter elkaar te scoren, na een eindsprint eindigde hij nog op 3,5 punt. Henk Vedder wisselde overwinningen, nederlagen en remises met elkaar af. Hij had nog tweede kunnen worden, maar een nederlaag in de laatste ronde bracht ook hem op 3,5 punt. Dick de Graaf en Levon Galoyan eindigden onderaan, beiden haalden 2 punten.

Naast de hoofdgroep waren er ook vijf nevengroepen. In groep B hoefde Warner de Weerd slechts twee remises af te staan, met anderhalve punt voorsprong werd hij ruim eerste. Frans Smit en Colin Stolwijk deelden plaats twee. Groep C werd een prooi voor de familie Flohr. Ron eindigde als eerste, Dennis werd samen met Gaston Merkx gedeeld derde. Daartussen eindigde nog Bruun van de Laar, die zich het broodje haring bij de lunch duidelijk goed had laten smaken. 's Ochtends scoorde hij nog 1 uit 3, maar met 4 uit 4 in de middag speelde hij zich toch in de prijzen.

Een gezellig onderonsje van Spakenburgers en Barnevelders was het in groep D. Men was zeer aan elkaar gewaagd, zodat 4,5 uit 7 genoeg was voor de winst van Remy Sennema. Passanters Rick van Beek en Gijs Huijgen en de Barnevelder Robert Krouwel eindigden allemaal op 4 uit 7, goed voor de tweede plaats. Groep E bestond als enige groep uit 10 spelers in plaats van 8. Richard Hofman begon met een remise tegen Mickey Harrington, afkomstig uit Birmingham. Vervolgens won hij zowat alles, de nederlaag tegen Karel den Boer in de op één na laatste ronde maakte weinig meer uit. Jasper Reichardt begon met 5 uit 5, maar de 1 uit 4 in de laatste ronden was maar net genoeg voor plek twee. Karel den Boer eindigde met 5,5 punt als derde.

In de eerste vijf groepen waren welgeteld nul Spakenburgse hoofdprijzen te noteren, slechts drie (gedeeld) tweede plaatsen. Dat werd ruim gecompenseerd in groep F, waar alle drie de prijzen in eigen huis bleven. Wim Beukers en Mike Ruitenbeek kwamen beiden tot 5 punten. Alex van de Vuurst stond ook op 5 punten en leek zijn laatste partij te gaan verliezen. Tot verbazing van de toeschouwers miste Alex' tegenstander een paardvork met onmiddelijke winst. Alex wist daarop de remise en daarmee groepswinst binnen te halen.

 

 

De uitslagen: 

Hoofdgroep

1 Pieter Hopman 5
2 Xander Wemmers 4
  Gerben Veltkamp 4
  Eric de Haan 4
5 Richard Vedder 3,5
  Henk Vedder 3,5
7 Dick de Graaf 2
  Levon Galoyan 2

 

Groep B

1 Warner de Weerd 6
2 Frans Smit 4,5
  Colin Stolwijk 4,5
4 Johannes Kossen 3,5
5 Arie van den Hoogen 3
6 Tom Balla 2,5
7 Hans van Doorn 2
  Caspar Kruijf 2

 

Groep C

1 Ron Flohr 5,5
2 Bruun van de Laar 5
3 Gaston Merkx 4,5
  Dennis Flohr 4,5
5 Arie van Diermen 3,5
6 Jacques van den Berg 2
7 Larry Wright 1,5
  Keith Thomas 1,5

 

Groep D

1 Remy Sennema 4,5
2 Robert Krouwel 4
  Rick van Beek 4
  Gijs Huijgen 4
5 Sjaco Versteeg 3,5
6 Marcel Janssen 3
7 Cor Petersen 3
  Ben Westerman 2

 

Groep E

1 Richard Hofman 7,5
2 Jasper Reichardt 6
3 Karel den Boer 5,5
4 Aart de Jong 5
5 Klaas Been 4,5
  Tijmen Vedder 4,5
7 Mickey Harrington 3,5
8 Thomas Reichardt 3
  Kees Schrijvers 3
10 Rut Koelewijn 2,5

 

Groep F

1 Alex van de Vuurst 5,5
2 Wim Beukers 5
  Mike Ruitenbeek 5
4 Gerard Mulder 4
5 Harry van Leeuwen 3,5
6 Ed van den Haak 2
  Joel de Jong 2
8 Hans van der Zijde 1