Alina l'Ami aanwinst voor En Passant

2011-08-08

Index  < Vorige  Volgende >

Alina l'Ami aanwinst voor Nederland

De schaakwereld bestaat voor 95 procent uit mannen. Van de weinige vrouwen die in Nederland schaken komen de sterksten uit het buitenland. Zij hadden maar één reden om zich in Nederland te vestigen: de liefde. Zhaoqin Peng, Erika Sziva, Iwona Swiecik en Tea Lanchava vonden een Nederlandse man, de eerste drie werden kampioen van Nederland bij de vrouwen. De vierde, Lanchava, geldt al jaren als de sterkste achter Peng. De jongste aanwinst is Alina Motoc uit Roemenië, vorig jaar getrouwd met Erwin l'Ami. Ze schaakt nu onder zijn achternaam, maar voorlopig nog onder haar eigen nationaliteit, zodat ze nog niet aan het NK mag meedoen.

Alina Motoc werd geboren in 1985. Ze behaalde vele prijzen in schaaktoernooien voor meisjes, met als hoogtepunten de wereldtitel tot tien jaar en de Europese titel tot achttien. Als meisje van tien mocht ze om die reden een programma over schaken presenteren op de plaatselijke televisie. In 2004 kreeg ze een onderscheiding voor haar bijdrage aan het promoten van het Roemeense imago. Motoc studeerde cum laude af in de psychologie en spreekt vele talen. Op haar website www.alinalami.com geeft Alina l'Ami, zoals ze nu heet, vijf doelen aan die ze in haar leven nog wil bereiken: vloeiend Nederlands spreken, sportpsycholoog of interieurontwerpster worden, een Elo-rating van 2400 halen, mensen om haar heen blij maken en ervoor zorgen dat haar familie alles heeft wat nodig is.

Alina l'Ami heeft een paar jaar voor het tweede team van HSG (Hilversum) gespeeld, waar haar echtgenoot jarenlang in het eerste speelde. Deze zomer zijn ze samen overgestapt naar En Passant (Bunschoten-Spakenburg), dat komend seizoen hoopt te promoveren naar de meesterklasse. Daar is ze naast Peng en Lanchava de derde vrouw in het basistiental.

De afgelopen jaren scoorde Alina l'Ami zeer wisselende resultaten. In het Univétoernooi in Hoogeveen hield ze vorig jaar twee grootmeesters op remise. Ook bij een toernooi in Thailand was ze goed opgewassen tegen meesters en grootmeesters. Verder speelde ze toernooien in Indonesië, Frankrijk en Angola.

Vorige week bij het open kampioenschap van Nederland in Dieren speelde ze remises tegen de grootmeesters Brandenburg en Chakkravarthy en versloeg ze meester Arnaudov. Als ze voor de schaakbond de Nederlandse nationaliteit zou aannemen, zou ze een kanshebber zijn voor de vrouwentitel.

Echtgenoot Erwin l'Ami trok in Dieren meer aandacht, door zijn eerste vier partijen te winnen. Er volgden vijf remises, waardoor hij de eerste plaats moest laten aan het driemanschap Maxim Turov, Joeri Vovk en Vladimir Georgiev.

Johan Hut
6 augustus 2011
Gooi- en Eemlander, Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad

Deze schaakrubriek (gevolgd door een partij Radulski-Fier) leverde me een paar reacties op.

1) De mooiste prestatie van Alina l'Ami had ik gemist. In juli behaalde ze in Spanje een grootmeesternorm, wat heel zeldzaam is voor Nederlandse vrouwen. In een open toernooi in Barbera del Valles hield ze in de eerste zes ronden drie grootmeesters op remise en versloeg ze twee meesters. In de zevende ronde versloeg ze zelfs grootmeester Holden Hernandez Carmenates uit Cuba. Dat ze vervolgens verloor van wereldtopper Kiril Georgiev vergeven we haar, in de laatste ronde hield ze nog een Spaanse meester op remise. Met dit resultaat won Alina maar liefst 48 Elo-punten.

2) Het was wel aardig geweest als ik Elina Danielian ook had genoemd. Zij komt uit Armenië, woont nu met een Nederlandse man in Groningen en is sinds 2010 grootmeester. Zij en Zhaoqin Peng zijn de enige in Nederland wonende vrouwen die grootmeester zijn. Met een rating van 2521 is ze op papier veruit de sterkst schakende vrouw in Nederland. Net als Alina heeft ze voor de FIDE nog niet de Nederlandse nationaliteit aangenomen.

3) Katy van der Mije vroeg zich bij het lezen van het Haarlems Dagblad af of ik haar was vergeten. Nee, dat was ik niet, maar ik bedoelde over huidige toppers te schrijven.

Als Alexandra Nicolau werd ze in 1940 geboren in Roemenië. In 1974 kwam ze naar Nederland, waar ze trouwde met meneer Van der Mije en zich Cathy ging noemen, tegenwoordig Katy. Als Roemeense werd ze twee keer zevende in het kandidatentoernooi voor het wereldkampioenschap. Ze won met het Roemeense team twee keer zilver op de Olympiade en werd zes keer kampioen van Roemenië. In Nederland werd ze vijf keer kampioen. Katy van der Mije behoort met Fenny Heemskerk en Zhaoqin Peng tot de drie meest succesvolle vrouwelijke schakers die Nederland ooit heeft gekend. Vanwege het verschil in tijdperk is zinloos een onderlinge rangorde aan te brengen.

Alina l'Ami