Dick de Graaf kroont zich tot beste denker (met foto's / filmpje)

2011-12-24

Index  < Vorige  Volgende >

Vrijdag 23 december is in Denksportcentrum En Passant de jaarlijkse denkbiathlon van schakers en dammers gespeeld. 22 schakers en 13 dammers namen het tegen elkaar op, strijdend om de titel ‘Beste denker van Bunschoten'. Titelverdediger was Dick de Graaf. Vorig jaar had hij het toernooi met ruime voorsprong gewonnen, maar met de aanwezigheid van Henk en Richard Vedder was er de nodige concurrentie bijgekomen. Daarnaast was de opzet van het toernooi iets aangepast, wat de dammers wellicht de nodige kansen zou geven.

De aanpassingen van het toernooi zaten in het speeltempo, normaal gesproken 5 minuten per persoon. Bij partijen tussen een schaker en een dammer werd er nu echter gespeeld met een speeltempo van 3 minuten voor degene die zijn eigen spel speelde, tegen 7 minuten voor degene die zich op ‘vreemd' terrein begaf. Voor een ervaren schaker of dammer is het normaal gesproken goed mogelijk om binnen 3 minuten een relatief ongeoefende tegenstander van het bord te vegen. Onder tijdsdruk, of als de tegenstander toch wel de nodige ervaring heeft, bleek een foutje echter zo gemaakt.

Dick de Graaf gaf al in de eerste twee ronden zijn visitekaartje af, door tegen de dammers Ton van der Ploeg en Huibert Koops respectievelijk een overwinning en een remise bij het dammen te behalen. De dam-ervaring die hij in een grijs verleden heeft opgedaan, zal hier ongetwijfeld een rol spelen.  Ook de dammers lieten zich niet onbetuigd; In ronde twee wonnen zowel Gerhard de Graaf als Huib Poort hun schaakpartij van een schaker. Er zouden nog vele van dergelijke verrassingen volgen. Het bontst was een partij waar de schaker won met dammen en de dammer met schaken!

Na 7 schaak- en evenveel dampartijen stonden Dick de Graaf en Henk Vedder bovenaan met 20 punten. De onderlinge wedstrijd was reeds in een gelijkspel geëindigd. Een barrage over 2 schaak- en 2 dampartijen tussen de Spakenburgse IM en de ‘Kaaieman' moest daarom de beslissing brengen. De eerste schaakpartij werd gewonnen door Dick, de dampartij werd remise. Nadat Dick ook de tweede schaakpartij won was het pleit beslecht en kon hij de beker in ontvangst nemen.

Achter deze twee heren eindigde een vijftal op een gedeelde derde plaats op 2 punten achterstand. Dit waren allereerst ‘schakende dammer' Bertus de Harder en zijn collega-dammer Willem Bor, die ook een schaakverleden (?) schijnt te hebben. Van de schakers bewezen Gijs Huijgen en Arie van Diermen ook goed te kunnen dammen. Alleen voor Richard Vedder was de derde plaats wellicht een teleurstelling, de dubbele nederlaag tegen broer Henk zal toch een heel klein beetje pijn hebben gedaan. Schakers en dammers vermaakten zich in ieder geval prima en kijken al uit naar volgend jaar!

Jan-Willem Schoonhoven heeft foto's gemaakt, deze zijn te vinden in het fotoboek. Van de dampartij tussen Dick de Graaf en Huibert Koops is een filmpje gemaakt, klik hier (youtube).