En Passant 1 kampioen!

2012-04-02

Index  < Vorige  Volgende >

En Passant 1 heeft het kampioenschap in klasse 1A behaald! Volgend jaar mag EP1 in de meesterklasse een gooi doen naar het landskampioenschap.

In Enschede tegen ESGOO zag het er lange tijd naar uit dat het spannend zou worden. Pas toen rond vijf uur de kruitdampen van de eerste tijdnoodfase waren opgetrokken, werd duidelijk dat de overwinning binnen was. Hoogtepunt van de middag was de overwinning van de Kaaieman op IM Frank Kroeze.

De partijen zijn hier te vinden: klik.

Verslag van Richard Vedder op Schaaksite.nl.

ESGOO En Passant  2,5-7,5 
Paul Bierenbroodspot (2123) Erwin l'Ami (2609) 0-1
Jens Schulz (2091) Zhaoqin Peng (2400) 0-1 
Frank Kroeze (2396) Dick de Graaf (2133) 0-1
Alexander Baisakow (2124)  Manuel Bosboom (2399) 0-1 
Michael Feygin (2539) Vyacheslav Ikonnikov (2532) 0-1 
Rafael Fridman (2504) Tanguy Ringoir (2402) 1-0 
Christian Richter (2385) Friso Nijboer (2520) 0-1 
Sara Hoolt (2174) Bruno Carlier (2366) 0-1 
Nikolas Lubbe (2413) Tea Lanchava (2345) 1-0 
Zyon Kollen (2133) Richard Vedder (2305) rem 

Voorafgaand aan de wedstrijd die het kampioenschap zou gaan beslissen had ik nog wat te puzzelen. Jan Smeets en Erwin l'Ami waren beiden afwezig in verband met het EK in Plovdiv. Alleen Erwin kon vooruit spelen, want ESGOO werkte niet mee aan een alternatief voor Jan. Op 17 maart won Erwin met wit van Paul Bierenbroodspot. Een welkome voorsprong, maar wel een witbord kwijt tegen een opgeofferde speler. Tanguy Ringoir had ik voor de zekerheid al vroeg vastgelegd, en Ikonnikov zat nog op de reservebank. Zonder Jan nog altijd favoriet, maar een makkie zou het zeker niet worden!

Op schrikkeldag, de laatste dag waarop nieuwe spelers nog aangemeld konden worden, maar even contact gelegd met de secretaris van de onderbond waartoe ESGOO behoord. Er waren geen Kramnikken besteld, je weet maar nooit. Daarna mezelf verplaatst in de teamleider van de uitdager om uit te vinden wie er zo'n beetje met wit en zwart zouden spelen. Vervolgens Dick de Kaaieman op 3, dat moest wel indruk maken!

Dat de wedstrijd in Enschede werd gespeeld maakte het er niet makkelijker op. Behalve dat het een takke-eind rijden is voor de meesten van onze spelers, hebben we slechte herinneringen aan die speellocatie. Met Viktor Kortchnoi en Genna Sosonko in het achttal gingen we twee jaar geleden dramatisch onderuit tegen Dr. Max Euwe. Er hangt nog een foto in het gebouw, waarbij Kortchnoi met 1 oog naar zijn tegenstander gluurt. Daags voor de wedstrijd ging Hans Böhm door zijn rug, ook dat nog! Bruno Carlier, aanvankelijk gepasseerd, kon zodoende alsnog meedoen en viel in aan bord 8. En juist Carlier zou voor het winnende punt zorgen! Tegen Sara Hoolt ontstond na een trage opening voor beide spelers tijdnood voor de 40e zet. Na het vluggeren kwam Carlier met vier centrumpionnen erg sterk te staan, maar het was de arbiter die alle aandacht opeiste. Nadat hij eerder al een luide scheet had gelaten en de namen van spelers beschadigde wist hij niet goed om te gaan met de notatieplicht. Uiteindelijk mocht Carlier op de computer kijken, waar de door DGT geregistreerde zetten stonden afgebeeld! Tegenstandster Hoolt moest het vervolgens met het notatieformulier van Carlier doen, maar kenners weten dat deze totaal onleesbaar is...

ESGOO - EP

Carlier, Ringoir, Bosboom en Peng.

