En Passant 1 haalt uit tegen SOPSWEPS'29

2011-10-31

Index  < Vorige  Volgende >

Verslag Schaaksite  van Richard.

En Passant 1 heeft de tweede competitiewedstrijd met maar liefst 1,5 - 8,5 gewonnen van SOPSWEPS'29. In café Batavia 1920 te Amsterdam stond het op een gegeven moment zelfs 0 - 7, maar uiteindelijk verloor Dick de Graaf en speelde Jan Smeets remise. De individuele uitslagen:

SOPSWEPS'29 - En Passant
1½-8½

1.  Peek,M.H.J.(Marcel)     

 Smeets,J.S.(Jan)        

½-½ 

2.  Spierings,M.A.J.(Marc)  

 Ikonnikov,V.(Vyacheslav)

0-1

3.  Onselen van,P.R.G.(Paul)

 Nijboer,F.Z.(Friso)     

0-1

4.  Bottema,T.P.(Tom)

 Peng,Z.(Zhaoqin)        

0-1

5.  Heer de,M.(Machiel)

 Bosboom,M.(Manuel)      

0-1

6.  Wustefeld,E.M.F.(Emile)

 Lanchava,T.(Tea)         

0-1

7.  Webbink,H.D.(Dinand)

 Vedder,H.L.(Richard)    

0-1

8.  Smeele,F.G.M.(Frank)

 Carlier,B.(Bruno)       

0-1

9.  Geelen,M.G.(Michiel)

 Bohm,H.(Hans)           

0-1

10. Booij,J.(Johan) 

 Graaf de,D.(Dick)       

1-0

Voorafgaand aan de wedstrijd kreeg ik maar liefs vier afmeldingen. Erwin en Alina l'Ami zaten lekker op Ibiza waar Erwin een simultaan gaf. Tanguy Ringoir moest wegens een operatie aan zijn kaak afzeggen en aanvankelijk zou ook Dick de Graaf afwezig zijn. Tegen SOPSWEPS'29 was nog een appel te schillen na de nederlaag in de zonovergoten massakamp (zie foto-album) en daarom ging ik op zoek naar een sterke vervanger. De 5-5 van de eerste ronde zat me nog niet lekker. Mijn mailbox zit vol met sollicitaties, maar op de korte termijn moet men ook maar net kunnen. Het werd Ikonnikov, een degelijke GM met een elo die al 10 jaar rond de 2550 ligt. Uiteindelijk kon de Kaaieman alsnog mee.

topborden
Smeets, Ikonnikov, Nijboer en Peng. En Bosboom.

Na de start om 13:00 uur maakte ik buiten café Batavia even een wandeling, door een muur van wietlucht richting de Oude Kerk en de Wallen. Op een gegeven moment liep ik tussen allemaal rare gasten die een vrijgezellenfeestje aan het vieren waren, zwaar onder invloed en op zoek naar de rode lampen. Het was druk, mensen op zoek naar vermaak. Ik wist weer waarom ik geen stadsmens ben en liep langs hotel Krasnapolsky weer terug naar onze speellocatie, alwaar het nog 0-0 stond. Naast de schaakzaal is het café-gedeelte, waar Britse supporters van Chelsea aan het juichen waren voor een doelpunt van John Terry tegen Arsenal. Later begreep ik van Richard dat zijn tegenstander, Dinand Webbink, precies op dat moment een blunder maakte. Het gejuich was voor hem dus perfect getimed. De supporters werden later heel stil na de knal van Van Persie waarmee Arsenal met 3-5 won.

De overwinning op SOPSWEPS'29, een vriendenteam dat zich jaren geleden van BSG Bussum heeft ontrokken en spelend in geel-blauwe colbertjes met namen en rugnummers, verliep van een leien dakje. Tea Lanchava was als eerste klaar, met zwart hakte ze Emile Wüstefeld in de pan. Die voelt niks bij Tea, maar zo vlot als het ging, ze is in vorm voor het EK! Al snel liep de voorsprong uit naar maar liefst 7-0. Bruno Carlier versloeg Frank Smeele. Naar eigen zeggen had Bruno niet zoveel, maar ging Smeele in de fout en was het ineens uit. Friso Nijboer kreeg Paul van Onselen aan bord 3 en had daar weinig moeite mee.

Manuel Bosboom had een noviteit: een bril! Voor het noteren van zijn zetten, maar niet voor het bekijken van zijn stelling, verzekerde hij mij. Na ruil van zijn dame tegen een serie lichte stukken wist hij na de tijdscontrole het punt te drukken. Richard Vedder (zie hier zijn verslag met analyses) speelde erg sterk tegen Webbink. Ondanks dat hij wat sneller had kunnen winnen, heeft hij zijn goede vorm van Hoogeveen vastgehouden. Peng won ook, van Tom Bottema. Deze Bottema had nog contact gehad met Peng, en vroeg aan welk bord zij speelde want hij wilde graag tegen haar spelen. Peng vertelde dat ze wit zou hebben, waarin zij zich vergiste. Ze speelde met zwart aan bord 4, maar toevallig zat Bottema dus toch tegenover haar, zonder succes. Hans Böhm speelde tegen Michiel Geelen, die van zichzelf vindt dat hij tekort komt in de 1e klasse. Dat vond Hans niet zo erg en won aan bord 9. Zijn weddenschap met Dick, die aan bord 10 verloor, kon hem ook wel bekoren.

Smeets speelde tegen Sopper Peek een partij waarin hij lang nadacht. Hij leek in het pioneindspel een klein voordeeltje te hebben maar het bleef remise. Smeets' eerste zege voor EP moet dan maar tegen Max Euwe komen. Tenslotte was supersub Ikonnikov aan bord 2 nog zeer geconcentreerd bezig om een pion voorsprong uit te melken. Hij bracht de eindstand op 1,5-8,5, goed voor het doelsaldo.

De Mexicaan in de Warmoesstraat was niet geweldig maar gezellig was het wel. Daarna weer terug naar Batavia, waar de laatsten na twaalven weggingen...

GdR