Het Schaakspel in Nederland

2011-10-12

Index  < Vorige  Volgende >

Het boek 'Het Schaakspel in Nederland' is geschreven door Mathieu en Ine Kloprogge. 
Op Schaaksite is een verslag te lezen van de presentatie van dit boek, met foto's van diverse prachtige schaakstukken.

 De hoofdvragen die zij zich stelden voor hun nieuwe boek waren:

- Welke schaakspellen zijn er in Nederland ,met bijzondere aandacht voor eeuwenoude schaakspellen ?
- In welke musea of in welke privécollecties bevinden zich deze schaakspellen?
- Wat hebben we nog aan schaakbodemvondsten In Nederland?

In een jarenlange zoekactie is het de auteurs gelukt een aantal in de literatuur nog niet bekende Nederlandse schaakbodemvondsten op te sporen. Deze worden in dit boek voor het eerst afgebeeld. In het boek worden, na een uiteenzetting over de oorsprong en de ontwikkeling in de middeleeuwen, de spellen vanaf de 16e eeuw per eeuw getoond en besproken. Daarbij worden ook buitenlandse spellen uit dezelfde eeuw gepresenteerd. Iedere eeuw start met een inleiding waarin de maatschappelijke en culturele ontwikkelingen worden beschreven die van invloed zijn geweest op de ontwikkeling en verspreiding van het spel. Dat het schaakspel ook in de 20e eeuw nog een dankbare inspiratiebron is voor Nederlandse en buitenlandse kunstenaars wordt getoond in de bespreking van die eeuw.

Het boek bevat tevens een CD. Deze CD bevat vele detailopnamen van de getoonde schaakfiguren, maar ook historische informatie over de herkomst van de schaakspellen.

Een exemplaar van het boek is door Hans Böhm geschonken aan S.C. En Passant, en ligt ter inzage in onze schaakbibliotheek.

 

Schaakspel