Richard Vedder was wat zenuwachtig voor de wedstrijd, en kreeg aan bord 10 te maken met Zyon Kollen, een verwarrend personage voor Peng. Een afruilvariant in het Spaans, onlangs bij Jan Smeets in de Bundesliga nog op het bord, werd afgeraffeld en in overleg bood Richard remise aan. Vervolgens ging Kollen in overleg, dacht nog lang na en accepteerde uiteindelijk het aanbod. Kollen wachtte de rest van de wedstrijd niet meer af en vertrok. De wedstrijd was overigens ook thuis te volgen, live via internet.

Tanguy Ringoir kreeg aan bord 6 te maken met IM Rafael Fridman. Het was één van de vier borden waarop ESGOO een hogere rating had dan EP. Het was al de derde keer dat Fridman en Ringoir tegen elkaar speelden, steeds verloor onze Belg op het nippertje. Deze keer leek Tanguy hem op remise te houden, nadat hij dame tegen toren + loper had geruild. Een fout kostte echter nog een pion en Tanguy leed zijn eerste nederlaag in dienst van En Passant. Tot overmaat van ramp moest hij vervolgens nog 3,5 uur terugrijden naar zijn woonplaats in België. 

Tea Lanchava had tot zaterdag 7 uit 7 gescoord, een formidabele score. Helaas kon ze de 100% niet vasthouden, want ze trof in Nikolas Lubbe (2415) een taaie zwartspeler. Al snel kwam ze onder druk te staan en de tijd tikte weg. Ze verloor steeds meer terrein en ging door de vlag. 

Tot zover het verlies aan wat bordpunten, want alle overige spelers haalden hun gram.

ESGOO - EP1

De Graaf, Ikonnikov, Lanchava en Nijboer (staand)

Zhaoqin Peng kreeg aan bord 2 met zwart te maken met Jens Schulz. De stelling leek lange tijd in evenwicht, maar Schulz verbruikte meer tijd. Nadat Peng een toren tegen een paard won, ruilde ze de dames en Schulz gaf op. Ook Manuel Bosboom kon een punt bijschrijven met zwart. Tegenstander Basaikov rende met twee randpionnen naar de overkant, maar ze zouden deze niet bereiken. Manuel moest even zweten om de 40e zet te halen, maar de beste snelschaker van het land was dit aan zijn stand verplicht. Na paardwinst gaf Basaikov niet veel later op.

Dick de Graaf boekte de mooiste overwinning van de dag op IM Frank Kroeze. Voor zijn doen speelde de Kaaieman een rustige opening, offerde geen enkele pion, offerde helemaal niets, maar kwam wel steeds beter te staan. De Graaf won met zijn dame een pion en Kroeze speelde vervolgens een aantal mindere zetten. Na dameruil kon Dick de partij direct uitmaken, maar koos voor een andere voortzetting die evengoed winnend bleek!

Vyacheslav Ikonnikov speelde een titanengevecht met IM Michael Feygin, die een paard op b8 niet van zijn plek kreeg. Ikonnikov speelde een beresterke partij en vanaf het begin voelden we dat hij ging winnen. Richting de tijdnood kwam hij steeds beter te staan, wat ook bleek uit de paar keer dat hij van zijn stoel opstond. Ikonnikov kan namelijk urenlang in volledige concentratie stil zitten. Als hij loopt staat hij beter. Hij kreeg de macht over de 7e rij en Feygin gaf zich over.

Friso Nijboer bleef tenslotte over bij de stand van 2,5 tegen 6,5. Een half punt volstond al voor het kampioenschap, omdat het doelsaldo op +10 kwam te staan. Maar Nijboer leverde geen half werk en langzaam maar zeker kreeg hij IM Christian Richter op de knieën. Die stond een pion achter, maar ruilde zijn sterke loper af voor Nijboers zwakkere paard, en toen was het snel gedaan.

En Passant is kampioen, en speelt voor het eerst in de historie van de club in de Meesterklasse.
Naast het kampioenschap is En Passant nog actief in het bekertoernooi en werd het NK snelschaken.

Op 21 april organiseert En Passant de gezamelijke slotronde in de 1e klasse A.
Er staat dan niets meer op het spel, want naast de kampioen zijn ook de degradanten al bekend (De Eenhoorn en Kennemer Combinatie 2).

GdR